Moldova, pe locul doi în topul sărăciei în UE

Locuitorii municipiului Bucureşti sunt de două ori mai bogaţi decât cei din restul ţării, relevă datele Eurostat, iar Moldova se află pe penultimul loc în UE.Nord-estul României, mai precis zona formată din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, se află, potrivit datelor Eurostat, pe penultimul loc în UE, cu un PIB de 27% din media comunitară. Singura regiune mai săracă este Severozapaden din Bulgaria, cu 26% din medie.

Totodată, alte şapte regiuni româneşti se numără între cele mai sărace 20 de zone din UE, cu un PIB pe locuitor echivalent cu mai puţin de 75% din media UE, situaţie întâlnită şi în Grecia. Cele şapte regiuni sunt reprezentate de Nord-Est-ul ţării, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest şi Centru.

Cu toate acestea, Bucureştiul s-a plasat la peste 90% din media comunitară, locuitorii Capitalei fiind de peste două ori mai bogaţi decât cei din restul ţării. Astfel, cea mai bogată regiune din ţară este zona Bucureşti-Ilfov, cu un PIB pe locuitor de 12.800 de euro şi o putere de cumpărare de 92,2% din media UE.

La polul opus se află zona de Nord-Est a ţării, cu un PIB pe locuitor de 3.700 de euro şi o putere de cumpărare de 27% din medie, urmată de Sud-Vest Oltenia (4.500 euro, 32,7%), Sud-Est (4.700 euro, 33,8%), Sud-Muntenia (4.800 euro, 34,2%), Nord-Vest (5.600 euro, 40,2%), Centru (5.900 euro, 42,2%) şi Vest (6.700 euro, 48,2%).

 

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.