Mort în păpușoi

Proiectul de lege care s-a născut din abrogata OUG 13/2017 stă în Parlament, nelucrat. Asta s-a și urmărit. Nici anteriorul Parlament n-a îndrăznit să înfrunte voința DNA – SRI și să aplice decizia CCR privind abuzul în serviciu. Șeful Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae, spune: „Să-l lucreze opoziția! Noi nu ne mișcăm câtă vreme conjunctura apariției OUG 13/2017 este anchetată la DNA“. E un pretext. E clar că taberele au căzut la pace. Non-acțiunea pentru modificarea textului cu privire la abuzul în serviciu era ceea ce dorea DNA. Odată modificat, cum a dictat CCR, DNA rămânea fără obiectul muncii. Și așa a rămas cu o jumătate din obiectul de dinainte de scandal, căci jumătate din judecătorii țării aplică deja dezincriminarea parțială dictată de CCR, chiar dacă nu a fost introdusă încă într-un text de lege. Nici nu va fi introdusă, câtă vreme actualul armistițiu va rămâne în picioare, căci e clar, de asemenea, că înțelegerea de încetare a ostilităților are o anexă secretă: „Jos mâinile de pe binomul DNA – SRI!“.

Armistițiul are să cadă doar dacă DNA va lua în cătare judecătorii care aplică decizia CCR. Nu o va face, probabil. Dar va căuta să mențină teroarea prin abuzul de denunțuri. În continuare, poți denunța orice politician, chiar și la zece ani după presupusa faptă de abuz în serviciu sau de corupție.

Atenție: încă nu se știe că, potrivit legii sale de funcționare, DNA nu are în competență abuzul în serviciu. Ăsta e adevăratul scandal. De care n-are nimeni curajul să se ocupe. Ăsta e adevăratul abuz de putere al DNA.

Reformarea imaginii DNA are acum nevoie de mari demonstrații de recuperări ale prejudiciilor suferite de stat și de cetățeni, lăsate, până acum, în dosare neîncheiate. De ce au fost lăsate în nelucrare? Numai prietenii SRI știu de ce.

DNA a și pornit o astfel de mare demonstrație: dosarul celor o mie de case din centrul Timișoarei retrocedate prin acte false. Este căutată urma eventuală a lui Sorin Grindeanu în această mega-escrocherie.
Președintele dorește să scape de Grindeanu și să formeze un guvern minoritar, care ar deveni, curând, majoritar. Nici nu e nevoie ca DNA să găsească cine știe ce probe. Ajunge să convingă un denunțător să scrie ceva cu privire la o mituire a fostului viceprimar Grindeanu. Următorii pași: ancheta penală și demiterea premierului. Când va fi achitat, va fi pe vremea „guvernului meu“!

Cine va protesta că președintele a ales o guvernare minoritară și cine se va mai mira de ce are nevoie DNA de un regim foarte lax al denunțurilor? Dictatura prezidențială avea nevoie.

Nu vom avea, atunci, nu doar un mort în păpușoi (proiectul de lege de modificare a Codului penal), ci și finalul unui experiment demn de atenția tuturor populiștilor europeni care mai visează că le-ar ajunge votul ca să guverneze.

Dacă trebuie să fie salvată, Uniunea Europeană va deține în experimentul juridico-politic din România anului 2017 un „modus operandi“, iar România Kovesiană va continua să considere nedezincriminat parțial abuzul în serviciu și va abuza în continuare de versiunea laxă a definirii acestei infracțiuni. Nici procurorii lui Stalin n-au știut că ajung două articole din Codurile penale pentru o dictatură în toată puterea cuvântului și a faptei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.