Mulți copii adoptați din România au probleme de sănătate mintală

Un studiu al cercetătorilor britanici și germani ajunge la o concluzie îngrijorătoare: mulți copii adoptați din orfelinatele din România de familii britanice, la începutul anilor ’90, se confruntă cu probleme de sănătate mintală și în prezent, deși au devenit adulți. Oamenii de știință au vrut să înțeleagă ce s-a întâmplat în organismele foștilor orfani, scanându-le genomul, informează BBC News.

Cercetători de la King’s College London, University of Southampton şi din Germania au amintit, într-un articol publicat în The Lancet, că toţi cei 165 de copii adoptaţi din orfelinatele din România la scurt timp după căderea comunismului au avut iniţial întârzieri în dezvoltare şi au suferit de malnutriţie. În timp ce mulţi dintre cei care au petrecut mai puţin de şase luni în instituţie au arătat semne remarcabile de recuperare până la vârsta de 5 sau 6 ani, cei care au petrecut mai mult timp în orfelinate s-au confruntat cu probleme sociale, emoţionale şi cognitive mai profunde şi de mai lungă durată. Printre cele mai comune probleme, dintre care unele au continuat şi în viaţa de adult, se numără dificultăţi în formarea de relaţii şi deficit de atenţie şi concentrare.

Teamă că nu va avea destulă apă de băut

Profesorul Edmund Sonuga-Barke, cercetător de la King’s College London, a explicat că este posibil ca „ceva destul de fundamental să se fi întâmplat în creierele acelor copii, în pofida familiilor (adoptive – n.r.) şi a şcolilor pe care le-au frecventat“. BBC prezintă însă şi un caz fericit al unei orfane românce, în vârstă de 28 de ani, care nu pare să mai aibă de suferit în urma traumelor din copilărie. Adi Calvert a petrecut doi ani şi jumătate într-un orfelinat din România, înainte de a fi adoptată de un cuplu din Yorkshire. Adi spune că nu îşi aminteşte orfelinatul, dar îşi aminteşte că îi era teamă că nu va avea suficientă apă de băut, după ce a fost adoptată. „Eram foarte deshidratată şi îmi amintesc că intram des în panică din cauza apei şi de unde puteam să o iau. Am băut chiar şi de la un furtun din grădină, când eram foarte mică“, povesteşte ea. De asemenea, tânăra crede că îi este frică să înoate şi de apa rece, pentru că, în orfelinat, făcea baie cu apă rece.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.