Mutări în forță în cazul referendumului

Update Ministerul spaniol de Finanțe a anunțat miercuri că a preluat controlul asupra fondurilor publice administrate de către guvernul regiunii Catalonia, pentru a se asigura că banii nu sunt folosiți pentru organizarea referendumului de independență la 1 octombrie, relatează presa străină.

Ministrul de Finanțe, Cristobal Montoro, a semnat un ordin care limitează creditele acordate și impune supervizarea din partea autorităților centrale pentru fiecare plată efectuată în Catalonia, chiar și pentru servicii neesențiale.

Guvernul de la Madrid a precizat că măsura a fost luată după ce oficialii catalani au refuzat să permită controale financiare. Ministerul spaniol de Finanțe a preluat în mod direct plățile Cataloniei pentru educație, sănătate și salariile funcționarilor publici.
Tot miercuri, poliția spaniolă a reținut 12 persoane în urma unor percheziții efectuate la birourile guvernului regional al Cataloniei. Acțiunea a vizat departamentele de economie și afaceri externe, acuzate că desfășoară acțiuni ilegale. Anterior a fost reținut și Josep Maria Jove, secretarul general al vicepreședintelui catalan Oriol Junqueras.

Totodată Garda Civilă din Spania a confiscat miercuri în Catalonia mai multe milioane de buletine de vot care urmau să fie folosite pentru referendum, a indicat o sursă apropiată anchetei, relatează AFP.

Mii de catalani au ieşit miercuri în stradă după arestarea a 13 membri ai guvernului acestei regiuni, liderul catalan acuzând Madridul că a impus de facto starea de urgenţă.

La 14 septembrie, Curtea Constituțională a Spaniei a blocat planurile pentru organizarea unui referendum de independență în regiunea Catalonia la 1 octombrie, în urma unui apel formulat de către guvernul de la Madrid. Liderii separatiști catalani an anunțat însă că vor continua acest demers.

Polițiștii spanioli au primit ordine să împiedice pregătirile pentru scrutin, iar procurorul general al Spaniei a anunțat că orice persoană care colaborează la organizarea acestuia va fi trasă la răspundere din punct de vedere juridic. Totodată, guvernul central de la Madrid a cerut confiscarea urnelor de vot, a afișelor electorale și a oricăror materiale care ar putea fi folosite pentru organizarea referendumului.
Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime la Produsul Intern Brut (PIB) al Spaniei.

Despre (R.C.) Articolele 2300
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*