Natalie Portman, lebăda neagră zboară tot sus

Laureată cu Oscar

Actrița americană de origine israeliană Natalie Portman a fost distinsă cu Premiul Genesis 2018. Are 20 de ani de cinema, e laureată a Universității Harvard, are 2 copii și un soț coregraf și regizor…

„Prezența carismatică a lui Natalie pe ecrane a emoționat inimile a milioane de oameni”, a declarat Stan Polovets, cofondator al Fundației Premiului Genesis.

Membrii juriului au lăudat implicarea celebrei actriței în cauzele sociale și legătura ei strânsă cu originea sa evreiască care o transformă într-un punct de reper pentru milioane de tineri.

Natalie Portman s-a născut la Ierusalim în 1981 sub numele real de Neta Lee Hershlag, și a plecat cu familia în SUA când era copil. La 12 ani ani a început o carieră de succes în cinema, încununată de două Globuri de Aur și un Premiu Oscar pentru cea mai bună actriță, datorită interpretării sale magistrale în filmul ‘Black Swan’ din 2010.

În Lebăda neagră

Viaţa lui Natalie Portman este un modern basm cu zâne. De când era copil, transforma tot ce atingea în aur. Dovadă, rolul Amidala din Războiul Stelelor – Ameninţarea Fantomei, alături de Liam Neeson şi Ewan McGregor, care a transformat-o în star la numai 18 ani.

Deși a plecat din Israel când încă era copil, Portman are dublă naționalitate, vorbește ivrit și menține legături strânse cu comunitatea sa de origine. În 2015, ea a regizat ‘A Tale of Love and Darkness‘, un lungmetraj vorbit în ivrit care este o adaptare a cărții scriitorului israelian Amos Oz.

Dincolo de cariera ei artistică, Portman este cunoscută pentru militantismul său în favoarea egalității de gen, pentru drepturile animalelor și eradicării sărăciei.

Ca în fiecare an, Premiul Genesis este însoțit de un cec în valoare de un milion de dolari destinat unor programe filantropice, care, cu această ocazie și în onoarea lui Portman, va fi acordat unor proiecte care promovează egalitatea de gen.

Când pronunţi numele lui Natalie Portman, îţi vin imediat în minte masca durerii a balerinei din Black Swan al lui Darren Aronofsky sau plânsul israelo-americancei din Free Zone al lui Amos Gitaï (10 minute de plan fix). Partituri de bravură ale carierei sale.

Împreună cu Vincent Cassel în timpul filmarilor

La 12 ani, această fiică a unui tată medic israelian şi a unei mame-artistă americană, instalaţi în Long Island, a fost remarcată de un agent de manechine. Talentul ei precoce a uimit. Tânăra actriţă a obţinut primul rol, în 1994, alături de Jean Reno în pelicula Léon a lui Luc Besson. În paralel, şi-a continuat studiile de psihologie la Universitatea Harvard, în aceeași perioadă cu Mark Zuckerberg și Sorkin. „Viața universitară m-a făcut să mă simt liberă. Am petrecut alături de ei momente de neuitat.”

Și, când încă nu împlinise 18 ani, a dat replica unor monştri sacri ai ecranului, precum Al Pacino în Heat de Michael Mann sau Jack Nicholson în Mars Attack, Julia Roberts şi Goldie Hawn în Tout le monde dit I love you, de Woody Allen. Devenită star internaţional încă din 1999, actriţa a jucat roluri majore şi cu succes de box office în V for Vendetta, CloserBrother, The Other Boleyn Girl. A jucat şi în Jurnalul Annei Frank, pe scena newyorkeză, iar prestaţia ei în acest spectacol de pe Broadway n-a trecut neobservată.

Dacă în 2006 apărea întrupând o eroină a unui film SF subversiv, V for Vendetta, o descoperim în largul ei şi în opere contemporane şi intimiste, ca Garden state, pelicula lui Zach Braff, deja amintitul Closer de Mike Nichols, unde compoziţia ei în rol de stripteuză i-a adus o nominalizare la Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar

În Star Wars

O privire amuzantă, ironică și onestă asupra relațiilor moderne, Closer este o poveste interpretată magistral de Julia Roberts, Jude Law și Clive Owen) – întâlnirile lor întâmplătoare, atracțiile la prima vedere și trădările accidentale.

Adevărata consacrare avea să vină, însă, în 2011, graţie lungmetrajului lui Darren AronofskyBlack Swan. Rolul Nina i-a adus gloria, un Premiu Golden Globe şi Oscarul pentru cea mai bună actriţă. Şi… un soţ: dansatorul Benjamin Millepied, cu care s-a căsătorit în 2012.

După dura performanţă din Black Swan, Natalie Portman a trecut la comedie, cu adaptarea comicsurilor Thor şi Thor 2, dar şi cu Sex Friends de Ivan Reitman, sau povestea medievală Your Highness de David Gordon Green.

În 2015, Natalie Portman a fost pe afişul a două filme: emoţionantul Knight of Cups, al regizorului Terrence Malick şi Jane Got a Gun, un western violent, care a avut o serie întreagă de peripeţii în timpul filmărilor, şi în care actriţa interpretează rolul unei femei cu un caracter puternic, care pleacă, cu coltul în mână, să răzbune moartea soţului ei în Vestul sălbatic. Este un western feminist, produs chiar de Natalie Portman.

În Closer

Natalie Portman a întrupat-o și pe Jackie Kennedy, în biopicul Jackie, realizat de regizorul chilian Pablo Larrain, a cărui acţiune începe în momentul asasinării preşedintelui John F. Kennedy la Dallas în 1963. Pelicula se concentrează asupra celor patru zile care urmează asasinatului, prezentate pentru prima dată din punctul de vedere al văduvei. Filmul evocă, după expresia lui Vincent Maraval, director de vânzări de la Wild Bunch, “momentul în care Jackie Kennedy devine o icoană, dar pierde totul”. Producător este, și de această dată, Darren Aronofsky.

Totodată, Natalie Portman a prezentat la Cannes primul ei lungmetraj în calitate de regizoare, A tale of love and darkness, peliculă care aminteşte propria ei istorie. Inspirat de cartea cu acelaşi titlu a scriitorului israelian Amos Oz, care povesteşte istoria propriei lui familii, evrei din Europa de Est plecaţi în Palestina, filmul are în centru figura mamei scriitorului, interpretată de Natalie Portman.

În filmul Thor Întunericul – Thor trebuie să salveze Pământul și Cele Nouă Regate de un inamic redutabil, gata să-și subordoneze întreg universul. După evenimentele din Thor și The Avengers, zeul luptă pentru a reinstaura ordinea în cosmos, însă o străveche rasă, în frunte cu răzbunătorul Malekith, se întoarce pentru a trimite Universul înapoi în întuneric. Confruntat cu un dușman pe care nici măcar Odin și Asgardul nu-l pot opri, Thor se aruncă într-una dintre cele mai periculoase și mai personale aventuri de până acum, care-l va readuce lângă Jane Foster și care îl va forța să sacrifice totul pentru a salva omenirea.

În Jackie

O altă peliculă de success cu Natalie Portman: No String Attached. Când adolescenta Emma Kurtzman avea 14 ani și refuza avansurile lui Adam Franklin în tabăra de la Weehawken, niciunul dintre ei nu avea habar ce înseamnă viața sexuală de adult. Niște ani mai târziu, Emma, și Adam (Ashton Kutcher) știu prea bine despre ce e vorba, când drumurile li se întâlnesc din nou, așa cum li se mai întâmplase de câteva ori până acum, și se trezesc în pat, făcând sex. Și, pentru că Emma s-a autodeclarat „alergică la relații amoroase”, iar Adam se ferește de așa ceva, mai ales pentru că tatăl său, fost star de televiziune (KEVIN KLINE) este combinat cu cea mai recentă fostă iubită a sa, cei doi decid să prevină complicațiile emoționale pe care o relație de iubire le-ar putea aduce, și să aibă doar o relație de prietenie, cu ceva în plus…

Întâlniri fără pretenții, sex fără responsabilități. Fără promisiuni, fără minciuni, fără gelozie, fără alintături în public, fără mic dejun împreună, fără “mi-e dor de tine”. Pe scurt… “Fără obligații”.

Rolul care a transformat-o pe Natalie într-un personaj istoric de film rămâne cel al Reginei Padme Amidala, în primul prequel din seria de succes Star Wars / Războiul Stelelor.

În westernul Jane Got a Gun (Lupta pentru supraviețuire), Natalie Portman interpretează rolul principal din această peliculă regizată de Gavin O’Connor. Ea este Jane Hammond o femeie care, după ce soțul îi este amenințat de către o bandă de răufăcători, apelează la un fost iubit (Joel Edgerton) pentru a-l salva.

În Planetarium

După experienţa cu „Black Swan„, Natalie Portman a declarat: „Această lume a baletului este bolnavă, bolnavă, bolnavă”. De altfel, artista şi-a dislocat o coastă în timpul filmărilor. Mesele ei de vegetariană categorică vizau să-i reconstruiască muşchii. Şi peste tot în lume, deşteptătorul suna la ora 5 dimineaţa, indiferent de filmările din acel moment. „La sfârşit, ea putea dansa pe poante, putea face piruete, salturi, ca o profesionistă”. Desigur, scenele cele mai serioase ale filmului au fost realizate cu o dublură, Sarah Lane, solistă a „American Ballet Theatre”, pentru că „este nevoie de cel puţin opt ani sub îndrumarea acelor minunate maestre de balet cu fuste de satin, gene false şi accent rusesc pentru a o întrevedea”, scrie Carole Sabas în revista „Vogue”.

Recent, Natalie Portman a acordat un interviu în Vanity Fair, în care vorbește despre rolul ei de mamă (are un băiat numit Aleph și o fetiță, Amalia), cât și despre implicarea ei în problemele feministe, „dincolo de cele ale propriei familii”. „Femeile muncesc mult mai mult decât bărbații”, afirmă ea. Natalie Portman este ambasadoare a WE și se ocupă de instruirea femeilor din 45 de țări, organizând numeroase acte de binefacere. Alături de ea sunt și alte celebrități, precum Robert Pattinson, Eva Herzigova…

Miss Dior

„Noi, actorii, trebuie să abordăm roluri din ce în ce mai diverse”. Natalie nu se comportă ca o divă. Muncește enorm. De curând, a prezentat la Festivalul de Film din Telluride, Colorado, un documentar cu titlul Eating Animals, produs de ea după romanul lui Natalie Jonathan Safran Foer. Natalie iubește mult animalele: „Dragostea lor este sinceră și necondiționată. Îmi place mult să lucrez cu animalele.”

În ianuarie, este așteptată pelicula The Death and Life of John F. Donovan, în regia lui Xavier Dolan, cu Kit Harington, Jessica Chastain, Natalie Portman, Susan Sarandon, Kathy Bates.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.