Naționaliștii polonezi vor „sânge pur“ și o „Europă albă“

Foto EPA/Jacek Turczyk POLAND OUT

Peste 60.000 de polonezi s-au adunat pe străzile Varșoviei de Ziua Independenței, pe 11 noiembrie, scandând sloganuri precum „Europa va fi ori albă, ori nelocuită“, „Sânge pur“, „Nu islamului“, „Vrem un Holocaust islamic“. Marșul anual organizat pe 11 noiembrie, ziua armistițiului în Primul Război Mondial, când Polonia își recăpăta statalitatea, este cel mai important asemenea eveniment din țară. Anul acesta s-a desfășurat sub sloganul „Îl vrem pe Dumnezeu“, vers dintr-un cântec polonez invocat de președintele Donald Trump în vizita sa la Varșovia.

„Sunt imagini dramatice dintr-o țară în care au murit milioane de oameni în lagărele de concentrare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial“, scrie publicația Politico, într-un articol critic la adresa liderilor polonezi care nu au luat o poziție fermă împotriva scandărilor amintite. Marșul a fost organizat de organizații naționaliste din Polonia și au participat și lideri ai mișcărilor similare din Italia și Marea Britanie. În paralel, au avut loc și manifestații ale stângii poloneze.

Prezent la o altă manifestație de Ziua Independenței organizată la Cracovia, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului aflat la guvernare, a avut un discurs cu aceleași note naționaliste. „Revendicările noastre nu vor fi îndeplinite, dacă în spatele lor nu există putere. Avem nevoie de consolidarea națiunii și să-i convingem și pe cei care nu ne acceptă sau chiar ne urăsc“, a spus Kaczynski. Cu câteva zile înainte, guvernul polonez a inițiat o campanie pentru creșterea natalității în Polonia, o țară în care circa 80% din locuitori se declară catolici. „Dacă vrei să fie părinte, urmează exemplul iepurilor“, se spune într-un clip al Ministerului Sănătății. Rata natalității din Europa este a doua cea mai redusă din UE, după Portugalia.

Vocea fostului premier liberal Donald Tusk, actual președinte al Consiliului European, s-a făcut mai puțin auzită la manifestările din acest an. Prezent la Varșovia, el s-a arătat convins că Ziua Independenței „poate fi celebrată cu un zâmbet și bucurie, pentru că avem ce sărbători, fără scandări ostile și fără pumni strânși.“

Recomanda 1

11 Comentarii

 1. „Sânge pur” se auzea si-n Europa anilor ’30-’40. Din partea polonezilor, inclusiv. A Maresalului Pilsudsky, primul presedinte (fascist, în realitate) al unei tari (construite de nemti, care si-o si-mpartisera), resuscitate si revansarde. Lumpen „ideologic”. Pilsudsky prolifereaza în Brzezinski, consilierul lui Carter, tipul cu „scuturile”, si-n Obama, cu NATO al lui.

 2. Jos palaria! Oamenii astia stiu sa-si apere tara. Islamul este dusmanul de moarte declarat al crestinilor, islamistii o spun, nu inventam noi pe seama lor. E inutil sa negociezi cu ei invadarea Europei. Daca o vor face vor lua gatul la toti europenii, am vazut deja de ce sunt in stare o mana doar de islamisti fanatici. Imaginati-va ca se mobilizeaza toti.

 3. Eu cred ca cineva a avut grija sa se scandeze premeditat formule specifice extremismului..
  Este posibil sa auzim chiar la celebrarea Marii Uniri sloganuri extremiste…Si noi o sa ne uitam ca vitele din grajd..”Ai cui or fi astia ?”

 4. Kaczynski are acelasi discurs cu a lui Hitler de dinainte de a deveni Cancelarul celui de al III-lea Reich. Absolut identic. Asta inseamna ca ageamii astia nu au invatat nimic din istoria proprie. Romanii si polonezii au tinut aproape unul de altul in momentele de urgie si ananghie prin care au trecut si nu putem accepta asemenea porniri fascisto-naziste. Nici eu nu sunt de acord cu uriasul val de emigranti mahomedani si islamici care au invadat Europa si nici cu atentatele teroriste prin care au ucis crestini nevinovati in numele lui Allah, insa asta nu inseamna sa procedam si noi identic. Sunt si alte forme de lupta impotriva ucigasilor…?!

  • Te doare capul de nu judeci limpede? Polonezii nu au cerut uciderea islamistilor ci doar interziceara acesului lor in Europa la modul invaziv. Nu au motive sa se stabileasca in Europa cand la ei in Orient au tot ce le trebuie practicarii religiei lor. Nu au nici motive de natura economica, pentru ca lor le da Allah ce au nevoie, nu trebuie sa vina sa traiasca printre crestini. Deci sa ramana acasa in spatiul lor islamic.

 5. UE cu duble măsuri creează astfel de manifestări și din păcate nu sunt doar in Polonia. Cei de la Bruxelles sunt surzi si muți , incapabili in a rezolva problema si chiar am impresia că nu se vrea !

 6. Polonii si romanii N-AU „tinut aproape niciodata.Inclusiv in interbelic, relatiile au fost foarte proaste. Ei nu pot sa uite ca au fost seniori, iar valahii vasali ( ai lor, ai altora, nu conteaza ) Nu-i intelegeti deloc pe poloni. Cat despre tinerii aia, nici daca-i plateau rusii nu strigau ce-au strigat. Pe de alta parte insa, trebuie sa recunosc ca poporul asta nu prea se joaca de-a ascunsu’.

 7. Asadar polonezii astia nu sunt chiar „fete mari”….
  Fiecare popor isi merita soarta…chiar si ei ..au uitat de cel de-al doilea razboi mondial…
  Vai de poporul ca isi uita istoria …!

 8. @Hanibal: Da. Citeste-le istoria, si-ai sa aibi si tu. Nu-s rusoaica. Am avut, dimpotriva, o poloneza-n familie.Ceea ce nu-ti doresc. @Dragos: da. Polonezii „nu-s fete mari”, „si-au uitat istoria”, care, însa, nu-i numai de la WW2, e mai veche, si deloc luminoasa. @a: asa si este. @Alcibiade. Braila : de acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*