La ușa lui Tudose

Nicio soluție pentru medici

Reprezentanții medicilor de familie s-au întâlnit din nou cu premierul Mihai Tudose, ei afirmând că draftul de contract, propus de CNAS, pentru 2018 conține prevederi în plus de bicrocrație, iar creșterea de 5% care le-a fost propusă nu acoperă nici măcar creșterile de la utilități.

„Draftul era un fel de copy-paste după contractul trecut. Nu erau multe diferențe. Ceea ce ne-a nemulțumit este că în loc să țină cont de ceea ce am propus noi ca principii, în primul rând de debirocratizare, el vine cu niște prevederi în plus de birocrație și care ne deprofesionalizează în plus”, a declarat Sandra Alexiu, vicepreşedinte Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

„Nu sunt bani“

Nemulțumirile medicilor de familie sunt legate și de bani. „Ni s-a spus că nu sunt. Acum se lucrează la buget. Pentru acest an ni s-a oferit o creștere de 5% față de ceea ce înseamnă câțiva bani în plus la varolile de punct, așa cum e structurat contractul, ceea ce nu am acceptat. S-au dus să găsească alte soluții. A fost evident faptul că nu se mai poate funcționa așa. Ne-au dat dreptate că un cabinet nu funcționa cu aceste sume, că se pune problema că vor fi falimentare cabinetele, dar deocamdată nu sunt bani. 5% din valoarea punctului, adică 2,2 la 2,4. Înseamnă tot sub 6%, deci absolut nesemnificativ. Nu acoperă nici măcar creșterile de la utilități”, a conchis Sandra Alexiu.

Discuții și cu CNAS

Președintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, a afirmat că toate discuțiile care au loc zilele acestea sunt „de principiu, deocamdată“. „Nu pot să spun că avem soluţii, spun numai că există deschiderea. Acum mergem la Casa de Asigurări ca să discutăm pe varianta noastră de contract, pentru că ceea ce am primit de la Casa Naţională este din păcate copiat după contractul vechi şi nu îndeplineşte niciunul dintre principiile pe care le-am solicitat domnului prim-ministru, şi anume posibilitatea de a ne practica meseria conform curriculei noastre şi debirocratizare şi creşterea accesului pacienţilor la serviciile medicale şi o mulţime de alte principii şi nu se regăsesc în acea variantă, oricum, sigur, provizorie. Noi am făcut propria noastră variantă de contract şi mergem la Casa Naţională ca să încercăm să discutăm articol cu articol pe varianta noastră de contract cadru”, a declarat Tănăsescu.

Contracte sub semnul întrebării

Ea a spus că, în continuare, există varianta ca medicii de familie să nu semneze contractele cu CNAS pentru 2018. „Noi suntem cabinete cu profesie liberală, unii dintre noi suntem în SRL-uri, suntem în cabinete private în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate, deci facem parte din sistemul public de sănătate, chiar dacă suntem cabinete private. Nu e vorba de grevă, înseamnă pur şi simplu nesemnarea altor contracte, dacă doamne fereşte aceste contracte ar fi dezavantajoase şi nu am putea nici să ne practicăm meseria aşa cum trebuie, nici să susţinem financiar cabinetele”, a mai spus președintele SNMF.

La precedenta întâlnire cu premierul Tudose, acesta le-a transmis medicilor de familie că le înțelege nemulțumirile și că nu este normal ca sistemul birocratizat să-i transforme în niște contabili.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Medicii și profesorii din România, fie acceptă să se îndobitocească, fie aceste două meserii vor dispărea în această țară. Poporul român încă este sănătos și inteligent iar aceste două lucruri sunt de neacceptat pentru cei care conduc România. Astfel se explică reticența Guvernului față de orice nevoie a acestor două bresle și dezastrul din sănătate și învățământ.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.