Situație alarmantă, ignorată de autorități

De ce nu sunt medici în școli

elevi scoala

Nu există medici în școli și asta este o situație care trenează de foarte multă vreme. Un cerc vicios în care singurii care au de pierdut sunt copiii și părinții lor trenează de prea multă vreme în școlile din țara noastră. Cu toții ne trimitem copiii la școală, unde sperăm să fie în siguranță. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. În cele mai multe școli din România nu există medici sau există pentru numai câteva ore. Deși legea îi obligă pe directori să le înființeze, foarte multe instituții de învățământ nu dispun de cabinete medicale. Multe nici nu au măcar contact cu vreun medic din localitate.

Situația este de fapt un cerc vicios, pentru că deși legea impune aceste cabinete, eforturile lor se lovesc de lipsa medicilor în sistem și de bugetul sărac al primăriilor. Tuberculoza, scarlatina și hepatita infecțioasă sunt câteva dintre bolile ușor transmisibile într-o colectivitate, mai ales acolo unde copiii nu sunt supravegheați de un medic sau un asistent. În plus, există riscul unor accidente grave, fără niciun medic prin preajmă.

Inițiative date uitării. Prin urmare nu avem medici în școli

În luna august, vicepreședintele Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineret, Daniela Raica, aprecia că rețeaua de cabinete medicale are nevoie de implicarea Ministerului Sănătății. Și asta, deși, în urma descentralizării, acestea au trecut în subordinea autorităților locale. „Nu se știe exact nici numărul medicilor școlari, nici al asistentelor medicale, cu atât mai puțin numărul cabinetelor medicale din școli. În mod normal, legea prevede ca în fiecare școală să existe un cabinet medical autorizat. Acest lucru însă nu se întâmplă. La nivel național ar trebui o coordonare făcută de către Ministerul Sănătății. Și asta pentru că, prin descentralizare, prin apartenența noastră la structuri ale consiliilor locale, partea profesională a medicinei școlare a scăzut foarte mult. Ar trebui doar voință și un pic de organizare mai bună a rețelei“, spunea Daniela Raica. A existat și inițiativa de înființare a unei comisii de specialitate pentru medicină școlară în cadrul Ministerului Sănătății. Aceasta ar putea elabora ghiduri și protocoale de practică a medicinei școlare. Din păcate, până acum nu s-a materializat nicio astfel de inițiativă.

Promisiunile primarului Firea 

La București, primarul Gabriela Firea a făcut promisiuni că în noul an școlar vor exista medici în școli. Edilul a spus că are banii necesari ca să angajeze cadre medicale în toate cabinetele școlare! Dar situația este departe de a fi remediată. Cabinetele mai multor școli sunt închise cel puțin trei zile din cinci, pentru că nu există personal de specialitate. Școala „Ferdinand I“ este numai un exemplu unde cabinetul este dotat cu aparatură și medicamente de primă urgență. Dar în ultimii zece ani a avut ușile deschise doar câteva ore pe săptămână. Directorul școlii spune că nu au medic de mai bine de opt ani. „Dacă un copil se accidentează la ora de sport, seara, nu are cine să-l vadă și trebuie să găsim soluții. Dacă vine un copil cu durere de burtă și începe să aibă vărsături, trebuie să chem SMURD-ul, că nu am nici măcar un asistent medical“, spune Violeta Dascălu, directorul Școlii Generale „Ferdinand I“ din București.

Posturi blocate pentru medici în școli

La o altă școală din București situația este și mai dramatică. Pe lângă faptul că nu există medic sau asistentă medicală, nu există nici măcar dotări pentru cabinet. „Pentru noi ar fi excelent să avem un medic, dar, din păcate, ne-am cam luat gândul că s-ar putea rezolva această situație. Pentru orice situație, de la dureri de burtă la răni pe terenul de sport, trebuie să chemăm SMURD-ul“, spune unul dintre profesori.

Zilele trecute, o şcoală din Tuzla, judeţul Constanţa, a fost amendată cu 5.000 lei pentru că nu a făcut triajul epidemiologic obligatoriu la fiecare început de an. Directorul spune că în ultimul an a făcut numeroase demersuri pentru a avea un medic în școală. Am făcut multe adrese și mi-au trimis răspuns că nu au posturi de medic și nici nu pot înființa altele“, explică Radu Buzan, director al Școlii Gimnaziale Nr. 1, com. Tuzla, Constanța.

„Mai există şcoli care nu au asigurată asistenţa medicală, însă pentru aceste cazuri primăria este obligată să contracteze un medic de familie sau medic generalist din localitatea respectivă“, spune Ramona Iliuță, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică Constanța. Paradoxal, în ciuda legii, multe dintre posturile pentru medicii şi asistenţii care ar trebui să lucreze în şcoli sunt blocate de Ministerul Sănătății.

Citiți și:

Una din patru școli nu are medic

Fenomenul bullying lasă urme adânci

Efectul ghiozdanelor prea grele asupra copiilor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Sunt vreo 19k de scoli in Romania, sistemul sanitar are un deficit de mii de medici si probabil dublu-triplu asistenti medicali si vrem sa avem si in scoli. Doctorii nu mai stau la spitalele de stat pe banii aia, niciunul nu o sa se duca pe salarii de femeie de servici intr-o scoala, poate se gaseste vreo asistenta iesita la pensie (dar vai, cumul pensie si salariu?) sa stea pe acolo… si nici alea, ca una cu experienta e cat 10 pitzi pe post de receptionere la Medlife.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.