Unii pacienți privesc cu reticență această decizie

Ce anunț au făcut medicii de la Spitalul „Sf.Maria“

transplant, plamani, narcis copca, spital, sf.maria

Transplanturile de plămâni s-ar putea relua la Spitalul „Sfânta Maria“ din Capitală, după o pauză de mai multe luni în care în țara noastră nu s-a mai făcut nicio astfel de intervenție chirurgicală. Bolnavii s-au văzut nevoiți să aștepte sau să apeleze la clinici din alte țări. Medicii spun că sunt pregătiți și că au fost cumpărate medicamentele și materialele sanitare necesare.

Chirurgul Igor Tudorache a primit din nou dreptul de a profesa în România și, astfel, el va putea opera atunci când va apărea primul donator compatibil. Ministerul Sănătății și Primăria Capitalei au investit 10 milioane euro în centrul de transplant de la „Sfânta Maria“. Medicii spun că sala este dotată la standarde internaționale, iar ultimele medicamente și materiale sanitare au fost livrate unității medicale.

Medicii spun că sunt pregătiți…

Săptămâna trecută, personalul medical a făcut o repetiție generală, simulând efectuarea unui transplant pulmonar, astfel încât, atunci când va apărea primul donator compatibil cu pacienții de pe listă, să nu apară probleme. Operațiile se vor desfășura astfel: pacienții vor fi duși la etajul 5, unde se află blocul operator, apoi vor fi transportați un etaj mai sus, la terapie intensivă, într-un salon cu patru paturi. Dacă totul va decurge bine, vor fi mutați după două zile într-un salon mai mic, pe același etaj, apoi într-o rezervă la mansarda spitalului.

Din echipa de chirurgi vor face parte Igor Tudorache, care în prezent operează în străinătate, la Hanovra, și trei medici de la Spitalul „Sfânta Maria“, printre care se află și managerul Narcis Copcă. Medicul Igor Tudorache a primit din nou dreptul de a profesa în România și de a efectua operații de transplant, pe care le va face în țara noastră ori de câte ori va fi nevoie. „Nu am pus niciodată problema unui abandon, ba, dimpotrivă, suntem întăriți și susținuți“, a declarat medicul Narcis Copcă, pentru TVR.

… pacienții nu se entuziasmează

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii, anunţa anul trecut că unitatea nu avea laborator de analize, circuitele pentru transportul acestor pacienţi nu erau corespunzătoare, nu exista staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseau medicul infecţionist şi un departament de pneumologie. Din aceste cauze, operațiile de transplant la Spitalul „Sfânta Maria“ au fost întrerupte până la remedierea tuturor acestor probleme. „Noi avem pneumologi aici 24 din 24 de ore. Avem și am avut tot timpul și infecționiști“, continuă Copcă. Șase pacienți au fost chemați la reevaluare. Inițial, erau șapte, dar o femeie s-a retras de pe listă, după ce a ales să facă operația de transplant în străinătate. Pacienții deja operați la Viena se tem că statul nu va mai deconta consultaţiile în străinătate şi spun că în Capitală nu are cine să îi monitorizeze. Ei afirmă că este vorba despre batjocură la adresa lor, că orgoliile sunt mai mari decât interesul față de pacienți, care sunt lăsați pe ultimul loc.

Asupra acestei probleme atrăgeau atenţia şi medicii anul trecut. „Dacă nu avem centre de urmărire, procedeul e sortit eşecului. Despre asta este vorba. Să trecem de la spectacol la lucruri esenţiale. Viaţa pacientului“, explica Ioan Cordoș, pneumolog la Institutul „Marius Nasta“. Pentru fiecare transplant efectuat de acum încolo la Spitalul „Sfânta Maria“, statul va plăti în jur de 85 mii euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.