Efectul ghiozdanelor prea grele asupra copiilor

Spune o vorbă veche să pui burta pe carte dacă vrei să ajungi mare în viață. Cartea este grea. Și la figurat, dar și la propriu. Asta știu cel mai bine elevii care, de la vârste fragede, cară în spate ghiozdane pline cu caiete și manuale grele de câteva kilograme.

Medicii spun că greutatea ghiozdanelor nu ar trebui să depășească mai mult de 10% din greutatea copilului. Regula nu se respectă, iar tot mai mulți copii ajung la medic cu coloana deformată.

Când apar primele semne ale bolii

Specialiștii în ortopedie avertizează că la distrugerea coloanei celor mici contribuie și alți doi factori: orele petrecute prea mult pe scaun și lipsa de mișcare. „Acești trei factori pot duce în timp la formarea unei cocoașe, dacă elevul nu este dus la medic după cel mai mic semnal de alarmă pe care îl observă părintele“, spune Cătălin Docea, specialist ortoped. Acesta menționează că primele semne la care trebuie să fie atenți părinții sunt durerile de spate, dar și creșterile bruște în înălțime, stările de apatie și de anemie.

„Primele semne ale bolii pot să apară în jurul vârstei de opt ani. Dacă afecțiunea este tratată în primele faze, ea poate fi vindecată. De aceea este nevoie de un medic specialist“, spune Docea. Medicii recomandă înotul, pentru a pune la lucru musculatura și ca ajutor în tratarea scoliozei și cifozei. De asemenea, și mersul pe bicicletă este o activitate potrivită pentru copiii cu probleme ale coloanei. Aceștia nu au voie însă să joace fotbal, tenis sau să facă sărituri, sporturi ce implică mișcări și răsuciri bruște și solicită partea de jos a coloanei.

„Ar fi ideale băncile înclinate, cum erau odinioară. Din păcate, în prezent nu mai sunt. Dar pot fi birourile de acasă. Dacă masa de birou este dreaptă, copilul va avea tendința să se aplece deasupra ei pentru a vedea mai bine și pentru a putea scrie și citi. Ceea ce îi va forța coloana.“ Cătălin Docea, medic ortoped

8 din 10 copii au probleme cu coloana

Copiii cară zilnic caiete, cărți, culegeri, dicționare și echipament sportiv. Iar odată cu înaintarea în vârstă, ghiozdanele se îngreunează și mai mult. Astfel, opt din zece copii ajung să aibă probleme cu coloana, printre cele mai întâlnite fiind scolioza și cifoza. În teorie, un copil care cântărește 30 de kg nu ar trebuie să aibă un ghiozdan mai greu de 3 kg. În realitate însă, acesta are de multe ori chiar și 5 kg. „Dacă ghiozdanul este greu, atunci o să avem un punct slab asupra coloanei. În funcție de axul de greutate, adică punctul slab, se îndreaptă și coloana vertebrală. Atunci se produce un disconfort, durere, copilul nu mai merge drept, iar poziția așa-zis comodă pe care o alege va determina scolioza sau cifoza“, spune medicul ortoped.

Ce este de făcut?

O altă recomandare pentru prevenirea suferințelor coloanei la copii ar viza biroul, care trebuie să fie înclinat. Din păcate, băncile înclinate au dispărut, iar cele drepte nu sunt indicate pentru că elevii au tendința de a se apleca asupra lor, forțându-și astfel coloana.

„Înălțimea scaunului este și ea foarte importantă. Trebuie să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafața tălpilor. Și salteaua patului trebuie să fie tare, dacă copilul obișnuiește să doarmă pe spate“, completează specialistul ortoped. Acesta consideră că cele mai bune ghiozdane sunt cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale, printr-un perete flexibil din burete.

„S-ar putea potrivi chiar și dimensiunea ghiozdanului în raport cu înălțimea copilului. Bretelele trebuie să fie reglate în mod egal, astfel încât partea de jos a ghiozdanului să se plieze pe curbura lombară. Ghiozdanul nu trebuie ținut pe un singur umăr“, este concluzia specialistului. El recomandă evitarea ghiozdanelor de tip troler sau poștaș, pentru că acestea ar putea produce dezvoltări asimetrice ale musculaturii, iar elevii ajunși la maturitate ar putea fi victimele unor afecțiuni mai serioase, cum ar fi hernia de disc sau spondiloza.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Nu mai sunt bănci înclinate???
    Dacă nu suntem în stare să avem mobilă minimal(ă) reglabilă în anul 2018, atunci putem să mergem liniștiți în peșteri. Cine-o fi realizat caietul de sarcini?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.