Ghiozdanul le dă dureri de spate elevilor

Copiii trebuie învățați în familie și la școală să stea cu spatele drept, afirmă dr. Alexandru Thiery, medic primar ortopedie pediatrică, adăugând că un ghiozdan mai greu poate duce la tulburări de mers și cu siguranță determină dureri de spate, dar în niciun caz scolioză. El a explicat pentru Agerpres că cea mai frecventă scolioză este cea idiopatică (65%), ce apare în special la fete, în perioada preadolescenței.

„Cazurile ușoare de scolioză sunt destul de frecvente, dar cazurile grave, care necesită tratament chirurgical, sunt rare. Sunt foarte mulți copii cu deformări minore ale coloanei, dar foarte puțini dintre aceștia vor dezvolta scolioză progresivă. Statisticile spun că între 1,5 și 3% din copii au scolioze de 10-20 de grade, dar scolioze de peste 30 de grade, cu risc de progresie, au numai 0,2-0,3%. Cea mai frecventă scolioză este cea idiopatică (65%), ce apare în special la fete, în perioada preadolescenței, și se asociază cu puseul prepubertar de creștere“, explică medicul.
„Așa cum bunicile sau străbunicile noastre mergeau la pension, unde învățau, pe lângă alte lucruri importante, și cum să-și controleze ținuta, și copiii noștri ar trebui să fie educați, în familie și la școală, să stea cu spatele drept. Postura vicioasă a copilului reprezintă o problemă de educație. Un ghiozdan mai greu de 15% din greutatea corporală poate duce la tulburări de mers și cu siguranță determină durere de spate, dar în niciun caz scolioză“, adaugă medicul.
„Nu am observat ca în România să funcționeze în mod eficient screeningul școlar pentru scolioze, deși știu că a existat un program național destul de bine finanțat. Scoliozele descoperite precoce, cu un unghi Cobb mai mic de 40 de grade, beneficiază de tratament nechirurgical – corset și gimnastică medicală. În cazul în care pacientul și familia sunt compliante la tratament, atunci cele mai multe dintre aceste cazuri evoluează favorabil prin stoparea progresiei bolii și, eventual, diminuarea curburii scoliotice. Diagnosticul scoliozei este radiologic“, a explicat medicul ortoped.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Tudor Andreescu 43 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.