Lipsa educației medicale scurtează vieți

Tot mai desele controverse legate de proiectul vaccinării propus de Ministerul Sănătății aduc în discuție informarea pacienților, dar mai ales lipsa educației medicale și consecințele grave ale acesteia. Frica ori disprețul față de medici, neîncrederea în sistemul medical și culegerea informațiilor de pe net ori de la televizor pot duce chiar la pierderea de vieți, exemplele cele mai clare fiind recenta epidemie de rujeolă și decesul unor copii cauzat de refuzul părinților de a-i vaccina.

Majoritatea epidemiologilor pledează pentru o lege care să-i oblige pe părinți să-și vaccineze copiii împotriva bolilor ce le-ar putea lua viața. Împotrivirea părinților care refuză să-și imunizeze copiii îi exasperează pe medici, care anunță noi epidemii și spun că numărul deceselor în rândul copiilor va crește de la an la an, dacă nu se iau măsuri. În următoarea săptămână, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică legea vaccinării, care obligă părintele să se informeze și să semneze un formular de refuz în cazul în care nu vrea să imunizeze copilul. Medicilor de familie nu le este încă clar în ce constă această informare și cum o vor face. Ei spun că proiectul de lege, în forma actuală, este neclar și trebuie îmbunătățit. De asemenea, ei consideră că obligarea prin lege a părinților să imunizeze copiii era măsura potrivită ce ar fi trebuit luată, având în vedere, spun ei, scăderea numărului de vaccinări din ultimii ani.

„Informează-te la medicul de familie, la medicul specialist, la medicul nutriționist și fitoterapeut. Stai cu toți de vorbă, întreabă și împreună luați o decizie. Întreabă mai mulți medici specialiști, dacă ai nelămuriri. Informarea este importantă, este vitală în foarte multe cazuri“. Nicoleta Tomescu, medic de familie

De ce nu-și vaccinează părinții copiii

Răspunsul la această întrebare ni-l dă chiar un medic de familie, Nicoleta Tomescu: „Pentru că oamenii nu se informează acolo unde trebuie. La medic. La mai mulți medici. Nu este vorba numai de vaccinuri. Este vorba de orice boală, de orice situație. În cazul vaccinurilor, este vorba despre sănătate publică până la urmă. Un individ bolnav îmbolnăvește pe alții nevaccinați. Este simplu. Lipsa de informare, lipsa de educație medicală reprezintă o boală națională. Este mult mai simplu să te uiți pe net, să te uiți în gura lu’ cutare și cutare și să extragi numai ce-ți convine, ce este mai comod să faci. Dacă îți este frică de operație, normal că nu te duci le medic, să te informezi cu tot ce trebuie. Vei lua niște pastile cu păpădie sau ceai de tei, pentru că ai găsit tu pe net că așa te faci bine“. Medicul pomenește și de site-urile pseudo-medicale și de forumurile unde mai toată lumea se transformă în medici. „Își povestesc experiențele personale, își dau cu părerea despre diagnostic, recomandă medicație. Este la îndemâna oricui“, spune Tomescu.

Consumul de antibiotice, un obicei prost

Consumul exagerat de antibiotice, care a plasat România pe locul doi în Europa, a obligat Ministerul Sănătății să pornească o campanie denumită „Nu antibiotice la-ntâmplare!“. „90% din consumul de antibiotice se face în afara spitalului, a spus ministrul Voiculescu. Vă dați seama ce înseamnă asta? Este enorm și explică neinformarea românilor care cred că pot vindeca orice cu antibiotic. Chiar și o banală răceală. Și știți ce se întâmplă? Consumul mare de antibiotice dezvoltă rezistența bacteriilor la tratament, iar multe boli, precum febra tifoidă, SIDA, tuberculoza, vor fi din ce în ce mai greu de tratat“, spune medicul de familie.

„Informarea este vitală“

Teama de doctor ține de o mentalitate rudimentară care se păstrează, se perpetuează în țara noastră, apreciază Tomescu.

„Eu nu spun că nu sunt terapii alternative care ajută, care ameliorează. Dar să ne înțelegem, pentru că din acest motiv spun că sunt foarte importantă informarea și educația medicală: informează-te la medicul de familie, la medicul specialist, la medicul nutriționist și fitoterapeut. Stai cu toți de vorbă, întreabă și împreună luați o decizie. Întreabă mai mulți medici specialiști dacă ai nelămuriri. Informarea este importantă, este vitală în foarte multe cazuri“, conchide medicul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.