Noi reguli WTA pentru jucătoarele care se retrag înaintea turului I

WTA a adoptat o serie de noi reguli ce vor intra în vigoare din sezonul 2019. Una dintre acestea se referă la jucătoarele care se retrag înaintea meciului din turul I de pe tabloul principal al unui turneu, din cauza unei accidentări, cum a fost cazul Mihaelei Buzărnescu la US Open. Acestea sunt câteva dintre noile reguli stabilite de asociaţia jucătoarelor profesioniste şi sunt valabile în circuitul WTA, din sezonul 2019. Organizatorii turneelor de grand slam au posibilitatea de a nu le aplica în totalitate.

Atunci, Buzărnescu, accidentată serios la o competiţie anterioară, nu s-a retras de la grand slam-ul american decât după tragerea la sorţi a tabloului principal, ceea ce a dus la înlocuirea ei cu o jucătoare din postura de lucky loser. Această situaţie a stârnit mânia sportivei Mandy Minella, care a acuzat-o pe jucătoarea română că a procedat astfel pentru a primi jumătate din premiul pentru turul I, în valoare de 54.000 de dolari. Dacă s-ar fi retras înaintea tragerii la sorţi, Buzărnescu ar fi fost înlocuită de Minella, ca rezervă, potrivit news.ro.

WTA nu numai că nu elimină aceste situaţii, ci le încurajează, mărind premiul pentru jucătoarele care se retrag înaintea turului I de la jumătate din cel corespunzător primei manşe la întreaga sumă de bani. Dacă s-ar fi aplicat la US Open, Buzărnescu ar fi încasat tot premiul de 54.000 de dolari, nu numai jumătate. Totuşi, WTA pune două condiţii, destul de importante, pentru ca jucătoarele să beneficieze de această regulă. Ele o pot folosi numai de două ori pe an, nu la turnee consecutive, şi trebuie să fi jucat anterior la un turneu în ultimele 60 de zile.

Măsura le afectează pe jucătoarele care intră pe tabloul principal din postura de lucky loser. Acestea primeau cealaltă jumătate din premiul pentru turul I, iar acum, în cazul în care vor fi eliminate în această fază, vor încasa numai suma corespunzătoare ultimului tur al calificărilor.

Dacă o jucătoare lucky loser avansează pe tabloul principal, premiul pe care îl va primi se va calcula în felul următor: suma corespunzătoare ultimului tur al calificărilor plus suma corespunzătoare turului pe care l-a atins pe tabloul principal minus suma corespunzătoare turului I, care merge în contul jucătoarei retrase.

WTA a mai adoptat şi alte reguli, mai ales în privinţa jucătoarelor care revin după accidentări şi după ce au născut. Acestea pot beneficia de clasamentul protejat pentru 12 turnee (de la opt anterior), timp de doi ani, respectiv trei ani. În cazul jucătoarelor care revin după accidentări, perioada se calculează de la ultimul turneu disputat, în cazul jucătoarele care revin după naştere, din ziua în care li s-a născut copilul.

Totuşi, jucătoarele care revin după accidentări şi după ce au născut nu vor fi cap de serie la turnee pe baza clasamentului protejat. Însă vor putea fi plasate pe tablou astfel încât să nu joace în primul tur cu o favorită. Măsura este valabilă pentru maximum opt din cele 12 turnee la care pot participa pe baza clasamentului protejat.

De asemenea, WTA a precizat că echipamentele de tip „catsuit”, cum a purtat Serena Williams la Roland Garros, sunt regulamentare.

La turneele de categorie Premier, se va aplica regula celor 25 de secunde, înaintea serviciului. Astfel, jucătoarea trebuie să servească în maximum 25 de secunde după încheierea punctului anterior, în caz contrar vor primi avertisment. Acest timp este valabil şi pentru jucătoarea aflată la primire, care trebui să fie pregătită în acelaşi interval de reluarea meciului.

WTA introduce de anul viitor regula 1-5-1. Astfel, jucătoarele au la dispoziţie un minut din momentul în care au intrat pe teren pentru a se prezenta la fileu, în vederea tragerii la sorţi, cinci minute pentru încălzire şi un minut pentru începerea meciului după încălzire. Prima încălcare a acestei reguli la un turneu se sancţionează cu avertisment, următoarele cu amendă de câte 250 de dolari.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.