Cu legea în faţă

Norica Nicolai îi dă lovitura de graţie lui Augustin Lazăr în „Cazul Iulius Filip”

În exclusivitate pentru „Cotidianul”, eurodeputatul Norica Nicolai aduce noi precizări în legătură cu atribuţiile pe care le avea Augustin Lazăr ca preşedinte al Comisiei de liberări condiţionate de la Penitenciarul Aiud, subliniind că acesta nu putea decît în mod excepţional să fie delegat al Procuraturii judeţene, neavînd vechimea necesară!

Vă prezentăm analiza Noricăi Nicolai, pe care o însoţim de cadrul legal la care face referire, precum şi de CV-ul personal postat chiar de Augustin Lazăr:

PENTRU CARE MERITE „EXCEPŢIONALE” A FOST AVANSAT AUGUSTIN LAZĂR?”

NORICA NICOLAI: „Istoria profesională a domnului Lazăr trebuie să existe undeva în Parchetul general, tot într-o mapă. Tot ce pot spune, din dezbaterea publică, este că prezenţa sa în fruntea comisiei pentru eliberări condiţionate de la Penitenciarul Aiud este, pentru mine, ca jurist, mai mult decît discutabilă. Conform Legii 23/1969 pentru executarea pedepselor, DOAR procurorii de la Procuraturile judeţene din vremea respectivă erau cei desemnaţi să conducă acele comisii de eliberare condiţionată. Or, Augustin Lazăr, potrivit datelor din CV-ul său, nu avea cum să facă parte din Parchetul judeţean sau, dacă făcea, era pentru merite „excepţionale” pentru că legea prevedea o vechime în muncă de minim 7 ani, iar el, în 1985, nu avea această vechime! În CV-ul său nu se precizează la care unitate de Procuratură şi-a desfăşurat activitatea în perioada 1982-1990, adică la Procuratura locală Alba Iulia sau la Procuratura judeţeană Alba Iulia! E nevoie să precizeze acest lucru, în CV se spune că în 1982 era procuror stagiar, deci pînă în 1987 nu avea cum să fie procuror la Procuratura judeţeană decît dacă era avansat „la excepţional”! Pentru ce merite şi cu aprobarea cui? În rezumat: cum dracu era Augustin Lazăr procuror la Procuratura judeţeană în 1985, din moment ce legea 23/1969 spune că era obligatoriu să aibă o vechime de 7 ani, iar el era stagiar în 1982, deci doi ani de stagiar, plus 5 vechime obligatoriu pentru a fi procuror la procuratura judeţeană?”

Într-adevăr, în toate CV-urile sale, Augustin Lazăr are o precizare ambiguă, în care precizează lapidar că, între 1982-1985, a fost „procuror stagiar / procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia”:

Analizînd datele din CV-ul lui Augustin Lazăr, constatăm că Norica Nicolai are dreptate! Să vedem împreună sinteza acestora:

– Augustin Lazăr termină facultatea de drept în anul 1981

– pînă în februarie 1982 a fost avocat stagiar

– între 1982-1990 a fost procuror stagiar şi procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia

– între 1990-1997 a fost procuror criminalist la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Alba.

Este, deci, cît se poate de clar că Augustin Lazăr a fost între 1982-1990 procuror la Procuratura locală Alba Iulia (aşa cum se spune chiar în CV), căci judeţul se numeşte Alba, iar capitala lui este Alba Iulia! Cu alte cuvinte, nu este nici o îndoială că între anii 1985-1986, cînd era preşedintele Comisiei de liberare de la Penitenciarul Aiud, nu avea dreptul să ocupe această funcţie, pentru care Legea 23/1969, art. 27 prevede că procurorul era desemnat dintre cei de la Procuratura judeţeană Alba, iar Augustin Lazăr era procuror la Procuratura locală Alba Iulia:

Calculul simplu, făcut de Norica Nicolai arată, într-adevăr, că între 1985-1986 Augustin Lazăr nu îndeplinea condiţiile pentru a fi avansat ca procuror la Procuratura judeţeană, astfel încît să fie trimis la Penitenciarul Aiud, căci legea prevedea următoarele condiţii:

– stagiatura – februarie 1982 – februarie1984

– 5 ani vechime necesară promovării la Procuratura judeţeană, adică abia în anul 1989

– deci, în 1985 şi 1986, Augustin Lazăr nu putea fi „procuror delegat la Penitenciarul Aiud”!

Sînt, deci, îndreptăţite întrebările eurodeputatului Norica Nicolai: „cum dracu să fi ajuns Augustin Lazăr procuror la Procuratura judeţeană în 1985 sau să i se dea o funcţie echivalentă? Pentru ce merite şi cu aprobarea cui?

AUGUSTIN LAZĂR POATE FI CONSIDERAT PARTE ŞI COMPLICE LA TORTURILE DIN PENITENCIARUL AIUD”

Pentru că în aceste zile de cînd a apărut scandalul legat de prezenţa actualului Procuror general al României în Comisia de la Aiud, care i-a prelungit cu doi ani tortura disidentului Iulius Filip, au apărut şi „spălătorii de cadavre”, între care, în mod cu totul surprinzător, este şi disidentul Radu Filipescu, deţinut la Aiud în aceeaşi perioadă cu Iulius Filip, dar care a ajuns după Revoluţie preşedintele GDS!

Aceştia, între care şi Radu Filipescu, manipulează opinia publică, avansînd ideea că procurorul delegat Augustin Lazăr nu avea decît un rol decorativ în Comisia de liberare condiţionată, sugerînd chiar că s-ar face o confuzie între procurorul Augustin Lazăr şi colonelul CI Gheorghe Lazăr!

Lucrurile nu stau deloc aşa, iar Norica Nicolai demontează cu legea în faţă aceste jalnice manipulări care au doar rolul de a minimaliza activitatea de torţionar a lui Augustin Lazăr. Pentru „Cotidianul”, Norica Nicolai face o analiză imbatabilă:

NORICA NICOLAI: „Mulţi dintre cei care au citit dezvăluirile din ultimele zile, au impresia că procurorul Augustin Lazăr era chemat din cînd în cînd la Penitenciar pentru a conduce cimisiile de liberare. Nu este aşa! Augustin Lazăr era procuror detaşat la Penitenciar şi acolo îşi desfăşura activitatea zi de zi, avînd ca sarcină de serviciu să supravegheze executarea pedepselor, căci România semnase în 1975 Convenţia împotriva torturii, iar el, prin lege, era cel care trebuia să se asigure că nu exista tortură în Penitenciarul Aiud! Deci, dacă în activitatea lui se dovedeşte că s-a încălcat chiar legea comunistă referitoare la executarea pedepselor, atunci Augustin Lazăr poate fi considerat parte şi complice la aceste torturi! Pe baza sarcinilor lui de serviciu, procurorul delegat putea să ceară sancţiuni împotriva deţinuţilor!”

Şi în aceste susţineri, analiza Noricăi Nicolai este dovedită de Legea 23/1969, care, la art. 30, prevede că procurorul delegat (în cazul nostru Augustin Lazăr) avea atribuţii de control în Penitenciar:

Ca să fie clar pentru toată lumea: Augustin Lazăr, ca procuror delegat la Penitenciarul Aiud, nu era chemat din cînd în cînd la Comisia de liberări condiţionate, ci acolo îşi avea biroul de lucru, zi de zi! Avea acces la toate locurile de detenţie şi avea atribuţii de control pentru respectarea Convenţiei împotriva torturii, pe care România lui Nicolae Ceauşescu o ratificase încă din 1975!

DISIDENTUL RADU FILIPESCU ÎL APĂRĂ PE TORŢIONARUL AUGUSTIN LAZĂR

Aşadar, cînd fostul disident Radu Filipescu declară pentru „Adevărul” că Augustin Lazăr avea doar un rol decorativ la Penitenciarul Aiud, nu face altceva decît să ne arate că a renunţat la statutul de disident anticomunist în favoarea scaunului călduţ de la „Grupul de Dialog Social” (GDS), înfiinţat de cuplul Silviu Brucan – George Soros în anul 1990! Iată una dintre declaraţiile sale stupide, de neînţeles:

RADU FILIPESCU: „Miza mare e clar că se doreşte vulnerabilizarea poziţiei lui Augustin Lazăr în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. Din ce informaţii au apărut până acum, părerea mea este că acest episod, în momentul şi în contextul ăsta, nu este normal să fie folosit pentru vulnerabilizarea lui. E clar că scandalul a apărut cu altă miza şi nu cu „Vai de mine, ce s-a întâmplat acum 30-40 de ani!” („Adevărul”, 5 aprilie 2019).

Din fericire, opinia publică din România ştie bine că de ani de zile „Grupul de dialog social” (GDS) şi revista „22”, editată de acesta, sînt apărătorii Sistemului şi ai reprezentanţilor acestuia, susţinîndu-i constant pe Monica Macovei, Laura Codruţa Kovesi sau Augustin Lazăr, abandonînd complet drepturile şi libertăţile cetăţeneşti pe care Binomul SRI-DNA le-a încălcat în mod grosolan în ultimele decenii!

Pentru cei din GDS, „Cazul Rarinca”, la fel ca şi „Cazul Iulius Filp”, nu sînt decît „acţiuni de vulnerabilizare”, fie al Liviei Stanciu, fie al Codruţei Kovesi, fie al lui Augustin Lazăr! Dacă pentru Andreea Pora, „regina cîrnatului” şi redactor şef adjunct la „22” (care scrie un articol pe site-ul „Europa liberă”, urmînd exact aceleaşi argumente ca Radu Filipescu!), o asemenea atitudine face parte din fişa postului, este de neînţeles reacţia lui Radu Filipescu, cel care a uitat ce scria chiar el pe blogul personal (http://filipescu.ro/radu-filipescu/) despre Iulius Filip: „În luna mai 1988 a existat o încercare convenita anterior, de înființare, de catre cativa foști deținuți politici, Gheorghe Nastasescu, Filip Iulius, Iancu Marin, Carol Olteanu, Costica Purcaru, Totu Victor a sindicatului „Libertatea”, dar, din cauza presiunilor Securității, demersul nu a reușit să se extindă în rândul populației”.

Analiza pe care eurodeputatul Norica Nicolai a făcut-o pentru ziarul „Cotidianul” demontează toate aceste aceste încercări de minimalizare a rolului pe care Augustin Lazăr, actualul Procuror general semi-revocat, înscris pentru obţinerea unui nou mandat, a avut-o în anii 1985-1986 în torturarea didisentului Iulius Filip. Cadrul legal al vremurilor acelora demonstrează fără putinţă de tăgadă că Augustin Lazăr ştia foarte bine ce face, fiind la curent cu atitudinea anticomunistă a lui Iulius Filp, căruia i-a prelungit în cunoştinţă de cauză torturile la care acesta a fost supus în Penitenciarul Aiud!

La toate acestea, demisia lui Augustin Lazăr este singura soluţie cît de cît onorabilă, fie că vine din proprie iniţiativă, fie că îi este cerută de preşedintele Klaus Iohannis, cel mai mare susţinător al acestuia.

Şi, în paralel, trebuie să fie anchetate faptele lui Augustin Lazăr din acei ani pentru a se constata dacă acestea îndeplinesc şi condiţiile unei infracţiuni, mai ales că împotriva lui există deja două plîngeri penale „pentru crime împotriva umanității”, depuse de doi cunoscuţi avocaţi: Corneliu Liviu Popescu şi Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 28
Ion Spânu 1818 Articole
Author

23 de Comentarii

 1. Augustin Lazar a fost racolat de Securitate in ultimii ani de liceu, a fost bagat la Facultatea de Drept cu pile de la Securitate, a terminat-o tot cu pile de la Securitate si a ajuns la Aiud ca Procuror Delegat fiind in fapt in suflet si simtiri omul Securitatii. Deoarece Securitatea racola inainte de 89 elevi de liceu pe care-i pregatea ca securisti sub acoperire in diferitele domenii ale activitatii economice-politice-sociale in timpul oranduirii socialiste. De aceea in mod sigur Lazar Augustin a fost securist sub acoperirea de procuror sau in cel mai rau caz informator. Lazar Augustin a fost instruit in mod sigur la scoala Securitatii de la Bran destinata scolirii procurorilor in tehnicile ilegale de cercetare penala inainte de 89 si in mod sigur a facut armata la trupele de Securitate. Si de aceea a fost numit Procuror Delegat la Aiud, inchisoare de exterminare a dusmanilor de clasa trimis de Securitate pe acest post deoarece era omul lor, instruit si pregatit in mod special pentru un asemenea post chiar daca tortionarul Lazar nu indeplinea conditiile legale, adica sa aiba vechimea de 5 ani ca procuror.

 2. Lazar NU E CAPABIL sa faca NICI-UN GEST ONORABIL. Pai, daca n-are onoare, cum sa faca gesturi onorabile? Radu Filipescu? Sa stiti ca au existat si „detinuti politici” care lucrau, de fapt, pt mai marii si mai tarii zilelor de atunci. Nu stiu ceva concret de Radu Filipescu, nici nu-l cunosc, dar pozitia exprimata de el este, EVIDENT, de aparare a unuia care era mare si tare in acele vremuri.

 3. Culmea imposturii si al tupeului, norica nicolai procuroare comunista din 1983, data afara din procuratura pentru abuzuri in 1991, cea care in Parlamentul Romaniei a votat impotriva legii lustratiei si impotriva legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, politruca oportunista si traseista tradand mai intai PNTCD si apoi PNL, norica nicolai care in 1987 a bagat in inchisoare un om nevinovat, culmea pe baza coincidentei de nume cu adevaratul infractor, are nesimtirea sa vorbeasca despre Augustin Lazar. Adevarat ca in Romania s-au inversat valorile!

 4. Aplaudacul tortionarului vopsit, Norica Nicolai n-a fost Procuror Delagat la inchisoare Aiud unde se decimau dusmanii de clasa si nici la vreo alta inchisoare chiar si de drept comun. A fost 7 ani procuror la o procuratura lacala pe vremea epocii de aur. „A absolvit, in 1983, Facultatea de Drept din Bucuresti si este doctor in drept penal. Din 1983 pana in 1991, a fost procuror in cadrul Parchetului local Oltenita, iar intre 1991 si 1993 a indeplinit functia de consilier juridic la Agrotransport Calarasi. A profesat ca avocat, in cadrul Baroului Calarasi, din 1991 pana in 1997. de pe ziare.com”

 5. Norica Nicolai, o femeie curajoasă, care înfruntă un torționar ticălos fără onoare . La bulău cu Lazăr, după model Vișinescu

 6. La cite mizerii ies la iveala zilnic, cred ca singurul indemn potrivit este cel biblic : „Lazare, scoala-te si umbla !”

 7. Atentie !!! Isi da cu parerea doamna Norica Nicolai sau domnul Nicolai Norica??

 8. „Norica Nicolai îi dă lovitura de graţie lui Augustin Lazăr în „Cazul Iulius Filip”: Augustin Lazar nu e Augustin Lazar!Elemente exceptionale ale intoxicarii media devoalate de cel mai frumos barbat din Parlamentul European!Un colac de salvare aruncat de departe…”Întărâtă-i drace, că şi mie îmi place!”

 9. E ceva putred in cv-ul borfasului aug.lazar,am spus-o,a fost propulsat in functie fie de securitate,fie de la centru!Ambele stiind prea bine pe cine oune paznic la oi!Cum spun tampitii ca dna Nicolai a fost procuroare comunista,da au fost,TOTI AU FOST,aproape toata a fost membra de partid,de la vladica la opinca,dar nu toti au facut pact cu diavolul!Prin astia,cu partidu’in suflet,cu excesul lor de zel,pentru accederea in functii si grandomania reiesita din acestea,casa,pozitie sociala cu auschweisuri prin toata tara,nimeni nu e ca ei cand au puterea in mana!Hai sa vorbim despre ce stim,datu’cu parerea in ceva ce nu cunosti e lipsa de orice vrei si capitolul asta nu merita superficialitate,toxicitate si manipulari abjecte!Asta a fost legea,a ars etape prin felul lui lingau de a fi,cv cameleonic in care a declarat ce i-a convenit!Cine sa se uite la el?CINE?Poate acum rahatii disperati ce ii iau partea,putini,e drept,dar pentru aia le doresc un tortionar ca aug.lazar care sa-i bage la izolare pentru convingerile sale,si daca nu vrea muschiul lui sa mai stea alte zile prin zoaie si fecale si dupa astea sa mai primeasca lectii depre „justitia independenta”democratie cand tu stii ca e un jegos de comunisto-securist adaptat!Nu,cand stii cum a fost nu accepti mini-jeguri in apararea JEGULUI SUPREM!

 10. Domnule Nicalai, lasati comunismul in pace ca el v-a facut „barbat” politic ! Va sfatuieste o nepoata votanta …

 11. Radu Filipescu nu a scapat ocazia sa fie PENIBIL cu toata insistenta Sorinei Matei, care-i spunea sa nu-l apere pe cel mai odios procuror cu functie mare in statul roman! Si asa aflam cam cine apara securismul ceausist topit in cel basist ! Daca Lazar era cumva numit de T. Toader de curand va dati seama ce era in tara ?????????????????????????????????? Dar el este protejatul lui JOHANIS si trebui salvat ! Doar Prostii merg dupa fenta luiR Filipescu si daca il cred sunt chiar PROSTI .DACA nu-l cred dar il sustin si aproba, atunci avem deaface cu farisei,oportunisti( stiu ei cine le verifica pozitia publica in astfel de situatii ) Rusine filipescule !!!!

 12. Augustin Lazăr, otreapă a sistemului comunist, torționar nesimțit, trebue demis de urgență!

 13. Augustin Lazar = procuror comunist, trebuie demis de urgență!

 14. Măi ăsta care te dai Impostura aldistă, ia mai du-te Editat!Pur și simplu. Neghiobule!

 15. Oribil. Totul e oribil pt ca nu se facu nimic corect caci fu lovitura de sistem ceausist gandita si facuta de catre prim-secretarul Iliescu Ion, un invidios toata viata lui pe cel ce era mai sus ca el. E doar lucratura bolsevicului iliescu ce a ingaduit sa se mentina toti daca i se fidelizeaza si il sustin pe el pt ce ispravi in `89 si de atunci pana azi. Degeaba va framantati, ce facu limbricul intunecat nu e reparabil.

 16. Cu tine patria este foarte jos, mai jos decât împărăția lui Spânu din Harap-Alb.

 17. Daca un procuror norotiu comunist, aici Nicolae Noricica, a ajuns sa atace un al procuror obscur comunist pentru ca a fost comunist, s-a dus naibi tot bun simtzul rumanilor.

 18. @Corector : ai dreptate: individa arata ca dracu’. Troll unisex fara scrupule si cu securea-n mâna la comanda. Care, ca deputata europeana, niciodata, dar niciodata n-a vrut s-auda si glasurile românilor de rând. Nu ca Lazar n-ar trebui sa dispara din context, însa nu pentru „dosarul” fabricat de fanatici de fake news la Cotidianul. Spânu si Nistorescu au intrat în cocina. Adevarul fiind ca Lazar trebuie sa dispara din viata publica pentru a ajunge la infractorul Johannis, caruia de ani de zile-i închide dosarele penale. Si pentru prejudiciile aduse, prin inactiune, patrimoniului arhitectonic construit al României. Spânu si Nistorescu fac, însa, iacobinism, sunt Marat si Robespierre, într-un stat care, totusi, niciodata n-a fost „totalitar”. Fiindca-i al Miticilor lui Caragiale. „Tortionari” în România numai pocaitii americani, Tismaneanu si-un Liicheanu cu madam Hossu Longin au vazut. Înscenând fapte à la epoca Mariei Thereza, când au fost supliciati Horea, Closca si Crisan. Numai c-atuncea, Transilvania era sub Habsburgi. Si Brâncovenii au fost, si ei, martirizati de turci. Mi-e scârba. Lazar e corupt, ca, repet, „tortionar” niciodata n-a fost. România fiind o tara din sudul Europei. Rusine „Cotidianului”, care ori ca-l tinteste, prin Lazar, pe Johannis, înfractorul, ori c-anticipeaza, dar printr-o strategie condamnabila, cine stie ce masura politica generala hotarâta-n spatele usilor închise de Tismaneanu-Liicheanu si gloata lui Johannis, cu ultimul în frunte, asa cum îi si place.

 19. Si uite asa mai muri o „legenda” a… securitatii. Dl Filipescu se desconspira ca agent acoperit. Ce nu face jegul ptr o strachina in plus? Jalnic. Incet incet vedem si adevarul. Ce diferenta intre OMUL FILIP si canalia filipescu.

 20. mai corector, tu esti tine caii lui Lazar ? soferu’ de la SPP , am vrut sa zic. tu-i duci si tzukalu’ la golit dimineatza cand se scoala? mai ginerica, nu ti-e jena asa, putin, la nas?

 21. Lazar a fost ofiter Secu si PROCUROR MILITAR intr-o OCNA MILITARA! In comentariile la articolul care trata „Societatea Secreta Timisoara” am demascat-o securista, formata din unelte ale loviturii de stat si marcam confirmarea ca OFICINA prin reactia MARSAVA de sustinere a Tortionarului!In schimb un alt comentariu la acel art. mi-a fost BLOCAT de CENZORUL SECURIST pentru ca il demascam definitiv pe „disidentul” Radu Filipesco, atat pentru activitatea ante-lovitura de stat cand i-a nenorocit la ordin pe toti naivii care i s-au asociat, la fel cum a facut in 1989 sinistrul jurnalist de la „Romania lilera” care s-a aflat sub coordonarea informativa a rezidentului KGB de la „Izvestia”, si-a nenorocit colegii atrasi in grupare, dintre care unul, care a descoperit diversiunea, A FOST ASASINAT DE SECURITATE, fiind impins in golul casei scarilor din spitalul unde era internat( Secu nu asasina doar prin aruncarea de pe balcoane si terase de bloc).
  Filipesco s-a autodemascat sarind in apararea TORTIONARULUI LAZAR, fapt care demonstreaza disperarea Securitatii si ca lupta a intrat in ultima faza, in care victoria o sa fie „a la Pirrus”, ceea ce nu poate decat sa ne bucure, putini tortionari securisti ramanand pe campul de batalie!
  Un alt semn al disperarii l-a dat Tortionarul securist astazi, anuntand trimiterea in judecata a dosarelor loviturii de stat care-l vizeaza pe Ilici Iliescu! Nu a prezentat implicarea institutionala, ci individuala, pt a nu transforma
  procedura in PROCESUL COMUNISMULUI! Ceea ce a fost amanat criminal timp de 30 de ani in mod la fel de criminal si a fost folosit dupa 2004 sub regimurile staliniste Baseala-Joha CA OBIECT DE SANTAJ functional, folosit in disperare de acest nemernic!
  Puteam sa-i admir gestul daca era insotit de DECLARAREA DEMISIEI!Putea chiar,in aceeasi nota teatrala, sa foloseasca
  cuvintele celebre ale camaradului Tzapul Emilutz: „Am fost invins de Securitate!”!

 22. buna !
  Norica las-o balta! De ce te bagi? Pentru tine mai bine o vodca+o tigara buna+o cafea buna si relaxare!
  Euroii vin fara numar,fara numar,viata de huzur in Bruxelles. Vrei sa te faci utila? Sa arati cat de devotata esti stapanului arogant si cu inima zburdalnica?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.