Noua destinaţie precisă a mii de manifestanţi antiglobalizare

Mai multe mii de militanţi antiglobalizare au început joi seară un marş la Hamburg, cu o zi înainte de summitul G20 în oraş, relatează AFP. Mitingul are loc într-un context foarte tensionat.

Poliţia a estimat numărul participanţilor, la ora locală 19 (20 ora României), la aproximativ 8.000 de persoane, dintre care mai multe sute de anarhişti îmbrăcaţi în negru şi cu cagule pe faţă. Ei par decişi să atace forţele de ordine.

Protestul, desfăşurat sub sloganul “Welcome to Hell” (Bun venit în iad), se anunţă a fi cel mai dur dintre cele 30 organizate în marja summitului ce va avea loc vineri şi sâmbătă.

Manifestanţii au plecat de la Piaţa de Peşte, din apropiere de Elba, la iniţiativa unei “alianţe autonome şi anticapitaliste”, şi intenţionează să înconjoare centrul de conferinţe unde se vor reuni liderii G20. În fruntea cortegiului se află un banner pe care scrie “Smash G20” (Zdrobiţi G20).

În final, protestatarii vor ajunge într-o piaţă aflată la numai 300 de metri de centrul de conferinţe.

Poliţia, în stare de alertă de câteva zile, se teme că, după ce se va înnopta, vor avea loc incidente violente, în special cu militanţii de extremă-stânga. Astfel, aproximativ 20.000 de ofiţeri din toată Germania au fost desfăşuraţi în marele oraş-port.

Autorităţile se aşteaptă ca, în total în următoarele zile, până la 100.000 de manifestanţi să iasă în stradă în cele 30 de manifestaţii prevăzute.

ACTUALIZARE:

Primele ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine. Cel puţin un grup de manifestanţi antiglobalizare a atacat forţele de ordine în cursul protestului de joi, de la Hamburg, faţă de summitul G20, relatează ABC News. Poliţiştii au răspuns cu tunuri cu apă.

ACTUALIZARE:

Cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit joi cu preşedintele american Donald Trump, înainte de summitul G20 de la Hamburg, relatează Reuters.

Cei doi lideri au discutat despre Coreea de Nord, Orientul Mijlociu, conflictul din estul Ucrainei şi despre G20, a precizat un purtător de cuvânt al Guvernului german.

ACTUALIZARE:

Liderii celor mai dezvoltate 20 de economii din lume se reunesc vineri şi sâmbătă în oraşul german pentru summitul G20.

Trump a petrecut jumătate de zi joi în Polonia, unde a rostit un discurs în care a criticat Rusia şi ameninţat Coreea de Nord cu repercusiuni pentru programele militare şi a participat la o conferinţă de presă comună cu preşedintele polonez.

ACTUALIZARE:

Liderul de la Casa Albă va lua parte la un dineu de lucru consacrat securităţii în Asia de nord-est, împreună cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi cu premierul japonez Shinzo Abe.

ACTUALIZARE:

Summitul G20 are loc la doar o lună după tensiunile lăsate în urmă de Donald Trump la summitul G7 din Taormina.

ACTUALIZARE:

La G20, preşedintele american trebuie să se pregătească pentru o serie de curenţi geopolitici extrem de instabili – de la discordia transatlantică la relaţiile din ce în ce mai tensionate cu China.

ACTUALIZARE:

Donald Trump se pregăteşte şi de prima întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, care va avea loc vineri în marja summitului G20 şi va avea o importanţă crucială pentru politica internă din Statele Unite, având în vedere acuzaţiile de colaborare în timpul alegerilor prezidenţiale între asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului.

ACTUALIZARE:

Mai multe persoane au fost rănite, iar altele au fost reţinute de forţele de ordine la marşul anti-G20 de la Hamburg ce a degenerat joi seara în violenţe, relatează AFP.

Ciocniri au izbucnit între miile de protestatari şi poliţie, care a decis să disperseze mulţimea cu gaze lacromogene şi tunuri cu apă.

Poliţia a atacat cortegiul de 12.000 de persoane pentru a izola sutele de extremişti cu cagule şi îmbrăcaţi în negru. Potrivit CNN, forţele de ordine par să fi reuşit să îndepărteze aceste „elemente periculoase”, dar situaţia ar putea fi temporară.

Anarhiştii au aruncat în ofiţeri cu sticle, pietre şi petarde. Poliţia a precizat că purtătorul său de cuvânt a fost agresat de manifestanţi în timp ce acorda un interviu şi a fost nevoit să se refugieze într-o maşină de pompieri.

Recomanda
Eugenia Solomon 834 Articole
Author