Noua lege privind carantina și izolarea, votată

Noua lege privind carantina și izolarea a fost votată în Camera Deputaților. Marcel Ciolacu a anunțat că s-au înregistrat 266 voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și 8 „abțineri”.

Proiectul urmează să fie trimis spre adoptare la Senat, în calitate de for decizional în acest caz.

Ce se întâmplă cu izolarea şi carantina

„Proiectul de lege, care este acoperitor pentru orice situaţie de risc epidemiologic sau biologic, este cu scopul de a proteja comunitatea şi de a permite luarea măsurilor de sănătate publică, de prevenire şi de combatere a riscului epidemiologic şi biologic. Au fost luate în considerare toate aspectele sesizate de CCR privind modul de implementare a măsurilor, predictibilitatea termenelor şi posiblitatea contestării măsurilor”, a explicat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, în plenul Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că proiectul permite stabilirea regulilor de prevenire şi combatere a riscului epidemiologic în mod gradual şi cu implicarea experţilor în domeniu, stabileşte validarea măsurilor de urgenţă luate de comandantul acţiunii, precum şi mecanismul de luare a acestor decizii.

PSD: Carantinare doar cu decizie de la DSP

„În cazul bunurilor carantinate, o măsură foarte rară, dar ce poate fi aplicată în situaţii deosebite de risc major de contaminare – este prevăzută despăgubirea dacă bunurile sunt distruse, prin amendamentele care au fost aduse. Şi totuşi această măsură este una care se aplică rar şi numai în situaţii de risc de contaminare. În urma discuţiilor de astăzi şi a amendamentelor aduse şi aprobate în raportul Comisiei juridice, vă rog să aprobaţi proiectul”, le-a mai spus Raed Arafat deputaţilor.

Câteva prevederi ale legii

Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic și biologic

1. Legea se aplică în toate situaţiile de risc epidemiologie şi biologic, pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul naţional, nu doar în cazul COVID-19.

2. Carantina = separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.

3. Se poate introduce o „carantină zonală” = Separarea fizică a persoanelor şi activităţilor, inclusiv limitarea circulaţiei, dintr-un perimetru afectat de o boala infectocontagioasă, de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecţiei sau contaminării în afara acestui perimetru.

4. Izolarea este separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate.

5. Persoana suspectă este persoana care provine din zona în care există epidemie, risc epidemiologic, cu un agent patogen, pe perioada de incubație, în baza dovezilor științifice sau persoana care a intrat în contact direct cu o persoană infectată, sau bunuri contaminate cu agentul patogen, până la trecerea perioadei de incubație sau apariția semnelor sau simptomatologiei clinice sau paraclinice a bolii.

6. Carantina în spaţii special desemnate de către autorităţile competente se realizează în următoarele situaţii:

  • a) în situaţia în care persoanele pentru care se instituie măsura de carantina declară că nu îşi pot asigura condiţiile de separarea fizică la domiciliu sau locaţia declarată.
  • b) în situaţia nerespectării măsurii de carantina la domiciliu sau în locaţia declarată.

7. Cheltuielile ocazionate de carantina în spaţiile special desemnate pentru situaţiile prevăzute la alin (3) se suporta din bugetul Ministerului Sănătăţii, aprobat cu această destinaţie. Persoanele care nu au respectat măsura de carantina la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suportă de către Ministerul Sănătăţii, din bugetul aprobat cu această destinaţie şi se recuperează de la persoanele obligate a le suporta.

8. Situaţiile de risc epidemiologie si biologic pentru care se instituie carantina sunt următoarele:

  • a) epidemie declarata prin ordin al Ministrului Sănătăţii;
  • b) urgenţa de sănătate publica de importanta internaţionala, certificată prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în baza declarației Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii;
  • c) pandemie declarată de Organizaţia Mondiale a Sănătăţii și certificată prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență
  • d) în caz de risc biologic sau epidemiologic iminent identificat şi constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau de către instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii
9. Dacă într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară şi informează direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, pentru maxim 24 de ore.
10. Carantina persoanelor în spații special desemnate, la domiciliu sau la o locație declarată se instituie pe baza datelor științifice oficiale, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care:
a) sosesc din zone în care riscul epidemiologie este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu;
b) au venit în contact direct cu persoane confirmate cu o boala infectocontagioasă.
11. Pentru persoanele asimptomatice, purtatoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locatia declarată, cu exceptia situatiilor in care, pe baza datelor stiintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere, si rata de transmisibilitate,  se impune izolarea acestor persoane in unitatile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului. Prin excepţie de la această regulă, în situaţia în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară şi informează direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, pentru maxim 24 de ore.
12. Autoritățile publice centrale sau locale au obligația de a asigura necesarul de hrană, tratament, precum și livrarea acestora pentru persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu, în condițiile în care persoanele se află în imposibilitatea de a-și asigura procurarea acestora. Cheltuielile ocazionate vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății.
13. Măsurile pot fi contestate, de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim şi care se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente pentru anularea actului.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

21 de Comentarii

  1. wow! rapid. lagarele sunt pregatite, urmeaza microciparea? ca la vite, de prasila si de taiere. ROMANE ! TREZESTE-TE FRATE ! PARLAMENTUL, GUVERNUL, JUSTITIA SUNT UN SINGUR ORGANISM TOTASLITAR ACUM ! TOTI LATRA LA FEL ! SE INSTAUREAZA DICTATURA FASCISTA „PAS-CU-PAS”!

  2. … morala: nu contează pe ce siglă pui ștampila, toți sunt la fel … cu ochi albaștri. De mâine se revine la 100 de cazuri pe zi Încă un pas spre dictatură … succesuri „tineri frumoși și liberi”!

  3. Acum e ocazie perfecta pentru capatuiala, sa ajunga mari boieri, bogatasi prin furat bunurile cetatenilor bazandu-se pe hOrdonante! Nicio institutie nu mai functioneaza standard, doar politic pro sau contra! Cat despre drepturi, sunt prea multi care alearga dupa anularea drepturilor cetateanului roman! Se vede o puternica alerta pentru executatea unei misiuni straineze in Romania! Oare chiar previziunea mea incepe sa se simta, de au intrat trantorii urlatori in alerta?! Pare ca ar mai avea un minuscul timp la dispozitie pana la indeplinirea sarcinilor cerute! Inca ceva, poate nu se ofusca nimeni, armata(angajatii) pleaca in afganistan pentru un an de zile, ce se intampla dupa plecarea acestor militari? Le mai dau o teapa financiar la revenire?! Intreb si eu ca tot omul!

  4. Orice medic, te poate baga in carantina, IAR statul iti poate confisca bunurile contaminate.,urmind sa te despagubeasca ulterior. Mai aveti incredere in psd????. Dormiti linistiti……

  5. Legea asta se va aplica si celor infectati cu pojar, scarlatina sau herpes ?

  6. le-o vorbit dulapul ciorditor de case pe limba lor, iar prostii or raspuns: votam stapane. graiti doar si executam.
    da-i in piscina de oameni … drepturile omului is un lux. furam, vindem si distrugem ce vrem.
    romania de schparanghel.

  7. După ce s-au înțeles băieții după negocieri intense pe ce și cum o să vedeți că încetuc-încetuc revenim la un număr decent de îmbolnăviri. Nu da alta dar cam jumate Europă ne-a pus iarăși barieră și carantină. Și pentru ce? Pentru niște ambiții politice? Inconștienți! De aceea susțin că nu e chiar așa negru dracul. Manipulări grosolane, cifre oficiale scoase din context și care nu se pot verifica. Scenariu orwellian. Asistăm fără să vrem la un film prost pentru proști.

  8. Liberalii ăștia sunt ca taximetriștii cu maimuța. Mai bagă niște kilometri îj plus când e prețul prea mic. Orban, Rafilă, Arafat mai apasă puțin maneta să mânărească cifrele.

  9. ‘ Amintiri din viitor … ‘, acesstă ‘originalitate’ este veche, votul Camerei demonstrează, deși nu mai era cazul, că Ciolacu este ‘pe mână’ cu Iohannis, nu întrebați unde este PSD-ul !

  10. Din tot ce s-a comentat in presa se pare NU AVEM SPECIALISTI epidemiologi si nic virusologi in CELULA de CRIZA, dr Sterinu Cercel este medic boli infectioase, Dr Rafila microbiolog, deci biolog nu medic, dr Arafat urgenta/reanimare. Prin lege unii vor ca DSP, specialisti in IGIENA, pt a evita o toxinfectie alimentara, un parazit, dar domenii in care tot nu se pricep sa trateze o salmonele si altele unde specialisti sunt medicii infectionisti si parazitologii, dintr-o sectie sau spital special. In istorie am avut un virusolog dl acad. dr. Nicolae Cajal.

  11. Ce anume prevede legea, poate fi discutabil, in functie de diferite puncte de vedere….Insa, atunci cand o LEGE este adoptata de ” cei alesi????” cu termeni prost alesi si definiti, ce mai este de zis????Academia Romana ce face????Nu are nimic de zis impotriva romglezei care devine tot mai folosita , chiar si in ‘medii”elevate????? De unde sufletul meu au scos verbul – a carantina – si participiul acestuia „carantinat/a”????? Prin ce paduri au facut scoala, …alea 4 clase????????? Pe Arafat il mai pot „scuza” cand spune ca proiectul este ( nu ARE) scopul de a proteja, bla, bla, bla……de incultura cine ne protejeaza ????? CNA-ul…nici macar nu s-au sinchisit sa-si verifice sigla (litera N sucita, ca deh, asa au invata la „scoala”??!!! Si atunci , de ce ne mai miram cand oricine poate (ra)suci orice lege / Constitutia chiar, dupa bunul plac!!!???? E usor din gura – a zice….cand nimic nu ai a spune………………

  12. La prima vedere pare o idee buna, o necesitate pentru sanatatea public si ca e vorba de ceva spre binele lor. Metoda insa nu e noua.

    Hitler, in Nov.1933 de pe pozitia de cancelar al reichului german, a promulgat o lege de protectie a animalelor. Pina aicea intresant!? A fost laudat in presa straina, putini adversari politici care mai existau l-au laudat pentru acea geniala idee si ziare americane numeau acea lege ca un „Meilenstein”, o piatra de hotar, in istoria omenirii.
    Pe scurt oricine urma sa fie aspru pedepsit daca chinuie animale intr-o forma sau alta.
    Dar ce a fost de fapt acea lege? Deodata o categorie etnica nu mai avea voie sa omoare coser animalele domestice putind fi oricind amendati, pedepsiti sau pur si simplu li se luau animalele din case sau locuinte „pentru binele lor”.
    In timp ce neevreii puteu sacrifica, asa cum se practica si pe la noi pe la tara sau in abatoare animalele domestice. Poveste lunga, dar interesant este scopul legii si concluzia punerii in aplicare a acelei legi.
    A fost prima data in istoria omenirii cind printro-o lege, controlind animalele din ograda oamenilor, s-au puttu controla, si sicana oricnd, oamenii (cetatenii) in functie de cheful celui ce controleaza. Si dintrodata animalele din ograda nu mai erau chiar in proprietatea proprietarului.

  13. Ce avem aicea? Pai asa oricine se poate trezi bagat in carantina aobligatorie daca pleaca dintr-un oras, in care bintuie o raceala sau gripa sezoniera, in altul. Sau daca, in blocul in care locuieaste, a stramutat unul dintre vecini cin statea pe balcon.
    Si apoi ghinionistul care a fos bagat uite asa in carantina, mai primeste si factura de cazare si mincare acasa, si plateste distractia. Cazare care bineinteles nu si-adorit-o. Si uite asa, libertarea de miscrae nu mai e chiar asa de libera.
    Acest regim se aplica oare si alesilor care au vitat sau baietilor destepti ce au conexiuni si suna pe cine trebuie? Raspuns NU! Bineinteles ca nu, ca doar nu pentru ei, ci pentru ceilalti ca sa poata umbla mai bine in buzunarul cetateanului fara ca acetateanul sa poata sa zice ceva. Ca doar unde-i lege nu-i tocmeala.
    Ma intreb asa, libertate si libertatea de miscare sunt, in Romania de azi, un drept constitutional? Si legea asta incalca cumva constitutia tarii? Si daca e asa, cum de a fost votata cu asa majotitate?

  14. Dintr-o adunatura de creierase tembele nu putea iesi o lege normala. Sunt atat de pampalai incat au votat ce au vrut Johannis si Arafat, care la randul lor executa ordine externe. PNL=PSD=…, aceeasi mizerie, iar romanii se bulucesc la vot pentru niste incompetenti manipulati de tradatori precum cei citati anterior. Cand CCR le-a explicat ca sunt prosti, toti paramentarii trebuiau sa plece acasa. Legea asta nu e cu nimic mai constitutionala decat cea veche, dimpotriva, instaureaza dictatura sanitara, mai periculoasa decat fascismul.

  15. Pentru Csaba:
    Dumneavoastra aveti,dupa nume,nationalitate Maghiara si va respect.
    Dar si mai mult respect,cum a-ti punctat,la finalul comentariului dvs.-Unde este libertatea de miscare,prevazuta in Constitutia Romaniei?Aproape tot senatul avotat pentru anularea ei.
    Va multumesc.

  16. Si sa vedem cum va fi cu romanii din afara tarii cind vor veni sa petreaca craciunul si anul nou cu rudele si prietenii.
    Daca, medicul specialist de serviciu, ii baga repede la carantina obligatorie cu cazare categoria a treia si costuri la categoria super lux, statul va putea lua, in sfirsit, din banii munciti de la romanii din strainatate, si se vor infrupta autoritatile cu ambele mini. Ca doar niciodata nu sunt destui bani la buget. Si uite asa sa moara capra vecinului.

  17. PSD-ul este cea mai mare dezamagire din aceasta perioada. Sper sa aiba soarta PNTCD-ului si sa dispara de pe scena politica.Noi, cei multi si fara mari bogatii, am ramas bataia de joc a politicienilor hoti si parsivi.

  18. Acesti parlamentari,care au votat o asemenea lege probabil ca au si ei copii,rude si s-au gîndit cind au votat ca si ei vor suporta consecintele acestei legi

  19. si mai ziceau ca iau „interlopii” taxa de protectie!…macar aia sunt dracului cinstiti din punctul asta de vedere: nu platesti te caftesc!…cu „autoritatile” astea tembele ce dracului sa mai facem?…si batuti si f…si cu banii luati!…luati cu legea in mana pentru armata de neispraviti ai MAI imbuibati din bugetul pe care il secatuiesc cu salarii enorme si tot felul de pensii speciale ca sa taie frunze la caini atunci cand nu isi exercita abuziv „meseria”!…ce taxa de protectie mai dura ca aceasta poate exista?!…siktir mizerabili analfabeti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.