Știați? E noua tendință de pe piața muncii

O nouă tendinţă îşi face simţită prezenţa pe piaţa muncii: zilele de concediu spontane.

Acordate de companii pentru a compensa orele de muncă peste program frecvente în pandemie, zilele de concediu spontane sunt considerate mană cerească de angajaţi şi sunt văzute drept un cadou bine-meritat de la angajatori.

Specialiştii sunt de părere că astfel de zile de concediu date angajatilor „din senin” pot duce la creşterea eficienţei acestora.

Sorina Faier, specialist în HR, consideră ca aceste concedii spontane ar fi ceva ce trebuie implementat:

„Există discuţii la nivelul multinaţionalelor mai ales, dar şi al companiilor mari româneşti. Sunt unele domenii care efectiv sunt epuizante şi mulţi dintre angajaţi au perioade în care aproape ajung la burnout. O zi liberă spontană sau două sau trei ca bonus sunt extrem de bine-venite”.

Avocatul Costel Gîlcă spune că nu ar trebui să comparăm legislaţia din Statele Unite ale Americii cu cea europeană sau românească în ceea ce priveşte concediile spontane.

„Gândiţi-vă că în acest moment dăm un concediu fără plată la 3.000 de oameni timp de o lună. Vă daţi seama cât profit se face? Legislaţia din România şi nici cea de la nivel european nu permit aceste aşa numite concedii spontane”, explică avocatul.

„Nimeni nu poate să conducă sau să construiască o afacere cu surprize de genul acesta peste noapte. Avem destule în mod normal ca business, dar apoi dacă se mai schimbă şi cadrul macro-economic … În momentul de faţă cred că avem tot ce ne trebuie pentru a implementa acest lucru”, a declarat șeful unei firme IT, Bogdan Putinică.

Totul a început în Georgia, Statele Unite ale Americii, unde o companie a constatat, în urma aplicării unor chestionare, că starea de bine a angajaţilor poate fi îmbunătăţită printr-o astfel de măsură.

Ulterior, compania LinkedIn a acordat o săptămână de concediu spontan propriilor angajaţi pentru ca aceştia să se întoarcă în câmpul muncii cu forţe proaspete.

Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Orice ora peste cele 8 ore de munca este cu mult mai greu de suportat de un om care munceste efectiv si care nu freaca menta,asa ca orele suplimentare se cer a fi platite cel putin dublu acolo unde patronul este un om corect sau,unde sunt sindicate care au pus aceasta conditie in contractul colectiv de munca.Treaba asta cu concediul spontan,sau cum se spune la noi,zile libere,evita ca patronul sa dea mai multi bani la salarizare si poate compensa cu zile libere,dar trebuie socotite corect si dupa complexitatea si greutatea muncii,adica cel putin doua ore libere pentru o ora suplimentara,si in calculul asta mai trebuie tinut cont ca o zi libera este la fel pentru toata lumea indiferent de ce profesie are fiecare,insa plata orelor suplimentare este diferita.Astfel cu acest sistem de a acorda liber pentru orele suplimentare pierd cei cu muncile cel mai bine platite si castiga patronii,sau statul la bugetari.

  2. Aceasta metoda e sclavie moderna acoperita de un kurtzarbeit mascat pentru cresterea profitului companiei.

  3. Nu inteleg unde este problema- o zi in care iei liber pentru a reduce orele lucrate in plus nu este concediu. Conediul de
    odihna are un numar fix de zile care nu poate fi marit so redus. Aceasta practica de a lua liber pentru orele lucrate in plus o cunosc in Germania de peste 40 de ani si functioneaza foarte bine. Aceasta modalitate ajuta angajatul sa nu pierda o zi din concediul de odihna daca are de rezolvat de exemplu o problema privata fara a pierde din salar. Daca se aplica corect acest sistem este avantajos pentru ambele parti. Salutari din Stuttgart.

  4. Suntem sclavii patronilor , îmi dă pe acte 1385 lei net, dar 2500 lei in mâna, că sa plătească taxe mai puține la stat.Cand i-am spus că mă va afecta la pensie a zis că dacă nu îmi convine sa merg la căpșuni .

  5. Noua tendință pe piața muncii, corect spus nouă tendință a stăpânilor în recompensarea sclavilor, adică zile de odihna în schimbul muncii lor. Adică bă sclavule(salariatule) , vrei o zi în plus de concediu, ia muncește tu moca câte două ore pe zi peste program și la zece ore cumulate, îți dă stăpânul(angajatorul) tău o zi liberă când și-o aduce el aminte , de regulă uită să-ți acorde și concediul ăla de odihnă încă obligatoriu și plătit, cică nu are oameni ,sau acum ți-ai găsit să iei și tu concediu când merg din plin treburile,ia-ți și tu concediu când plouă afară,prin octombrie, noiembrie, sau când nu e atât de muncă așa mult, teoria e frumoasă, pusă în practică devine un coșmar…

  6. Când sunt acordate bugetarilor, e jale, e jaf la drumul mare, scade PIB-ul patriei, nu mai sunt bani de pensii etc, etc…
    Daca se acorda in sistemul privat e mana cereasca. Probabil că la privați nici nu sunt plătite. Atunci da, e mana cereasca… pentru unii. Și pentru alții, că ei sunt… capitaliști.

  7. Sorina Fraier ne ia de fraieri considerand ca avand o zi libera in mijlocul saptamanii te poti relaxa si nu doar pregatii pentru ziua urmatoare. Daca prostia ar durea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.