O expoziție la Paris dedicată lui Eli Lotar, fiul lui Arghezi

Începând de azi, la Jeu de Paume, în Piața Concorde din Paris, este deschisă expoziția „Eli Lotar (1905-1969)“. Fotograf și cineast, Eli Lotar, pe numele real Eliazar Lotar Teodorescu, a fost fiul lui Tudor Arghezi.

Ajuns la Paris în 1924, când avea 19 ani, Lotar s-a impus ca una dintre cele mai dinamice figuri ale artei imaginii. „Expoziția examinează într-o lumină nouă rolul acestui participant vital la modernitatea fotografiei printr-un parcurs tematic ce pornește de la «Noua Viziune» la cinematograful documentar, trecând prin peisajele urbane, industriale sau marine. Portretele sale arată atracția pe care o simțea pentru atitudini și apropierea pe care a avut-o față de marii artiști ai epocii sale. Angajamentul social și politic al lui Eli Lotar, ca și preferința pentru lucrările colective, se dezvăluie în proiectele sale cu scriitori (Jacques et Pierre Prévert), oameni de teatru (Antonin Artaud și Roger Vitrac) sau cu realizatori de film cunoscuți (Joris Ivens, Alberto Cavalcanti și Luis Buñuel) pe care contextul sociopolitic agitat din anii ’30 nu îi lăsa indiferenți“, se arată în prezentarea expoziției.

Chiar dacă în 1946 unul dintre filmele sale a fost selecționat în Festivalul de la Cannes, abia la începutul anilor ’90, la mai bine de două decenii de la moartea sa, i-a fost recunoscută contribuția la formulările modernității în fotografie. Centrul Pompidou organiza atunci prima retrospectivă consacrată artistului de origine română. De data aceasta, cunoscutul muzeu a oferit fondul de fotografii conservate în arhivele proprii, în colaborarea cu Jeu de Paume.

Expoziția va fi una dintre cele 86 de manifestări ce participă la Luna Fotografiei la Paris, evenimentul care de 36 de ani prezintă publicului larg arta fotografică.