O fraudă cât zece aparate RMN

Sunt multe locuri în țară unde, pentru o tomografie sau o rezonanță magnetică, sute de bolnavi așteaptă și câte o jumătate de an. Banii alocați de CNAS se duc în primele zile ale lunii, iar pacienţii trebuie să își reînnoiască biletele de trimitere până când le vine în sfârșit rândul. În tot acest timp, fosta conducere a CNAS este cercetată pentru o fraudă de 3 milioane euro, sumă cu care ar fi putut fi cumpărate 10 aparate RMN.

Dorina este bolnavă de scleroză în plăci, iar pentru a face RMN o dată la șase luni trebuie să vină la București sau să se ducă la Craiova pentru a beneficia de această investigație. „Am încercat să mă programez peste șase luni și mi s-a spus să revin cu un telefon în august 2018. Dar să revin nu să-l fac, ci să programez, să ne înțelegem. Până să fac analiza mai durează alte șase luni. Și după aia spun că s-au terminat fondurile la începutul lunii. Și tot așa. E bătaie de joc“, povestește femeia. Cu suma stabilită drept fraudă la CNAS, statul român ar fi putut cumpăra 10 aparate RMN.

Doar 20 de RMN-uri lunar

Un alt caz, la fel de grav, este la Slatina, unde o pacientă care suferă de cancer are programare la tomografie computerizată pe 13 martie 2018. Dacă ar fi făcut investigația în sistemul privat, ar fi dat toată pensia. Lunar, CAS Olt alocă 115.000 lei pentru analizele imagistice, printre care mamografii, radiologie, RMN şi computer tomograf. Jumătate din sumă merge la Spitalul Judeţean. În această situaţie, în unitatea medicală se pot face doar 20 de analize RMN şi 15 de tip computer tomograf. Pentru că au alocaţi câte 47.000 lei lunar pentru imagistică, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina spun că peste două sute de olteni sunt pe listele de aşteptare pentru un RMN sau tomograf.

Directorul medical al Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Cătălin Pătru, a declarat corespondentului Mediafax că pacienţii aşteaptă chiar şi cinci luni pentru a fi investigaţi. „De la începutul anului, peste 400 de pacienţi au făcut astfel de investigaţii, în baza contractului cu CAS Olt, adică au beneficiat gratuit. 216 pacienţi au făcut CT, iar 249 RMN. Lista de aşteptare a ajuns la 405 CT-uri şi 514 RMN-uri, iar dintre acestea s-au făcut jumătate. Programările au ajuns cam la cinci luni. Se pot face, în medie, 15-20 de CT-uri lunar, 20-25 RMN-uri“, a afirmat Pătru.

CNAS a alocat, în acest an, pentru analize de laborator şi investigații imagistice de înaltă performanţă, 695 milioane lei. Banii se dovedesc insuficienţi. În tot acest timp, instituţia este în centrul unui scandal pentru o fraudă uriaşă.

Cu prețul a sute de mii de vaccinuri

Deşi campania de imunizare împotriva pneumoniei, meningitei şi otitei trebuia să înceapă în luna septembrie, până s-a organizat Ministerul Sănătăţii să livreze serul, întreg procesul a fost blocat.
Vaccinul pneumococic oferă protecţie împotriva meningitei, a pneumoniei şi otitei. Acesta ar fi fost primul an în care statul era dispus să îl ofere gratuit copiilor. Dar o companie farmaceutică a contestat în instanţă contractul şi a anulat totul.

Din cele aproximativ 480.000 de doze comandate de Ministerul Sănătăţii, doar 145.000 au ajuns în Direcţiile de Sănătate Publică sau în cabinetele medicilor de familie. Restul comenzii a fost anulat, după ce licitaţia a fost contestată în instanţă. Aşa că procedura se va relua de la zero. Cele 145.000 de doze de vaccin gratuit, care deja au fost livrate Direcţiilor de Sănătate Publică, vor fi folosite până la urmă pentru imunizarea celor mici. Asta însă va duce la apariţia unei noi probleme.

Vaccinul pneumococic se injectează în trei doze: la două, patru și 11 luni. Prima doză, făcută acum, va fi cu un imunizant de la o firmă. Dacă altă firmă va câștiga licitaţia, atunci copiii nu vor putea primi următoarele doze gratuit, pentru că trebuie să rămână fideli primului vaccin.

Deocamdată, oficialii nu au anunţat nici când va avea loc noua licitaţie. Sute de mii de doze de vaccin ar fi putut fi cumpărate de statul român din suma de 3 milioane euro, cât este frauda stabilită la CNAS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.