O lume speriată de jucăriile nucleare ale lui Kim

În noul context din SUA, regimul de la Phenian este tot mai periculos. Teoria jocurilor spune că impredictibilitatea poate oferi un avantaj în negocieri. Donald Trump pare să aplice această strategie în relația sa cu lumea. Ce se va întâmpla însă când Trump va întâlni un lider cu adevărat impredictibil, precum Kim Jong-un? Rezultatul poate fi exploziv, fără o intervenție a Chinei.

Luni, 6 martie, Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice care au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei din Marea Japoniei. Kim Jong-un apelează la asemenea teste când dorește să obțină noi concesii sau ajutoare. Spre exemplu, reluarea importurilor chineze de cărbune din Coreea de Nord și redeschiderea de către Coreea de Sud a Complexului Industrial Kaesong, închis în 2016. Cărbunele și fabricile din Kaesong reprezentau surse majore de venit pentru Phenian, o garanție a perpetuării regimului.

Un ghimpe în coasta Chinei

Kim poate miza pe alegerile prezidențiale anticipate din Coreea de Sud, unde favoritul, Moon Jae-in, susține că va redeschide Complexul Industrial, pentru că ar fi „o mică formă de unificare, un model de succes de cooperare economică, o supapă de siguranță în relațiile cu Phenianul“.

Nimic mai fals, pentru că tocmai fabricile din Kaesong au fost cele care au finanțat regimul Kim, care îi obliga pe muncitorii să vireze salariile în contul statului, de unde, dijmuite, le erau redistribuite. Nu este exclus ca Phenianul să încerce să influențeze prin aceste teste balistice rezultatul alegerilor din țara vecină.

Ceea ce poate fi o ambiție relativ limitată a lui Kim oferă însă argumente pentru înarmarea Japoniei și a Coreei de Sud și pentru extinderea prezenței militare americane. Japonia a anunțat majorarea bugetului Apărării, iar în Coreea de Sud a început chiar în această lună amplasarea sistemului antirachetă american THAAD.

În plus, Japonia a anunțat că dorește același sistem american. Este ușor de presupus că Beijingul va vedea în această extindere a apărării antirachetă americane o amenințare la adresa securității sale și, de aici, poate fi un pas până la escaladare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.