O nouă ”miercure a sirenelor”. Ce județe vor fi ocolite

Un nou exerciţiu de verificare a sistemelor de avertizare-alarmare a populaţiei are loc miercuri în Bucureşti şi în mai multe judeţe, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizând că sirenele nu vor fi pornite în judeţele care au fost afectate de inundaţii la sfârşitul săptămânii trecute.

Exerciţiul de alarmare va avea loc începând cu ora 10.00, când vor fi acţionate echipamentele din cadrul sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, potrivit news.ro.

Unde vor fi auzite sirenele

IGSU spune că aceste exerciţii lunare sunt necesare şi utile, deşi pot genera disconfort în rândul populaţiei.

„Sunetul sirenelor va fi auzit doar în judeţele care nu au fost afectate de fenomenele de vreme severă. Echipajele operative care intervin alături de autorităţi în zonele afectate vor menţine ca prioritare misiunile destinate remedierii situaţiilor din comunităţile afectate”, precizează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Acţiunea, denumită generic ”Miercurea sirenelor”, se desfăşoară, începând din luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, pentru testarea mijloacelor tehnice existente la nivel naţional şi îmbunătăţirea timpului de reacţie a autorităţilor în situaţii speciale de urgenţă.

În România există trei tipuri de alarme: alarmă la dezastre (cinci sunete), prealarmă aeriană (trei sunete) şi alarmă aeriană (15 sunete).

Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice sunt inundaţiile, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

Recomanda

1 Comentariu

  1. ISU zice ca sunt utile,eu zic ca nu.In caz real de alarmare lumea va fi bulversata,cei mai multi crezand ca e doar un exercitiu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.