O numire la Casa Albă pentru neliniștea Rusiei

Pentru Vladimir Putin, Statele Unite sunt o putere incompetentă, lipsită de respect și rău intenționată, un obstacol în calea acțiunilor sale de a extinde puterea Rusiei, iar președintele rus este „un maestru al manipulării informațiilor și al fabricării pseudo-informațiilor“. Acestea sunt doar câteva dintre tezele susținute de Fiona Hill, o expertă care, potrivit The Washington Post, va fi numită în curând de președintele Donald Trump în funcția de director pentru Rusia și Europa, în cadrul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă. Fiona Hill, expertă în politica Federației Ruse, membră a think-tank-ului Brookings Institution și a Consiliului Național de Informații în perioada 2006-2009, este autoarea volumului „Putin: agentul operativ de la Kremlin“. Pentru Fiona Hill, Putin folosește „șantajul, intimidarea, pedepsele și deformarea crasă a adevărului“, pentru a apăra Rusia, dar și propria lui poziție.

Viitoarea membră a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe scria în volumul menționat că „publicului îi place să-l vadă pe Putin admonestându-i pe cei pe care rușii nu-i apreciază, folosind exact același limbaj pe care l-ar folosi și ei, dacă ar avea ocazia“, dar și că, „într-un sistem puternic ideologizat, doar un om din afară, precum Putin, poate să observe problemele sistemului“. Deși aceasta poate fi la fel de bine și caracterizarea președintelui Donald Trump, analiștii americani consideră că numirea Fionei Hill anunță încheierea „lunii de miere“ dintre SUA și Rusia. Această opțiune a lui Donald Trump se adaugă unor nominalizări anterioare: James Mattis în fruntea Pentagonului, un general care consideră că Rusia este una dintre marile amenințări geostrategice la adresa SUA; Mike Pompeo în fruntea CIA, un congresman care consideră că Rusia a influențat alegerile prezidențiale din SUA; Herbert McMaster, noul consilier pe probleme de securitate al lui Trump, un general care susține că Rusia este „o putere ostilă și revizionistă“.

Că relațiile dintre SUA și Rusia nu se îndreaptă către destinderea pe care o sugerau declarațiile făcute de Donald Trump în campanie și aprecierile la adresa sa care veneau din partea Kremlinului, o arată și scăderea dramatică a aparițiilor președintelui SUA în presa rusă. În luna ianuarie, televiziunile, principala sursă de informare a rușilor, au menționat de peste 200.000 de ori numele lui Trump și doar de 187.000 de ori numele președintelui Putin. A fost pentru prima dată, după șase ani, când Putin a fost depășit la acest capitol. Numai că, în februarie, odată cu demisia fostului consilier pentru securitate națională Michael Flynn (acuzat că nu a informat despre întâlnirile sale cu ambasadorul Rusiei la Washington) și după reafirmarea angajamentelor SUA față de aliații europeni din NATO și Ucraina, acoperirea mediatică a lui Trump a scăzut cu 88%, scrie Time.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.