La Filarmonica “George Enescu”

O primă audiție românească: transcripția pentru violă a Sonatei a treia de George Enescu

Angela Drăghicescu

Mulțumim pianistei Angela Drăghicescu pentru că a propus Stagiunii de marți seara un recital cu adevărat extraordinar de violă în care partenerul ei de scenă, americanul Elias Goldstein, a inclus și transcripția pentru violă pe care Donald Maurice a făcut-o Sonatei a III-a ,”în caracter popular românesc”, pentru pian și vioară de George Enescu.

Donald Maurice, muzician complex din Noua Zeelandă, a studiat cu atenție câteva personalități ale vieții muzicale internaționale printre care Béla Bartók (Ungaria), George Enescu (Romania), Alfred Hill (Australia), Douglas Lilburn (Noua Zeelandă) și Boris Pigovat (Israel). Convins de noutatea, originalitatea și valoarea partiturii enesciene, a decis să realizeze o transcripție pentru violă Sonatei a III-a ,” in caracter popular romanesc”, pentru pian și vioară de George Enescu , versiune care a fost prezentată pentru prima oară publicului român în seara zilei de marți, 14 noiembrie, în cadrul Stagiunii de marți seara.

Stagiunea de marţi seara
Marti, 14 noiembrie 2017, 19:00 – 21:00
Sala mică

Elias Goldstein – violă
Angela Drăghicescu – pian

Program:

Ludwig van Beethoven
Nocturna în re major pentru violă şi pian, op. 42

Franz Schubert
Sonata „Arpeggione” în la minor, D. 821

George Enescu
Sonata pentru vioară şi pian nr. 3, în la minor , op. 25, ” în caracter popular românesc” (transcripţie pentru violă de Donald Maurice)

Coproducător: Radio România Muzical

Elias Goldstein

Elias Goldstein este considerat o somitate în viața muzicală americană și nu numai. Este instrumentist concertist și profesorul care circula în întreaga lume. Este câștigătorul concursurilor Internaționale de Violă Primrose, Bashmet și Lionel Tertis și este membru al formației camerale Logos String Quartet. Mentori i-au fost Mark Zinger și Sally Chisholm. Elias Goldstein este primul violist care a prezentat pe scena de la Carnegie Hall integral celor 24 de Capricii de Nicolo Paganini.

În anul 2000 pianista Angela Drăghicescu a debutat în cardul fundatiei ACUMM iar în 2001 a obtinut o bursă de studii din partea Guvernului American pentru cursurile de pian ale Universității de Muzică din Louisiana, la clasa marelui pianist Michael Gurt unde și-a obținut diploma de absolvire și de masterat. În 2012 a obţinut titlul de Doctor în Muzică al Universtății de Muzică din Texas la Austin, specialitatea acompaniament și muzică de cameră, la clasa profesoarei Anne Epperson, pianista marelui violinist Jascha Heifetz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.