
Liberalizarea pieței de energie de la 1 ianuarie a venit la pachet cu facilități pentru cei patru mari furnizori, numiți de ultimă instanță, și anume: Enel, E.ON, CEZ și Electrica. Primii trei au moștenit o bază uriașă de clienți la momementul când au cumpărat distribuțiile de la Electrica. Din rațiuni sociale, statul român a ținut ani de zile ”captivi” milioane de consumatori de curent, stabilind prin ANRE, dar la comandă politică, tarifele. La insistențele Comisiei Europene, România s-a angajat să introducă treptat liberalizarea astfel încât consumatorii să își poată alege în voie furnizorul. Ultimul pas a fost 1 ianuarie 2021, când liberalizarea a fost completă. Însă, ANRE nu a făcut niciun fel de informare în acest fel și foarte mulți consumatori ”captivi” s-au trezit cu facturi mai mari la același furnizor de ultima instanță pe care l-a moștenit la privatizarea distribuțiilor (distribuitorii sunt cei care operează firele de electricitate iar furnizorii sunt cei care vând curentul ce este introdus în aceste fire).
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că „trecerea automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o trecere normală. „Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc”, a spus acesta la Digi24. Acesta a atras atenția că dacă ANRE nu poate să facă liberalizarea, Guvernul va interveni. Executivul își propune să modifice legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după data de 15 ianuarie. „Această trecere automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Au o bază de 6 milioane de clienți pentru care n-au plătit niciodată. Când s-a făcut privatizarea distribuției, au luat distribuția, nu clienții. Acum îi folosesc ca monopol. Nu poate rămâne așa. Nu pot să am monopol de 6 mililoane de clienți, pe care îi gestionez cum vreau. Asta nu e soluție. Mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că după 15 ianuarie, în Guvern vom acționa, modificând legea energiei electrice și a gazelor naturale, să stabilim clar cum facem această liberalizare. Dacă ANRE este cel care trebuie să reglementeze această liberalizare, nu poate s-o facă, o să vin cu o propunere foarte clară. Le ofer să intre direct pe prețul concurențial cel mai ieftin al furnizorului actual, și dacă nu le convine, se pot schimba. Furnizorul trebuie să înțeleagă clientul și să-i ofere cel mai bun preț, nu să-l lase pe client în preț scump, și să aștepte daca optează sau nu, pentru că omul e conservator din fire. Cred că această poveste se va încheia în favoarea oamenilor, pentru că se va găsi cea mai buna soluție. Cred că soluția este să ofere prețul cel mai mic, să nu fie presați oamenii să stea la coadă, și dacă nu încheie contractul la 31 ianuarie vor plăti cu 20% mai mult”, a spus Popescu.
Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021. Începând cu această dată, consumatorii care erau până acum în regim reglementat şi păstrează actualul contract, riscă să plătească preţuri mai mari cu 13 până la 26%. ANRE a anunţat că prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată, iar furnizorii au fost de acord cu această propunere.
Dacă până în decembrie 2020 ANRE, avea mijloacele să ducă un proces corect de liberalizare a pieței de energie, astăzi nu-l mai are. Stabilirea datei de 1 ianuarie 2021 ca dată de liberalizare s-a realizat prin OUG și tot prin OUG se poate proroga, susțin reprezentanții Asociației Energia Inteligentă. Astăzi toată lumea cere ANRE să facă ceva, când de fapt mingea se găsește în terenul Guvernului, acesta fiind singurul care poate pune capăt haosului existent astăzi pe piața de energie electrică.
Asociația Energia Inteligentă a solicitat încă din data de 27 decembrie 2020, atunci când a constatat că majoritatea consumatorilor nu au primit oferte din partea furnizorilor să se amâne prin OUG liberalizarea pieței de energie electrică, considerându-l singurul mod prin care se putea pune bazele unui proces real și corect de liberalizare a pieței de energie electrică.
Lipsa prezentă de acțiune a Guvernului, coroborată cu asumarea procesului defectuos de pregătire a liberalizării pieței de energie la data de 1 ianuarie 2021, împinge ANRE la diferite “construcții” necorespunzătoare. Ordonanța 1 /2020 care prevedea în urmă cu un an de zile că piața de energie electrică se va liberaliza, aducea după sine și legislația care stabilea că în data de 31 decembrie 2020, ora 24, actualele contracte de furnizare energie electrică în regim reglementat, inclusiv prețul reglementat încetau.
În lipsa alegerii de către consumatori a unei oferte și încheierii unui contract până la data de 31 decembrie 2020, începând cu data de 1 ianuarie 2021, ora 0.00, consumatorii de energie electrică reglementați nu mai aveau un contract de energie electrică.
Legea energiei dispune că energia electrică nu se poate furniza fără existența unui contract între consumator și furnizor.
Aceeași lege prevede o excepție: în situația în care un consumator nu mai poate beneficia de energie electrică în baza unui contract, pentru a nu i se întrerupe livrarea de energie electrică consumatorul beneficiază de ”serviciu universal” de furnizare a energiei electrice de la un Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) la un preț care se determină în baza unei metodologii adoptate de ANRE.
Metodologia de determinare a prețului serviciului universal, pleacă de la ideea că un consumator rămane fără energie electrică brusc, urmare a unor probleme ale furnizorului sau actual, și atunci un nou furnizor trebuie să achiziționeze imediat energie electrică pentru un nou consumator, o va face pe bursa la un preț care poate fi mai mare decât prețul energiei curente achiziționate în mod constant pentru consumatorii lui din portofoliu.
”Amânarea” pe care o anunță ANRE nu există de fapt, în opinia celor de la Asociația Energia Inteligentă. A se vedea articolul propus de ANRE: ” un contract cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică realizat în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a noului contract se facturează la prețul din oferta de serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.”
În opinia AEI, este singura soluție legală, consumatorul să plătească prețul de serviciu universal până se semnează un contract în piața concurențială.
ANRE a promovat un alt articol care din punctul de vedere al AEI nu poate fi aplicat, consumatorii probabil vor constantata că vor achita prețul serviciului universal singurul preț legal în lipsa alegerii unei oferte pe piața liberă: ”Operatorii economici care au și calitatea de furnizori de ultimă instanță, care încheie contracte concurențiale cu clienții casnici în condițiile prevăzute la alin. (2), includ într-o factură emisă în termen de maxim 90 de zile de la data încetării contractului încheiat în calitate de furnizor de ultimă instanță cu clientul casnic, o regularizare comercială, astfel încât valoarea consumului de energie electricărealizat de acești clienți în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data încetării contractului încheiat cu furnizorul de ultimă instanță, rezultată după aplicarea regularizarii săfie aceeași cu valoarea care ar fi rezultat în condițiile aplicării , în aceeași perioadă, a ofertei concurențiale pe baza căreia a fost încheiat contractul concurențial.”
AIE consideră că acest articol nu respectă prevederile legii energiei și Codului Civil. În conformitate cu Legea Energiei ”prețurile se formează în baza cererii și ofertei, ca rezultat al unor mecanisme concurențiale” , fiind interzisă orice intervenție așa cum este articolul propus de ordinul ANRE. De asemenea, în conformitate cu jurisprundența la Codul Civil ”în prezenţa unui contract cu executare succesivă (asa cum este energia electrică, care este un bun de gen care este consumată imediat după ce este livrată/măsurată), părţile pot conveni asupra revocării sau modificării sale însă, aceste operaţiuni juridice nu pot produce efecte retroactive, şi aceasta datorită ireversibilitaţii prestaţiilor deja executate.”
Astfel, rămâne cum ANRE a stabilit: ”un contract cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică realizat în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a noului contract se facturează la prețul din oferta de serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.”
ANRE sau barlogul reptilelor care dau socuri electrice la buzunarul cetatenilor…
Cetățeanul trebui să facă o singură si simpla cerere către noul furnizor ales. Restul informațiilor se fac electronic intre cele doua societăți.
DAR LA ANRE NU POATE GUVERNUL SĂ FACA CURĂȚENIE? SĂ TAIE CU CCA. 70% SI SALARIILE NESIMȚITE? Nu poate ca e vorba de pile,spagi,etc. Deci nu poate!
M-am uitat pe situl ANRE. Ca să schimbi furnizorul sunt multe hârtii de făcut si de trimis la noul furnizor si notificarea vechiului furnizor. POATE nenea Vasile sau tanti Floarea să facă acest pas,schimbarea furnizorului? NU,De 10 ori NU! Noul furnizor sa-si facă bază de date?
Cum se poate rezolva simplu?
1.Cetățeanul face
cerere ( model simplu sa fie pe situl ANRE)către noul furnizor,că vrea sa vină la el -o line.
2.Notificarea vechiului furnizor sa se faca de către noul furnizor-on line.
3.Datele noilor clienti ai societății care i-a primit să fie transmise electronic de către societatea de la care au plecat.
PS. Adică ai cedat niște consumatori către o altă societate,atunci transmite electronic si datele lor.
61 de Lei pentru 100 KWh Lunar , dar cu Becuri cu Leduri de 8 Watti Bucata , se Consuma sub 50 de KWh Lunar , in Bucuresti .
Incep sa se devoaleze petele albe ale regimului FSN=PCR. Acum in gandirea romanilor exista ideea ca ANRE este o gasca de mafioti comunisti dirijati de Moskova pentru a tine nivelul de trai al romanilor ca in lumea a III- a pentru a arata cetatenilor ca ,,iata si in capitalism tot prost traiti” . Cum sa nu gandim asa daca nivelele preturilor energiei electrice de 30 de ani au stat in pixul unor marionete cu origini obscure, dintr- o fauna pestrita formata in creuzetele comuniste de dinainte se 1989. Poate cineva sa ceara o auditare internationala pentru a controla daca fixarea preturilor de catre ANRE este conform cu normele UE ?Ne uitam cu uimire la actiunea „”curajoasa ” a ministrului energiei Virgil Popescu care a criticat actiunea ANRE privind politica preturilor care sunt de monopol si a scos din cutie solutia : ,,cetatenii vor beneficia numai de preturi concurentiale ” . Dar gurile rele spun ca numai cu acceptul mafiei comuniste osificate in 31 de ani se numesc ministrii energiei. Concluzia este ca totul este un scenariu care pute . Oare trebuie chemati Bidman si Mihaiescu si fetele sa detoneze si ANRE ? Salarii urise la ANRE ? As , nu bobocule .
Hai bre, ne lasi cu legea ta idioata! Faci o alta lege care sa ingenuncheze consumatorul casnic definitiv! Bre, daca am intra pe reforma personala „lumanare sau felinar in orice casa”, de unde pastele masii vor mai fura excrocii astia?! E adevarat ca gazul e tot de la hoti dar e consum minim! Ca in timpul comunismului, dar multi, desi nu eram pupatori de cururi, am dus-o chiar bine.
In primul rand dat afara ineptul muncitor electrician cu gura din functia de presedinte ANRE!Pus un specialist,nu un acoperit,astia nu stiu decat sa bea si sa manance seara de seara la restaurantul ISPE din Herastrau..
se vede pomul otravit, plantat de Nastase si Dan Ioan Popescu!