Har cuvîntării lui Klaus Iohannis la bilanţul SRI pe anul 2015, avem confirmarea că ”grădina Maicii Domnului”, România, se află nu doar sub protecţie divină, dar şi sub pronia SRI şi a vigilenţei sale, în urma căreia ţara a fost, este, după vorbele preşedintelui, ”scutită” de planurile şi atacurile teroriste care au îngrozit şi însîngerat Europa. Sînt discursuri care se vor providenţial-liniştitoare şi, cînd colo, nu fac altceva decît să stîrnească zîmbete amare, să provoace destule frustrări şi multă îndoială, tocmai pentru că ”pozei” din buletinul informal i se văd fardul şi tenta măsluirii, nu se pliază pe realitate, e falsă şi, în mai toate aspectele, e contrazisă de starea de fapt. Un asemenea efect a produs cuvîntarea lui Klaus Iohannis, care are, pentru prima dată, meritul de a înviora şi colora involuntar vocabularul, pînă acolo încît a acordat ţării un nou şi binevenit statut, acela de ţară ”scutită”, fapt pentru care ne vom păstra în acelaşi registru.
Chiar dacă în ultimul sfert de secol SRI n-a reuşit să ne scutească de uriaşa gaură produsă vistieriei ţării de amploarea jafului naţional, iar statul, în ansamblul instituţiilor şi atribuţiilor sale, a fost neputincios să ne scutească de lipsa viziunii şi-a proiectului viabil de ţară, de lipsa infrastructurii şi a efectelor abandonului şcolar, a sănătăţii bolnave şi-a sărăciei, în unele zone, endemice, avem mulţumirea că, cel puţin pînă acum, n-am fost luaţi în cătarea grupărilor teroriste. Ca şi cum starea de normalitate şi veghea la siguranţa cetăţeanului n-ar fi obligaţii ale fişei postului, ci mari performanţe demne de anuale omagii şi laude. În plus şi prilej de a ne bate cu cărămida în piept pentru faptul că nimeni n-a căzut secerat de vreun glonţ musulman, în vreme ce aici, în ţara ”scutită”, destui terorişti economici îşi fac de cap, trag în noi şi-n standardele minimei bunăstări, mereu tînjite, din toate poziţiile sociale şi din arsenalul tuturor ingineriilor economico-financiare posibile.
Deşi SRI şi Preşedinţia vor cu tot înadinsul ca bilanţul să dobîndească calificativ maxim, fapt care ar justifica, nu-i aşa?, şi bugetul uriaş alocat instituţiei şi structura sa supradimensionată care o fac instituţia de profil cea mai burduşită de fonduri şi cea mai stufoasă dintre toate ţările Europei, trebuie să le spunem amîndurora că în calea lanţului lor de iubire şi fidelitate stau îndoielile, suspiciunile şi îngrijorările opiniei publice privind transparenţa serviciului, dar şi credibilitatea, buna-credinţă a unora şi loialitatea altora precum şi ataşamentul instituţiei faţă de înnoirea mentalităţilor şi a practicilor. De aceea, pe viitor, poate vom fi scutiţi de impresia generalizată, tot mai acută, că SRI a devenit o instituţie suprastatală cu un control constituţional asupra activităţii sale de tot formalismul şi de tot caraghioslîcul; tot el, SRI, ne va scuti, poate, şi se va scuti pe sine, cu o miraculoasă voinţă şi bună-credinţă, de tentaţia imixtiunii în treburile justiţiei, de dihotomia ”infractor bun versus infractor rău”, vizibilă cu ochiul liber din instrumentări şi decizii judecătoreşti făcute după dictare pe firul scurt, dar, mai ales, poate ne va scuti pe viitor de sentimentul de insecuritate indus fiecărui cetăţean pentru că lupta împotriva terorismului şi-a duşmanilor ţării poate merge pînă pînă la afectarea intimităţii, a vieţii private, oricînd şi cu orice mijloace.
Şi dacă tot sîntem o ţară ”scutită”, tot pe viitor, dar nu îndepărtat, poate preşedintele Iohannis se va îndura şi ne va scuti de festivismul reînviat, de emfaza bilanţieră de dragul bifării unor evenimente cu impact carnavalesc şi îndoielnic, poate ne va scuti de frazeologia ternă şi găunoasă, precum şi de senzaţia supărătoare că iese la declaraţii pentru naivi şi proşti după ce, în prealabil, în discuţiile şi instrucţia din culise, între patru, şase sau opt ochi, ia poziţie regulamentară şi spune răspicat: Am înţeles, să trăiţi!
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.