Oamenii de știință: „Trăim într-o hologramă”

Fizicienii de la Universitatea Southampton din Anglia au lansat o teorie conform căreia Universul este o iluzie tridimensională a unei realităţi bidimensionale, notează descoperă.ro. În urma acestor cercetări, universul este o „hologramă vastă şi complexă“, iar percepţia noastră asupra vieţii în trei dimensiuni poate fi doar o iluzie.

Echipa a investigat neregularitățile lăsate în urma Big Bangului. Cercetătorii susţin că există multe dovezi pentru această teorie, cât există şi pentru celelalte care încearcă să explice iregularităţile. Un Univers holografic, idee ce a fost sugerată prima dată în anii 1990, este unul în care toată informaţia din realitatea noastră tridimensională este conţinută într-un plan 2D. Conform acestei teorii, Universul a trecut prin mai multe faze. Big Bangul este prima fază de creare a Universului, sursa „proiecţiei“ celui de astăzi. De la al treilea disc din stânga, Universul intră în faza geometrică, care poate fi descrisă de ecuaţiile lui Einstein.

Până în prezent, această teorie bizară a fost foarte puţin testată, dar modelele matematice recente sugerează că ar putea fi adevărată. Pentru a o testa, echipa de fizicieni a studiat trăsăturile zgomotului alb care a rămas din momentul creării Universului. Ecuaţiile lor au arătat că dacă Universul ar fi fost o hologramă, structura acestor iregularităţi ar fi putut fi explicată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.