
La peste opt ani după atentatele din 11 septembrie şi în pofida miliardelor de dolari investite în securitatea transportului aerian, Umar Farouk Andulmutallab a reuşit să urce la bordul unui avion cu destinaţia Statele Unite având explozibil la el.Preşedintele Barack Obama reuneşte marţi şefii serviciilor de informaţii, după ce a subliniat existenţa unor carenţe inacceptabile, care au permis al-Qaida să comită un atentat – eşuat – vizând un avion de linie american, relatează AFP.
Întors recent din vacanţa distrusă de tentativa tânărului nigerian de a arunca în aer cursa Amsterdam-Detroit, în 25 decembrie, Obama urmează să îi întâlnească pe liderii principalelor servicii de informaţii, pentru a discuta despre anchetă.
Începutul anchetei a arătat că tatăl lui Umar Farouk Andulmutallab, un musulman în vârstă de 23 de ani a alertat în noiembrie diplomaţia americană în legătură cu fiul său. Dar aceste informaţii transmise serviciilor de informaţii nu au fost primite de diferitele administraţii, astfel că suspectul nu a fost plasat pe lista cu persoane care nu au dreptul să zboare în Statele Unite, iar viza sa nu a fost revocată.
Potrivit Washington Post şi New York Times, comunicaţii electronice provenind din Yemen, unde suspectul a petrecut o perioadă, au fost interceptate de Agenţia pentru securitate naţională (NSA) şi arătau că un nigerian este antrenat pentru o misiune de al-Qaida. Alte comunicaţii evocau un proiect de atentat de Crăciun.
Duminică, John Brennan, consilierul pe probleme de securitate al lui Barack Obama, a notat că nicio dovadă flagrantă nu ar fi permis să fie prevăzut atentatul eşuat.
Săptămâna trecută, Obama a calificat drept "complet inacceptabil (…) eşecul dispozitivului" de securitate, înainte de a anunţa reuniunea de marţi, ce are ca scop discutarea "anchetelor şi îmbunătăţirii care trebuie aduse în materie de securitate şi de schimbări de informaţii.
Lipsa cooperării şi comunicării între agenţii a fost criticată şi după atentatele din 11 septembrie 2001.
O parte din presa americană spcula luni asupra posibilităţii ca Obama să ceară demisii.
"Strângerea de informaţii va fi întotdeauna dificilă şi nu duc întotdeauna la date complete, iar el (preşedintele) înţelege acest lucru", a explicat un înalt oficial american sub acoperirea anonimatului. "Dar, în acelaşi timp, când avem informaţii de bună calitate nu vom tolera ca aceste informaţii să nu fie împărtăşite", a adăugat oficialul.
Nu s-a aflat niciun detaliu privind participanţii la reuniune, dar Dennis Blair, şeful comunităţii de informaţii, ar trebui să fie acolo. NewsIn
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.