O concluzie tristă

Obrazul subţire al diasporei l-au cam îngroşat manipulatorii

Cuvintele lui Nicolae Bădălău despre „Diaspora” au fost dure şi nemeritate, căci erau adresate unor concetăţeni de-ai noştri stabiliţi în străinătate, dar la fel de români ca şi el. Vorbele acelea grele n-au ce căuta în spaţiul public, cu atît mai puţin în limbajul unui politician.

Totuşi, această „Diasporă”, cum îi spune Klaus Iohannis, n-ar trebui să aibă şi ea ceva mai multă prudenţă cînd vorbeşte despre românii rămaşi aici, în ţara de unde ea a plecat în băjenie? Aşa cum românii plecaţi la muncă în străinătate sînt fiii, fiicele sau rudele noastre, pe cale de consecinţă, tot aşa şi cei rămaşi în ţară sînt pentru ei părinţii şi rudele lor. „Diaspora” nu este un alt popor, ci parte din poporul român, cu bunele şi relele lui.

Pentru că nu-mi este pe plac ipocrizia, fără a repeta prostiile scrise de Bădălău, simt, totuşi, nevoia să vorbesc deschis despre ceea ce cred că este în neregulă cu „Diaspora”. Am spus şi scris că ”Diaspora” a devenit o masă de manevră teribilă, fiind folosită de serviciile secrete şi de politicieni mai ales atunci cînd se apropie alegerile. Motivul? Cele aproape cinci milioane de voturi potenţiale care pot decide, cum au şi decis de cîteva ori, cine conduce ţara. Deci, există un interes major al manipulatorilor.

Pe acest considerent, nu mi se pare absolut deloc corect ca milioanele de români stabiliţi în diferite ţări ale lumii să decidă ceva despre viaţa noastră, a milioanelor de români rămaşi să trăiască aici. Motivele sînt multe şi mi se par îndreptăţite.

În primul rînd, cu toată rapiditatea mijloacelor de comunicare de azi, informaţiile românilor din „Diaspora” despre realitatea din ţară sînt trunchiate, incomplete şi chiar false, manipulatoare. Pe acest fond, meseriaşii în dezinformare au un front de lucru ideal şi, după cum s-a văzut, folosesc la maxim această oportunitate pentru jocurile pe care le pun la cale.

Apoi, reprezentanţii celor din „Diaspora”, repet, reprezentanţii acestora! sînt, în marea lor majoritate, oameni ai Sistemului sau oportunişti de cea mai joasă speţă, care au profitat de interesul serviciilor din ţară şi s-au cocoţat ca şefi ai „Diasporei”, ceea ce, trebuie să recunoaşteţi, este o imensă prostie pe care, însă, „diasporenii” au acceptat-o tacit, fără să protesteze, fără să se delimiteze, deşi „reprezentanţii” lor erau mai aproape de ei decît politicienii din ţară pe care-i blamează.

Să luăm ca exemplu JUSTIŢIA, această marotă a ultimilor ani, pe care Sistemul se bazează în bătălia politică, folosind actul de justiţie ca pe o armă împotriva adversarilor, mai exact împotriva celor care ar vrea să readucă Justiţia în matca ei firească, legală. S-a inventat chiar şi un baner mobilizator:

Într-un domeniu atît de specializat cum este Justiţia, e greu de crezut românii plecaţi la muncă în străinătate şi-ar rupe din puţinul lor timp liber pentru a studia legile sau să facă o comparaţie între sistemul juridic de acolo şi cel din ţară. Altfel, ar fi observat că multe din abuzurile din Justiţia noastră, pe care „Diaspora” le susţine, n-ar putea să existe decît cu totul întîmplător în ţările europene civilizate.

Dar „cineva” le-a insuflat cuvîntul magic „Corupţia”, iar mulţi dintre diasporeni au crezut că fac un gest patriotic susţinînd lozincile ONG-urilor sorosite, lansate afară de Monica Macovei, Alina Mungiu, Cristian Preda şi armata #Rezist, al cărei simbol a devenit anapaukeristul Mihai Şora.

Aerul de superioritate, bazat pe nu ştiu ce, afişat de purtătorii de cuvînt ai „Diasporei”, este cel care a dus la prăpastia dintre noi, cei rămaşi în ţară, şi cei plecaţi în străinătate pentru un trai mai bun. Ideea sugerată de structurile interesate este că românii cei mai deştepţi şi cei mai harnici au plecat în străinătate, iar cei mai proşti şi mai leneşi au rămas aici! Aşa să fie, oare? Nu au rămas în ţară profesori, doctori, artişti, academicieni? Nu aduc bani la buget muncitorii şi inginerii rămaşi în ţară? Hai să ne revenim!

Nu cumva şi sutele de mii de prostituate fac parte din „Diaspora”, la fel ca şi cine ştie cîţi hoţi, tîlhari sau violatori care au speriat societăţile pe unde s-au aciuat? Aceştia sînt în egală măsură şi români, dar şi diasporeni, la fel ca specialiştii foarte apreciaţi în diferite domenii, care fac cinste atît poporului de care aparţin, cît şi celui care i-a adoptat! N-am văzut ca „Diaspora” să se revolte împotriva celor care comit atrocităţi prin Europa, să ia atitudine împotriva infractorilor plecaţi din ţară tot pentru un trai mai bun!

Trebuie să recunosc că manipulatorii de profesie au reuşit să ducă la capăt acest plan teribil, prin care au făcut din „Diaspora” un fel de bau-bau cu care să-i sperie pe politicienii, pe jurnaliştii din ţară, astfel încît acum s-a creat impresia că nu ai voie să zici nimic rău despre „Diaspora” fără să fii mînjit de toate zoaiele, aşa cum s-a întîmplat chiar cu Nicolae Bădălău. Cum să acceptăm aşa ceva?

Adică, nu e o problemă că procurorii şi judecătorii din România fabrică dosare pentru a elimina oameni politici incomozi, după care, peste ani, se pronunţă sentinţe de achitare, dar e o adevărată crimă dacă spui că din „Diaspora” fac parte şi criminalii, proxeneţii sau tîlharii? Ce prostie este asta?

Că Diaspora este folosită ca masă de manevră, bună de folosit în campaniile electorale, o dovedeşte chiar şi cea mai vizibilă acţiune derulată în numele ei: cea din 10 august 2018. Ne amintim că protestul  a fost anunţat cu surle şi turle ca fiind un miting de un milion de români din „Diaspora”, deşi, după cum s-a văzut, abia dacă au fost cîteva sute de disporeni, totul fiind preluat de cei din #Rezist-ul condus de Mălin Bot sau Sandy Bătăuşul, sub comanda serviciilor!

De altfel, pentru cineva care nu înghite tot ce i se oferă, este uşor de văzut că „Dosarul 10 august” este folosit şi acum de Klaus Iohannis, PNL şi USR în bătălia lor politică, omiţînd cu bună ştiinţă violenţele unor grupuri de români, de aici, din ţară, împotriva jandarmilor, într-o operaţiune anunţată cu mult timp înainte prin mijloacele de comunicare on-line. A văzut cineva vreo reacţie din „Diaspora” faţă de aceste violenţe ale galeriilor de fotbal sau ale grupurilor organizate care au avut misiunea de a deturna acel protest?

Am mai spus-o şi o repet: am rude foarte apropiate care s-au stabilit în străinătate, care muncesc pe brînci, fiind apreciate pentru ceea ce ştiu să facă, aşa încît aş fi ultimul om care să aibă ceva împotriva celor care au decis să plece din ţară. Dar nu pot să stau nepăsător, văzînd această manipulare grosolană, dar eficientă, a structurilor discrete ale statului, a cărei finalizare înseamnă să îndrepte toate reflectoarele pozitive pe „Diaspora”, în timp ce lăturile sînt aruncate pe nedrept pe cei care au decis să rămînă în ţară!

Ca de obicei, adevărul este la mijloc: sînt români deştepţi atît în ţară, cît şi în „Diaspora”, la fel cum sînt şi români de joasă speţă, atît în ţară, cît şi în „Diaspora”! Cînd cineva îşi face bine treaba este apreciat şi aici, şi în alt colţ al lumii, căci aceasta este o regulă nescrisă a civilizaţiei.

Pe scurt, românii din ţară nu sînt nici mai presus, nici mai prejos decît românii din „Diaspora”. Toţi sîntem parte a aceluiaşi popor, toţi ne iubim ţara şi vrem s-o ducem mai bine.

Cine spune altceva este fie extrem de prost, fie este un manipulator care vrea să ne dezbine pentru a profita în numele lui sau al altora, oricum din interese obscure! Soluţia? Foarte simplă: să ne iubim surorile şi copiii plecaţi în străinătate şi să le cerem şi lor să ne iubească. Ei sînt ai noştri în aceeaşi măsură în care şi noi sîntem ai lor!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23
Ion Spânu 1818 Articole
Author

61 de Comentarii

 1. „Diaspora desemnează totalitatea comunităților evreiești dispersate și stabilite în afara Palestinei ca urmare a distrugerii Ierusalimului și alungării populației de către Nabucodonosor al II-lea, regele Babilonului”
  Tovarasii Ion Iliescu si Adrian Nastase – criminalii responsabili de Distrugerea Economiei Romanesti – au alungat romanii din perimetrul mioritic pentru ca ei sint blonzi de coviltir si urasc romanii de moarte.
  Serviciile au confiscat termenul „Diaspora” pentru a frauda masiv „alegerile” si impune marionete santajabile pe Tronul de la Cotroceni. Proletariatul mioritic in cautare de lucru pentru a supravietui prin UE sau aiurea nu-l recunoaste pe Klaus Iohannis ca Presedinte ci ca El Lider Maximo – Marioneta a Serviciilor Secrete romanesti si Americane.

 2. criminalii responsabili de distrugerea economiei se numesc brucan si petre roman.

 3. „Tovarasii Ion Iliescu si Adrian Nastase” au condus si guvernat romania in anii 1990/1996 si 2001/2004 si atat. S-Audi ma dementule de „KLAUS…etc”, perioada cand cei plecati au fost de circa 300.000 de diasporezi. Ia mai duceti-va Draku cu manipularile si intoxicarile voastre extremiste si anarhice. In acea perioada jegule Romania a fost primita in NATO si Ue au fost desfiintate vizele de calatorie, etc. Spunem si mie doar o singura realizare notabila a guvernarilor voastre criminale fascisto-naziste cand ati avut Presedintia cat si Guvernul, adica anii 1997/2000, 2005/2008, 2009/2012 si 2016 ?! Hai zi canalie analfabeta. Ce vreti acum, ca leprele nationale iliberale, Uniunea Sabotati Romania, MISA, Soseaua Fundeni nr.11 ( Alo, servicii de informatii atentie mare la ce se intampla acolo) si clica mondiala de homosexuali, lesbiene, bisexuali si transexuali sa guvernati Romania pentru a le pregati „o tara ca afara” cand se vor intoarce din stagiul de curvasareala si degradare morala gen Sodoma si Gomora. R-ati ai Draku de canalii mizerabile la trup, suflet si cu mintea bolnava.

 4. Ce ne tot frecati la cap cu diaspora? Ce ei aia diaspora? Niste cetateni care AU PLECAT DIN ROMANIA, FIINDCA ASA AU VRUT EI, nu i-a gonit nimeni cu forta. Traiesc acolo, muncesc acolo, PLATESC IMPOZIT PE VENIT ACOLO. De unde pana unde trebuie sa aiba ei cuvant de spus in legatura cu treburile din Romania, si inca un cuvnat decisiv? O duc bine? Sa fie sanatosi, inseamna ca au stiut ce trebuie sa faca. O duc rau? Sa fie sanatosi, au facut ce au vrut ei sa faca.
  Restul sunt NUMAI LOZINCI!

  • raspuns din diaspora: absolut de acord! din acest motiv nu votez, adica de ce as avea eu dreptul sa decid pentru unii care traiesc acolo, platesc taxe (sau nu) acolo si daca au de facut galagie pe strada, fac acolo!

  • SA TE VAD CAND O SA MORI DE FOAME IN TARA TU SI COPII TAI CE O SA MAI ZICI DE „DIASPORA”

 5. Deosebit de pertinent comentariul. Nu e nimeni „mai roman” decat ceilalti romani. Este la fel de meritoriu atat cel care isi castiga un trai in strainatate cat si cel care isi duce zilele in tara. Fiecare are crucea lui de dus. Pericolul apare cand iti renegi traditia, cultura si istoria in schimbul ideologiilor si unui „lifestyle” de imprumut.

 6. tu stii zicala: hau, hau, la UTC, hau, hau, la PCR, si acum, la PSD.
  Ai imbatranit urat Ionele, de fapt asemenea generatiei rosii, de la Craiova.
  Tot aici a fost si un general Rosu…

 7. Din pacate, romanii din afara granitelor se impart in multe, dar, niciunul nu se regaseste, in totalitate in genericul Diaspora, folosit politic in exces. Avem romani nascuti in teritorii foste romanesti, apoi romani nascuti aiurea din parinti „plecati”, „ramasi”, ori nascuti dintre astia…cei mai multi sunt romanii plecati la munca, unii detasati, delegati in interes de servicu, altii recrutati de firme straine si cei mai multi plecati „sa-si faca un rost, la ce s-o nimeri”…pe langa astia sunt si calcatorii de lege hotarati sa beneficieze de bunastarea apuseana in orice forma…In toata nebunia asta care ne imparte intre aia din tara si astia din afara se eludeaza o categorie de cetateni, foarte avizati in privinta realitatilor din tarile in care traiesc, dar si cu conexiuni reale in tara…majoritatea nici nu sunt de acord sa voteze, fiind constienti de aberatia influentarii vietii celor de acasa in conditiile in care nici nu „beneficiaza” de reziltatul votului…Ei bine, aceasta categorie (culmea, imaginea pe care o flutura tot manipulatorul), profesionalizata, de multe ori cu dubla cetatenie, cu studii pe bune si cu impozite si in tara nu este niciodata prezentata la TV, ori macar vreun reprezentant…Am votat anul aasta, din disperare pentru imensa mizerie electorala, nicaieri si de nimeni acceptata in afara Romaneie…deci, am votat intr-un mare oras din Franta, unde erau zece voluntari care se pregateau sa joace table si un alegator, adica eu…n-am gasit pe nimeni venit sa voteze si pana am plecat nu mai venise nimeni, desi in oras e o comunitate de romani numeroasa si destul de inchegata…cand am ajuns acasa am vazut la TV cum, intr-un orasel-sat, de care nici n-auzisem si nici n-ar fi avut ce sa ofere de munca vreunui expat, era mare imbulzeala…Ca asta e cu votul diasporei…

 8. Mai nene, parerea mea este ca cei din diaspora sunt tradatori de neam si tara si in plus nu le place sa munceasca. Au ramas pamanturile patriei in paragina! Pentru o brazda de pamant in trecut se facea moarte de om, acum toti tinerii frumosi si liberi si-au pus palma in fund si au lasat mormintele celor care i-au adus pe lume pline de balarii! Romania a ajuns sa importe forta de munca din Vietnam si Africa! Huuo tradatorilor si vandutilor capitalistilor imperialisti economic!

 9. Datoria nescrisa a oricarui cetatean este sa ia decizii informate cand voteaza. Meme-urile, pozele cu slogane si parerile celorlalti expuse pe social media nu sunt informatii ci sunt opinii si perceptii personale ale autorilor. Faptul ca diaspora nu deceleaza intre adevaratele informatii exprimate in legi, documente oficiale, statistici, cifre etc si ceea ce citeste pe Facebook sau aude de la Rares Bogdan sau Dragos Patraru nu este o reflectie a incapacitatii de a-si chibzui timpul liber. El constituie mai degraba o reflectie a superficialitatii si leneviei intelectuale individuale promovata in mod curent in societatea romaneasca. Este acel analfabetism functional (datele Pisa o demonstreaza), suficienta intelectuala si lipsa constientizarii importantei de a sti cu adevarat ce se intampla in jurul tau pentru a afla care este locul tau in lume, pentru ce lupti si la ce aspiri in viitor. Un rol foarte important in acest fenomen il are acel ciclu de stiri de 24 ore in care evenimentele se precipita si apoi treptat sunt inlocuite in memoria colectiva pentru ca ele devin balast informational (desi multe nu sunt). Astfel, evenimente trecute ce devin istorie recenta cu relevanta pentru prezentul si viitorul populatiei sunt uitate. Multi romani de peste hotare dar si din tara nu cunosc cu adevarat istoria recenta a tarii si vor fi condamnati la repetarea ei pana cand lectiile predate vor fi invatate.

 10. Cand romanii din tara, in special doljenii lui Spanu din judetul aflat pe primul loc la asistati sociali o sa sustina financiar Diaspora si economia tarii prn munca depusa, atunci sa deschida gura. Pana atunci nulitatile din Romania de la asistatul social la politrucul care jefuieste bugetul tarii fie prin salariul si pensia de lux ori afaceri de capusare a bugetului public sunt paraziti abonati la Diaspora cel mai mare investitor din Romania, care trimite anual 3 miliarde de euro in economia tarii. In ultimii 10 ani, Diaspora a trimis in tara 50 de miliarde de euro, depasind investitiile straine din aceeasi perioada. Asa ca ciocul mic si joc de glezne intretinutilor! Domnul Spanu, diasporeanul citeste aceeasi varianta a Cotidianului pe mobilul lui pe care o citeste si craioveanul ce mesteca prazul, asa ca mai usor cu manipularea ticaloasa ca diasporeanul nu este la fel de bine informat ca si consumatorul de praz sau fasole din Romania!

  • Diaspora a trimis intara banii pe care ii meritau cei ramasi sa aibe grija de trburile lor, de parintii si copii lor, nu au fost donati statului.
   In tarile civilizate si cu adevarat democrate (SUA nu mai este printre ele) sunt primiti la vot doar cei ce platesc taxe in tara respectiva.Plecatii(caci Diaspora este mai mult decat cei plecati la lucru) au libertatea de a-si face viata asa cum doresc si trebuie sa respecte dreptul celor ramasi sa-si fac viata si viitorul asa cum cred ei cei ramasi acasa.

 11. Mare problema care pe mine mă deranjeaza din cale afara este- De ce trebuie sa cheltuie România 50 mil de euro ca sa voteze ,,diasporenii” de 2 ori pe Bășinescu și de 2 ori pe Clown Ciollanis! Adica ăia traiesc afară da-mi voteaza mie cine sa ma conduca pe mine în ROMÂNIA -20 de ani-doi președinți care au facut numai rău românilor!?Mă da noi votăm cine să-i conduca pe ei afara? Să și-i ia la ei acolo pe bășinescu și pe Clown Joianna,să-i conduca pe ei daca ăștia sint iubiți așa de mult de diasporezi!

 12. AUTORE, NU pot fi in Europa sau/si IN Lumea Intreaga „SUTE de MII” de Prostituate din Romania”.
  Sunt MULTE si ASTA este o MARE, Uriasa RUSINE Nationala, pentru ca

  NU ARE IMPORTANTA DACA „S”, adica TOATE Fetele TINERE sau din Romania …

  DEOCAMDATA …
  Ca DACA Romania NU se trezeste sa va AJUNGE la Prostituarea INTREGII Tinerimi FEMININE si apoi, GAOZARII Puternici care isi bat joc de Romani si Romania vor trece SI la IN-GAOZIREA Tinerilor BARBATI …
  Nu mai vornbesc de Traficul de ORGANE care va duce la RAPIRI in Masa …

 13. CORECTIE

  Din motive obscure Fraza „NU ARE IMPORTANTA DACA „S”, adica TOATE Fetele TINERE sau din Romania” NU este CEEA CE am scris …
  Feraza autentica este :

  DAR NU POT FI „SUTE DE MII” ADICA TOATE FETELE , INCLUSISIV MINORELE.
  NU ARE IMPORTANTA DACA SUNT „DE BUNAVOIE” SAU RAPITE SI DISTRUSE CU TEHNICA ANCESTRALA „INDIANA”

 14. Diaspora? O masă de manevră. Asta s-a văzut și la recentele alegeri prezidențiale. Desantul johannist lansat în Italia, Spania, Anglia etc. compus din Batistuță, zis și Rareș Bogdan, un ezoterist, zis și Oreste, un viitor penal, zis Sighiartău (?) și alții au îmbrobodit românași noștri, mă rog parte din ei, participanții la vot, că li se asigură revenirea în țară. Se și vede că au făcut coadă la frontiere revenind acasă, să muncească pământul strămoșesc. Apoi, o gogomănie mare cât capul lui Johannis, dar făcută cu mâna PSD, au adoptat votul în 3 zile, pe banii noștri, a celor din țară, pe când în țară, contribuabili români au numai o zi. De acum, se și vede asta deja, iese în evidență marea cacealma trasă tuturor votanților, care s-au lăsat păcăliți de sloganurile PDL/PNL și ale lui Johannis. Deja începe sarabanda asumării răspunderii pe legi (să reamintim: noul CP și CPP au fost adoptate tot prin asumare de guvernul BOC, și s-a văzut ce a ieșit), România educată este o himeră, deja au fost tăiate fonduri de la educație și sănătate, dar au crescut la servicii și președenție, România normală tinde să redevină la politica cătușelor etc.

 15. sa zica merci, ca au plecat 5 milioane. Daca nu erea supapa UE, acum ereau toti, someri!
  Cei care au plecat, stiau o meserie si votau capitalismul. Si pesedeaua, nu mai castiga puterea cu 18%!
  Asa, ati ramas voi „patrihotii” sa vindeti si ultimele resurse…

  • Supapa europeana nu este altceva decat nevoia stringenta a occidentului de oameni educati si calificati, nu a fost o favoare ci o mare si acuta necesitate a vestului, pe care noi am acoperit-o cu generozitate. Nu a plecat nimeni din cauza PSD-ului.
   Iliescu si Roman sunt niste tradatori ce trebuiesc pedepsiti, iar apartenenta lor la un partid este doar o mascare a atitudinilor si actiunilor lor anti-romanesti. Pentru cativa tradatori nu pedepsesti intreaga masa a unui partid, mai ales cand „serviciile” nu au ajutat tara tragand un semnal de alarma ci au contribuit la vinderea tarii pe 2 bani si inca o mai fac cu cei ce au urmat.

  • daca nu era supapa EU eram deja intro Romanie POST RAZBOI CIVIL…
   supapa plecarii in EU a somerilor i-a imbogatit nemasurat pe manipulatori…

   ia mai luatii la intrebari pe cei care au condus tzara.. Ilicivici, Constantinescovici, Basescovici, Nastasescovici…si atasatii la SIE Talpes, Harnagea, Fulga etc sau SRI Magureanu,Georgescu, Timofte, Coldea, Maior…stiu ei bine ce au copt…la marea intelegere…cu EU…cind au dat sclavi (free lancers :)) gratis pentru capitalistii EU…una peste alta asta a scazut pretzul fortei de munca in EU nu-i asa…VA TRIMITEM SCLAVI EDUCATZI gratis (cheltuielile de transport si le platesc singuri..:):)

 16. Alooo, voi cei care blamati diaspora , santeti cei din 10 august -gruparea Dracnea , Carmen Dan , ,,fantoma alba ” si toate javrele sustinaare ! Diaspora inseamna cei care muncesc cum pot indiferent de domeniu si trimit la greu bani in tara pt familie , etc . Este vorba de bani care in mare parte ajung si in bugetul tarii. Prostituatele pe care le pomeniti atat de des si le blamati sant mult mai onorabile si demne de respect decat toata gunoimea bolsevica care le blameaza- Badaranau , Buzatu , Ion Spanu , etc Aceste biete femei trimit bani acasa la familii , bani care ajung si la Buget ! Ele aduc , ofera , nu fura banul public asa cum faceti voui jigodiilor ! Precizare importanta : diaspora nu inseamna traficantii de carne vie platitori de taxe de protectie la politicieni sau alti corupti ai statului , nu inseamna cersetorii , iorditorii , etc !

 17. Domnule Spânu, ați reușit performanța securității de a-i învrăjbi pe români. Îi azmuțiți pe cei din țară împotriva celor plecați fără să folosiți măcar un singur argument.
  V-o spune un reprezentant care nu a fost și nu este membru al sistemului și ale cărui idei, principii și implicare în viața României le puteți „frunzări” pe blogul „Diaspora și Reîntregirea” (http://mipopescu.wordpress.com).
  Domnule Spânu, nu deveniți și dumneavoastră un ecou al metodelor securiste de dezbinare a societății românești. Sunt destui cei care acționează în această direcție.

  • Stai linistit domnule Popescu, nu pacalesti pe nimeni ca reprezinti Diaspora, chiar daca ai un blog cu nume pompos si evident fara acoperire legitima.
   Te-am gasit in multe pagini de pe Internet, aduci acuzatii gratuite de parca ai vrea sa devii procurorul lui Lazar.
   Las-o mai moale cu pianul pe scari ca se varsa clapele …

  • Dezbinarea nu o face Spanu sau alti ziaristi cu articole de genul acesta. Suntem multi care gandim in acest fel. Chiar daca am un copil care munceste afara sunt de acord cu ce se spune in acest articol.Copilul meu munceste acolo pentru el, iar eu muncesc aici pentru mine. Eu nu am nevoie de banii lui. Banii pe care-i castiga el sunt acolo deci nu are de ce sa hotarasca el viitorul nostru.
   Toata manipularea asta este o mizerie gandita in laboratoare si deocamdata le-a iesit.

 18. Macar pe ultima suta de miimi ai milimetrului sa fim obiectivi: adevaratii diasporeni romani nu au votat deoarece gandesc altfel in comparatie cu minciunile manipulatoare: FIECARE CETATEAN SA ISI VADA DE TREABA LUI IN TARA IN CARE LOCUIESTE SI LUCREAZA! Asadar: rezista turismul guristo-oral si fizic oriunde, mai ales cand e vorba de statistici creionate online pe orice instrument fara ! Mai rar dau de loc controale serioase,dar nu exista interes pentru adevar!

 19. De unde scoti, Spanule, cifra asta de sute de mii de prostituate din Romania plecate in strainatate? Tu realizezi enormitatea acestei afirmatii.

  • Danut, baiatule auzita-i tu de hiperbola, e o chestie pe care unii scriitori o folosesc, dar cu riscul sa dea de unii ignoranti ca tine.Ia DEX-ul si te uita la <>, in sens literar nu matematic, ca te pierzi iar.
   Exagerarea hiperbolica trebuia sa atraga atentia si se pare ca a reusit insa nu in directia cuvenita.

  • nu sunt sute de mii, sunt doar 70000 (vezi statisticile). Restul de 30000 sunt directoare…

 20. Cum explicati ca majoritatea „diasporenilor”sunt fara studii,iarfemeile au devenit ceea ce stim cu totii,adica un soi de marfa de vanzare?De ce s-ar duce sa stea ore in sir pentru un vot,daca acel vot nu ar fi platit?Noi ne gandim de zece ori daca merita sau sa nu\sa fie votat x sau y,iar diasporenii se inghesuie.Nu cumva pentru ca cineva ii plateste?De cand ii roade dorul de tara de care isi bat joc?Habar n-au ,pentru ei nu exista decat banul.O curiozitate as avea:A doua zi nu trebuie sa mearga la lucru?SAu chestia cu serviciul e aleatorie?In sfarsit a dat Dumnezeu sa apara scandalul cu prostituatele ,dovedindu-se ca „diaspora”bate recordul .Asa se si explica inexplicabilul.

  • Eu banuiesc ca, angajatorii din strainatate ai romanasilor care si-au luat lumea in cap ii cam trimite la vot sa voteze cu Johannis care face jocurile agenturilor straine. Daca multinationalele din Romania a dat „liber” la sclavi sa mearga in Piata Victorie sa dea guvernul jos, ce credeti ca cei care au stat de 3 ori la coada si au facut scandal in diaspora nu au fost platiti de Soros? As propune ca toti cetatenii apti de munca/lupta cu varsta intre 18 ani si 65 ade ani sa fie mobilizati in tara de doua ori pe an pentru a invata sa-si apere tara cu arma in mana. Cine nu vine, la inchisoare!

  • Toata lumea chiar crede in cifrele de la votare si uita cu incapatanare ca este vorba de un Soft care altereaza toate cifrele in favoarea partii care evident controleaza pe cei ca progarmeaza Softul.
   Trebuie sa fii copil sa mai crezi in cifrele de la BEC aranjate de Softul de la STS.

 21. Mai nea Ioane, „astia din diaspora” nu sunt din trupa lu’ Florycica dansatoarea, nu sunt analfabetzi ca Veorica si nici nu sunt „absolventi ai scolilor de diplome” la 30 de ani ca alt analfabet Ciolacu, ala care-i punea rame in undita priponitului si fost gonac la Omar Haisan, iar primul serviciu in „caretea de munca”, a fost de parlamentar la 37 de ani; din pacate nu astia au plecat, era bine, dar au plecat cei pot sta pe pe piciorele lor, ca aia nu angajeaza, progenituri, „danutze”, analfabeti, panarame ca la noi „la romanica”, cum ne spunea Dottore, in guvern, agentii, primarii, consillii judetene, prefecturi! Chiar trebuie sa aruncam cu zoaie in „diaspora”, diaspora care a fost cel mai mare investitor al tarii, anual a trimis in tara 7-9 miliarde euro?! Putiina decenta este necesara!

  panarame c! a l

 22. Ma umfla râsul de cum se dau unii „tătici” si „politruci”. Si culmea, se dau si ” stranieri” (parca suna mai realist decât diasporeni….). Logoree, demagogie, teorie, politologhie, prostie,fantasmagorie, adică praf in vânt! Un român care munceste „pe bune” in strainatate, ori e la munca ori e rupt de oboseala la ora asta… Numai de justiție socială nu are timp… Asa ca falsilor romanasi demagogi, uitati-va in oglinda sa va reveniți din halucinație!

  • As vrea sa il iau pe autorul articolului cu mine cand merg in Romania 2 saptamani pe an sa il tarasc pe la toate ghiseele publice si spitale (da, sunt asigurat medical
   Si in Romania) sa vada de cate ori mi se cere sau mi se sugereaza ca trebuie sa dau spaga, cum functionarul public ma cearta la ghiseu fara sa fi facut absolut nimic. As pune un pariu sa ii dau o palma de fiecare data cand se intampla ce spun mai sus.
   Ii aud pe multi, chiar prieteni sau membri ai familiei uneori, ca noi nu ar trebui sa va decidem viitorul, pai atunci schimbati legislatia, la fel ca in Scotia, dupa un an nu mai poti vota, dar pana atunci cat timp este dreptul meu eu voi exercita dreptul.
   Sunt de acord ca sunt multi oameni de 2 lei, si in tara si in strainatate, e doar realitatea pura, dar daca vrei democratie toti au dreptul la vot.

 23. Mai exista un tip de diasporean, unul care sa vrea sa reprezinte romanii din acea tara in parlament. Au incercat unuii sa se ofere voluntari in Irlanda, dar au luat un flit masiv. Aici nu exista reprezentare etnica in parlament, daca vrei sa te inscrii in cursa electorala si te voteaza lumea ai castigat un mandat

 24. Din paleoloitic omul a simtit o atractie spre noi orizonturi. Deci in primul rand trebuie impartita in doua Diaspora oricarei tari. 1. Cei plecati in decursul timpului pt ca visau sa ajunga la Paris sau sa joace pe o mare scena, oameni fascinati de occident. Erau si rudele bogate din America venite sa o convinga pe stabunica sa o dea pe bunica spre adoptie, acum mai bine de o suta de ani. Daca azi eu exista este ca inima de mama nu a lasat-o sa renunte la unul din cei opt copii. 2. Sunt oamenii saraci unii fara scoala care dupa 2007 au fost practic alungati de Basescu prin politica de austeritate prin disponibilizari, inchideri de spitale, cresterea ROBOR, taierile de 25%, prin nedreptati ca femeia condamnata la 3 ani pt 60 de lei cand altii au luat case si sunt bine. Mare parte din cei plecati inainte ’89 sunt fostii comunisti carora PCR-ul le-a permis sa iasa din tara, fiind prea valoros tatalui meu nu-i s-a dat voie chiar daca propunerile veneau de la Academie. Vechii comunisti, elita proletara azi intelectuali la a II a sau a III a generatie, negandu-si originile si prefacandu-se persecutati s-au innobilat cu aura de anticomunisti, le miroase rau un partid cu fata umana pt ca ei n-au fost decat niste privilegiati obraznici atunci si azi cand li se ofera 3 zile de vot.

 25. Sa văzut la testele pisa ce „Românie educata” avem. Asta este adevărul bai nenea Iohanis. Suntem un neam sărăcit intelectual în mod voit. Statul nu își bate capul sa te educe,statul te vrea prost și ușor de controlat. Îmi pare rau sa vo spun dar suntem proști că stăm și ne certăm pe forum. Am făcut parte din diaspora 12 ani și nu mi-a fost ușor cu tot rasismul de care te lovești la orice pas,ce știe badalau și tot clanul lui pesedist? Sa fure nu? Ciocul mic bai hoților că lumea nu va uitat,sper că nici DNA.

  • Probabil pentru ca ai stat 12 ani in diaspora nu stii ca hotii din tara asta nu au fost doar psd-istii. Hotii au fost si cei din pdl si pnl, dar pe ei dna-ul i-a uitat. Cei care am trait aici si am suferit din cauza lor nu-i vom uita in veci.

 26. Merge treaba, pentru ca razboiul romano-roman continua in dans cominternist de ascutirea a luptei de clasa si de abatere a atentiei de la problemele nerezolvate de guvernanti precum Dosarul Loviturii de stat ( multi au fost profitorii ei!), Mineriadelor, Distrugerea gen Genocid a Economiei ( una din cauzele plecarii romanilor, ca de autorii traiesc bine mersi in tara pe banii nostri, nu? laudindu-se ca vezi Doamne ei au stat in fata gloantelor, si nu la Balcon, ex. Pedro El Maximo Roman, vinzator de Haloimes si el)
  Da ce a-ti fi vrut sa faca Romanul „liber”, sa se auto exileze in Siberia, de care. iarasi nimeni sau aproape nimeni nu isi mai aminteste??? Gindire tipic balcanica si manipulare la gros a cozilor de topor de toate scursurile natiei!!!
  Pe cind vom auzi din partea politicienilor de un real Proiect de Tara insusit in consens de toate fortele daca mai exista??? Prin aducerea in discutie nu se urmareste decit invitarea la pribegie si a celor ramasi, si atunci sa vedem ce se mai poate face pentru tara!!! Se impune schimbarea mentalitatii comuniste si revenirea la matca noastra de romani adevarati, adica cu dragoste adevarata pentru tara, si la crearea unei Elite care din pacate a fost terminate de vinzatorii de Haloimes, ce se dau acum omul de tip nou al Planetei.
  O zi buna.
  Con

 27. Pana acum, erau acuzati pensionarii ca decid soarta alegerilor, acum, romanii plecati. De fapt si pensionarii si romanii plecati sunt mase vulnerabile emotional. Nu ei sunt vinovati ci aceia care-i manipuleaza. Ei se duc la vot din dorinta sincera de a ajuta tara. Vina o au cei din interior care cunosc foarte bine realitatile dar care le deformeaza in interese proprii inversunand mase de oameni. Cand Dancila a preluat de la Iohannis termenul „astia”, talentatii propagandisti au facut din el expresia dispretului si aceasta manipulare s-a raspandit rapid. Este un exemplu.

 28. Daca ai fi o persoana educata ai avea un limbaj ingrijit, dar folosind invective demonstrezi ca mai ai mult pt a deveni om adevarat asa cum s-a intamplat si cu aruncatorul de palton n-ati ajuns nici macar in epoca pietri inca mai dati cu bata in balta.

 29. Citesc articolul ,bun,de altfel…dar citesc si comentarii… Oameni buni voi va puneti problema ca de fapt acesta este interesul lor ,sa ne dezbine ca natiune ,sa ne imparta,sa ne faca mai putin sa ne consideram 2 tabere???? Dragii mei romani fiti cu capul pe umar si ganditi mai nuantat ceea ce se intampla ! Noi suntem un singur popor ,cei care sunt in strainatate ,majoritatea ,tanjesc dupa pamantul Romaniei si cei de acasa incearca cu mari eforturi sa nu il lase. Banii majoritatii celor din strainatate vin tot in Romania . Noi toti suntem romani ,nu va lasati manipulati ,ganditi mai in adancurile problemei ,cand au reusit sa ne faca sa ne uram si sa formam 2 tabere …si repet ,nu mai dureaza mult ,ei au castigat ,nu noi ,egal ca esti roman in strainatate sau in tara.
  Felicitari pt.articol!

 30. Diaspora este ‘o masă de manevră’ folosită pentru a ajunge/menține la putere de câtre ‘liberalii’ romăni, se ia un exponent cu vizibilitate și este ‘îndopat’ pecuniar și doctrinar, apoi este pus ‘la muncă’ (propagandă); din păcate, sunt mulți ‘afară’cărora li s-a inoculat ideea că ei sprijină țara (nota bene : nu trimit bani în conturile BNR sau Trzorerie), fals, ei îsi ajută rudele rămase aici, că aceștia, prin cheltuirea banilor, contribuie la o anumită creștere economică nimeni nu o poate contesta, asta este altceva, și ei fac același liucru cu economiile statelor gazde prin cheltuirea banilor personali .

 31. Diaspora a devenit un fetiș. Vor mai fi hrăniți un an cu iluzia că sunt providențiali, după care vor fi aruncați cu picioarele pe pământ și vor redeveni ce-au fost. Trăitori în tabere insalubre la marginea orașelor, mâncători de lebede, hoți, cerșetori, „cetățeni” de mâna a doua. Va fi o mare deziluzie pentru majoritatea dintre ei. Dar asta e soarta obiectelor de unică folosință, se aruncă la coș după utilizare.

 32. Poate face Pieleanu un sondaj si ne lamureaste privitor la diaspora. Nu aceea ocupata profesional pe bune acolo si ca atare putin patrunsa de politica romaneasca, ci aceea formata de feisbucarii care juiseaza intelectual la auzul reclamei „mu e PSD!”. Iar din gramada asta mare de feisbucari sa ne spuna cati din astia sunt cu studii (cred ei) superioare, cati cu liceul, cati sunt fetitele remarcate de pesedist, cati sunt cei care impusca banul la negru si vin mereu acasa sa-l cheltuie, cati se lauda ca invata carte de top acolo dar vor inapoi ca lefegii mediocri la stat si tot asa. In mod sigur rezultatele vor fi dezamagitoare pentru realesul lor. Cum e turcul si pistolul!

 33. Spanule, ce drak astepti de la diaspora? Sa voteze pentru tarile unde slugareste! Sa ne lase pe noi, sa ne facem treaba, bine sau rau!Pacatul original este ca suntem condusi de vanduti sau neromani!

 34. Iti inteleg durerea, dar partial pt discriminarea. Te-ai gandit ca ea vine si dintr-o propaganda negativa/denigrarea tarii de Basescu in 2004, cand cu ”termopanele” de un milion de euro ale lui Nastase. Nimeni n-a rationat ca detinea un nivel sau doua dintr-o casa P+2. Nici un bloc cu 4 etaje nu are termopane de un milion de euro. Azi 20 ap.X 50.000 euro/ap= un milion. In acea perioada am dat aprox. 2.500 lei pt 10 m x1,7m de termopan deci 500-600 euro. 20 ap. intr-un bloc P+4 insemna 120.000 de euro. Cu un milion de euro montezi ferestre intr-un cartier de blocuri nu la o casa. In Romania in fiecare oras s-au construit sute de case deci la nivel national sunt zeci de mii, iar in general avem milioane de proprietari. Cand traiesti cu ideea ca unii sau toti fura in fond nu crezi ca un cetatean roman dupa 12 ani ca tine sau 25 de ani poate aduna si spera sa aiba o casa. Tu condamni de doua ori odata declarandu-i pe unii hoti si a doua oara poporul/tara fara speranta. O ratacire=credit ma face azi sa traiesc ca familie din 2500 lei/luna si nu ma plang. Nu judeca, nu condamna niste semeni pt ca ti-a spus presa sa FB ca ”ei” sunt hoti, va fi dramatic sa afli ca multi vor crede ca in strainatate nu ai muncit ci ai fost la cersit sau furat. Unii si-au condamnat tara si implicit pe ei. De aceea niciodata nu voi comenta de rau despre case=meditatie, dar cred in case=acte false, pt ca asa a spus justitia.

 35. Romanii din strainezia, „ajunsi”, nu vor sa stie de conationalii ce trudesc pt un trai decent! E o iluzie propaganda cu comunitatile romanesti, acestea fiind create de Secu inca cu mult inainte de Lovitura de Stat de agenti in sutana care i-au blasfemiat pe vechii pastori ai ortodoxiei inlocuindu-i sau de acoperiti ce au creat organizatii culturale. Dezinformarile creatoare de confuzie fac parte din arsenalul cu care un numar infim de bolsevici, adevarate masinarii de agitatie, propaganda, dezinformare, provoaca confuzie si seamana ura atat de necesara conflictelor interumane, din care-si trage seva. Ca de obicei e speculata o tendinta benefica ajutata sa se exprime in directii contrare intereselor reale ale manipulatilor! Sentimentul de a faca ceva bun pentru cetate ofera satisfactii nebanuite cetatenilor obisnuiti, pana atunci nebagati in seama, masa ideala de manevra pentru flacaii de elita conspirativa, bolsevici ce-i mana „din spate”, asa cum s-a vazut si in 10 aug! Am mai vorbit de noul zacamant, „Diaspora”,pe care s-a gandit Secu basista sa-l exploateze,dupa ce a contribuit la crearea ei. Asa cum PDL s-a disimulat in PNL, la fel Basescu s-a intrupat in Yohanis, in acest fel Diaspora pacalita fiind usor indreptata impotriva altei tinte decat cei vinovati! Romanii de afara au fost manipulati cu marsavie ca PSD-„Draknea” vrea sa scoata Romania din Colhozul Bolsevic unde lucreaza ca zilieri, fiind fortati sa se intoarca la mizeria din tara! Nu e o contradictie, sa vrei binele tarii de la distanta si nu alaturi de rude, prieteni, conationali? Dar ce conteaza realitatea pentru criminalii bolsevici cand o pot modela ca pe plastelina? Doar cateva sute de mii, vreo 2-3, au votat in strainatate,restul completat de echipele din sectiile neconsulare pe fondul „isteriei” electorale! La fel in tara la „numaratoarea” voturilor, asa cum s-a vazut la decernarea decoratiilor de „merit”.

 36. „diaspora” sub aceasta denumire nu exista. Romanii plecati la munca nu sunt”diaspora”. Si DA, exista un procent covarsitor de romani cu care ne e rusine in afara tarii. In afara celor care au probleme cu justitia in afara tarii sunt a turma de needucati care isi schimba parerea dupa cum bate vantul. Si sunt putini dintre cei plecati care au cu ce se mandri iar restul se folosesc de bunur renume al acelor putini.

 37. PROIECTUL DE TARA nu e o vorba in vant, dar toti politrucii o iau ca atare in special la alegeri. De ce n-am considera CONSTITUTIA un proiect de tara? Toti romanii sa aiba drepturi si obligatii EGALE. Te-ai stabilit in strainatate? Esti tot roman dar contribui la edificarea altui stat, in consecinta nu ai tu dreptul sa-mi comanzi mie, contributor direct, cum sa-mi traiesc viata in tara pentru ca nu-ti asumi si obligatiile mele. Ba ma mai pui pe mine sa platesc logistica uriasa de la alegerile tale trei zile ca nu poti nici macar sa te duci sa te inscrii la o reprezentanta sau sa votezi prin corespondenta?

 38. Diaspora e altceva decât se insinuează și se repetă prostește despre românii pribegi in căutarea unei modalități de trai , de cele mai multe ori ilegale. iar votul lor trebuie adus in țară. Nu e cazul de secții de votare prin toată lumea pe unde vre-un român pribeag s-a rătăcit și-l doare-n cot de romania. Dacă a plecat ,.. să fie sănătos,. pa, pa, pa,. are de convins eventual pe cine are acasă de cum să voteze.. Simplu și de dreapta,.

 39. Vad ca nu se intelege un aspect decisiv, romanii temporar in strainatate figureaza in tara pe listele electorale, atunci cand voteaza afara o fac pe liste suplimentare, fapt care permite fraudatorilor Securitatii sa le manipuleze voturile, in sensul ca se poate/se voteaza in numele lor in tara!Deasemenea pot vota multiplu in strainatate pe parcursul celor 3 zile!
  Cine a manipulat voturile inca din 1946 in mod permanent pana in zilele noastre, azi are posibilitati mult mai mari chiar
  sub pulpana „democratiei”. Mai ales ca este nevoit sa o faca dupa ce Dragnea le-a aratat cum o buna organizare electorala
  poate contracara fraudarea masiva, asa cum s-a intamplat in 2016!!! Singura solutie in fata acestei lovituri catastrofice a fost arestarea lui Dragnea si destabilizarea PSD, urmata de iesirea din conservare a ILEGALILOR lui Del Ponte, agentul de top al Mongolului Ceacar…

 40. Rar mi-a fost dat sa citesc si un articol si comentarii mai limitate ca acestea. Spanu, PSD si frustratii ca nu au bani ca Diaspora nu au inteles ca PSD a fost maturat, umilit si trimis la cosul de gunoi la alegerile prezidentiale si in 2014 si in 2019 de voturile romanilor intregi la minte, fara frustrari si prejudecati din Romania, nu din strainatate. Si saracii cum le tremura pantalonii de frica sa isi injure vecinii, fratii, surorile, prietenii pentru ca au votat si in mai si acum impotriva PSD, baga tare cu insultele la adresa diasporenilor plecati care nu le pot raspunde fata in fata si care nu au avut niciun rol decisiv in alegeri. Iohannis l-a umilit pe pesedistul ponta plagiatorul in 2014 cu un milion de voturi primite in tara, Iohannis a sters pe jos cu analfabeta pesedista acum o saptamana cu o diferenta de 2.5 milioane de voturi de la romanii din tara!!! Sigur, postacul pesedist sau abonatul la banul nemuncit pesedist nu intelege cu mintea lui imputinata ce inseamna un milion. USR a luat 2 milioane de voturi aproape cat PSD la alegerile din mai in Romania, nu in Diaspora. Postaci si oportunisti pesedisti ori va schimbati mentalitatea si progresati cu restul natiunii aflata in tara si peste hotare ori ramaneti o mana de frustrati lasi si nefericiti care nu stiti sa pierdeti demn si mai ales nu va asumati responsabilitatea pentru tampeniile facute de voi care v-au adus infrangerea umilitoare!

 41. Bravo, @Misu, cum combati dumneata mai rar! „Nu! Orice s-ar zice și orice s-ar face, cu toate zbieretele reacțiunii, ce se zvârcolește sub disprețul strivitor al opiniunii publice; cu toate urletele acelora ce cu nerușinare se intitulează sistematici opozanți…”

  „Nu! în van! noi am spus-o și om mai spune-o: situațiunea Romaniei nu se va putea cliarifica; ceva mai mult, nu vom putea intra pe calea viritabilelui progres”, până ce nu vom termina PSD-ul.

 42. au plecat cei mai curajosi, destepti si mai harnici romani. Pupindosistii, cei care merg cu capul plecat in fata neocomunistilor, ii dau zor cu Soros, cu multinationalele si cu toate bazaconiile.
  Tremurati la cea mai mica restructurare, pentru ca nu sunteti stapani pe meserie, taica.
  Ati trait cu miloaga si veti muri asa.
  Visati la pensii speciale, chiar daca ele se dau din imprumuturi, ce vor fi platite prin vanzarea tarii, mai patrihotilor!

 43. Ce plin de tine, esti! Cu cine te certi? Pe cine ai lasat acasa, pe cine ai parasit, cine te-a facut „om mare” cum spune cantecul? Sa fiti sanatosi, sa va mancati painea castigata din munca voastra dar ai inteles subiectul articolului?

 44. Să nu ne mai amagim cu contributia de 0,45% din PIB a „diasporei”, conform datelor statistice, și cu numărul fals intreținut de serviciile conduse de indivizi cu comportament de interlopi, ca propriile moșii de unde extrag miliarde de DOLARI (!!); „diaspora” este invenția serviciilor pentru operațiunea de fraudare a alegerilor prin intermediul STS, serviciu care folosește un soft necontrolat, de verificat și neautorizat de nimini din structurile cu atribuții LEGALE în alegeri. „Milioanele” de CNPuri pot fi și sunt folosite de cei care decid soarta românilor din țară pentru a adăuga, ca în cazul turului doi al „alegerii” din 2014 a bolnavului de ură împotriva poporului care i-a permis să se creadă mai mult decât un fizicant de provincie, în 2 săptămâni a 3 Milioane de voturi în plus! Și totul cu lozinca acoperitoare „diaspora nu este lăsată să voteze”, cozile fiind formate de „peneliștii” duși cu zeci de autocare ale firmelor de turism din Sibiu și din alte fiefuri „liberale”. Totul sub directa coordonare a SRI, serviciu ajuns „franciza” unui serviciu dintr-o ambasadă care „alege” președintele” României începând cu 2004! De aceea cel „ales” TREBUIE să aibă cât mai multe bube în cap, dosare vizibile, dar în nelucrare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.