Ocolul Pămîntului cu millennials

Fac parte dintre cei care suferă că nu înțeleg mare lucru din reacțiile unor compatrioți mai tineri. Nu am pretins niciodată să fiu înțeles. Mai multe decenii am făcut jurnalistică fără să știu că am sau nu niște cititori și că interesează pe cineva ceea ce scriu. Am socotit de datoria mea profesională să înțeleg lumea din jurul meu, iar nu aceasta să se oprească într-un fel sau altul la existența mea.

Stau la volan ore întregi și, la drum lung, ascult tot felul de muzică. Orice, de la rap la house, de la pop la jazz și la muzică clasică. Și nu pot să mă abțin să scriu că radiourile sunt invadate de niște texte de un cretinism cumplit. Și măgarul, dacă ar putea scăpa niște vorbe, ar ajunge la niște panseuri mai acătării. Culmea este că versurile cretine nu apar în cîntecele unora care abia se chinuie și ei la porțile gloriei. Nu, limbajul cretin domină cîntecele vedetelor în vogă. N-am pe cine înjura, n-am pe cine trage de mînecă! Nu interesează pe nimeni. Nu se revoltă nimeni. Nu pot semnala situația nici măcar unui post de radio. De regulă, șefii radiourilor sunt cei care tropăie pe calea undelor și se hăhăie în același stil stupid. Și rîd din cinci în cinci secunde, probabil din dorința de a transmite populației optimismul lor de comandă sau produs prin stoarcere de creiere. Și ei vorbesc în același limbaj care nu-i decît limbajul de pe bloguri, de pe Facebook, din clipuri publicitare (inclusiv ale multinaționalelor), din politică și de pe scenele unor teatre care pretind că prin golăneală, înjurături și sexisme exprimă modul de a fi al românului de azi. Trăim o vreme în care orice prostie și orice agramatism pot fi socotite cool și oricine se poate trage de curea cu oricine. Adevărul este că avem mai mulți creatori de muzică, de literatură, de articole și moderatori de talk-show-uri și creatori de umor decît poate produce națiunea română. Și atunci este normal ca limbajul să sufere. Ajungem cu toții în fața unei superproducții de maimuțăreală.

Mă străduiesc să-i înțeleg pe cei tineri ieșiți în stradă. Nu există ceva mai fals și în același timp mai adevărat din toate cele care mă contrariază. Fals, pentru că aceste revolte ale celor tineri sunt niște mișcări cu cheiță. Și altcineva o întoarce. În același timp, adevărat, pentru că toate cererile lor (exceptîndu-le pe cele politice și pe cele legate de DNA) sunt corecte. Au la bază nemulțumirile lor față de o societate alunecată pe improvizații. De ce să conteze pe PSD? Din păcate, ei nu observă că și PNL și stejarul său de susținere (Klaus Iohannis) sunt de aceeași factură. Oricît ar părea de ofensator, eu nu cred că există vreo diferență între tinerii din stradă și Dragnea, Cristian Bușoi sau Ludovic Orban (ca să mă folosesc de exemple din ambele tabere). De ce? Ar proceda la fel dacă li s-ar oferi o responsabilitate pe un ciolan? Nu cred!

Mișcarea de protest a celor tineri este îndreptățită și este nedreaptă în măsura în care ei nu încearcă să pună altceva în loc. Vocea lor este egală cu a lui Rareș Bogdan și ascunde aceleași slăbiciuni cîte ascunde și gașca în care se mișcă gălăgiosul personaj de televiziune.

Mă tem că problema României nu este una care ține de vîrstele combatanților, ci de criza lor de ideal. Și al unora și al altora este la fel de gol. Nu conține nici o picătură de sacrificiu. Ce vor cei mai în vîrstă? De la începuturile comunismului în România li se promite ba fericire, ba că vor avea parte de majorări de pensii? Și nu se aleg cu nimic decît cu trecerea timpului. Ce vor cei tineri? Mai mulți bani (indiferent pe ce muncă) pentru a se distra cu vîrf și îndesat și pentru a pleca în cele mai spectaculoase vacanțe. Altceva? Răspunsul este greu de dat. De la el începe șansa sau neșansa societății în care ne zbatem. Oricît s-ar zbate, răspunsul pentru cei tineri nu poate veni de la ei. Elitele unei țări sunt obligate să deseneze traseul generațiilor viitoare.

Cei tineri, oricît de tare ar alerga pentru visele lor, fără un proiect de țară, nu vor ajunge nicăieri și nici nu au de ce să pretindă să fie înțeleși.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Recomanda 16

24 de Comentarii

 1. Ca sa inteleg :este sau nu diferenta intre busoi ,dragnea ,ponta si tot neamul lor de politicieni pe deoparte si tineri ? Textul ne spune si da si nu.

 2. Mare dreptate ai, maestre! Se asculta manele, se vorbeste de ora ” doisprezece ” si de ” ca si reprezentant „, se injura ca la usa cortului, se sare la bataie pentru orice fleac. In fruntea Educatiei s-au cocotat niste inculti, care fac tot felul de ” revolutii culturale „. In schimb, in fruntea ministerelor care controleaza activitatea industriala sunt numiti avocati, contabili, sau culturisti. S-a rasturnat scara valorilor, iar tinerii nu mai au modele, nu mai stiu la ce sa se raporteze. Media prezinta excesiv exemple de parveniti, dive, interlopi, plini de bani facuti din afaceri murdare si care zburda pe pajistea cu flori numita Romania.

 3. „Aveam un suflet inca-n noi”…Ni l-au ascuns sub vicii si nevoi. Sper sa nu fie prea tirziu cind veti realiza ca se poate muncii si in altceva decit capitalism si comunism si cu satisfactii muuuult mai mari! Cind omul va deprinde faptul ca dincolo de „eu” sintem „noi”, cind va deprinde empatia si altrusimul va fi capabil sa creeze si proiectul de tara potrivit cu structura sa omeneasca. Pina atunci raminteti supusi vremurilor inumane construite de minti sarace si al caror sufelt a fost corput de urit. Suflet si constiinta, spirit pur adica ceea ce defineste omul. Sincer, nici nu stiu de ce ma incapatinez sa tot scriu de mai bine de 10 ani pledind pentru „noi”, pentru suflet, pentru empatie si altrusim pentur acea lume in care determinat este sufletul uman. Dar voi continua. Singurul proiect care rezista timpului este al lui „a fi”si nu a lui „a avea”. Exact asa cum dainuieste sufeltul! Mestecam aceleasi vorbe fara rost si inteles de prea mult timp. Cu aceste vorbe am distrus o lume. E vremea sa ne schimbam vocabularul adica sa aducem in vorbirea uzuala acele cuvinte care rezoneaza cu sufeltul si care nu-l distrug.

  • @ Cata —-Am retinut : ” Mestecam aceleasi vorbe fara rost si inteles de prea mult timp „. Poti sa nu mai faci asta , ” pana atunci RAMINTETI supusi vremurilor inumane construite de minti sarace si al caror SUFELT a fost CORPUT de URIT ” Zau , ” e vremea sa ne schimbam vocabularul si ortografia ” sa vedem ce naiba rezoneaza cu SUFELTUL , fiindca ” exact asa dainuieste SUFELTUL „. Cata , sincer, cu litere chirilice te descurci mai bine ?

 4. Maestre, va citesc din 1990! Imi aduc perfect aminte articolul publicat pe prima pagina a primului numar al ziarului Baricada (pe care il am si azi), se numea „Gimnastica fetei” si era semnat de Cornel Nistorescu…. Am retinut numele si de atunci va citesc oriunde publicati! Nu m-ati dezamagit niciodata!

 5. Cu realism si buna credinta, ca de fiecare data. Aceasta realitate crunta nu ne ofera nici macar o vaga speranta pentru vremuri mai bune, noua, ca natiune in primul rand si mai apoi, implicit, la nivel de individ.

 6. Tinerii nici macar nu se straduiesc sa va inteleaga , va ignora pur si simplu . Au alte perspective , alte idealuri si aspiratii , flagelul comunist nu a reusit sa-i abrutizeze si sa le afecteze mentalitatea . In randurile tinerilor din strada sunt studenti eminenti la cele mai de prestigiu universitati din lume , intelectuali fini , buni observatori ai derapajelor ce se petrec la nivelul societatii romanesti , asa cum se regasesc si oameni cinstiti care au repudiat si repudiaza orice incercare a guvernantilor de a scoate Romania de pe orbita cursului democratic si din concernul tarilor civilizate . Ceea ce incearca sa reanvie cei tributari vechiului sistem este normal sa li se opuna patura sanatoasa a societatii , nostalgiile au farmecul lor atata timp cat nu tulbura ordinea si statul de drept . Da , sunt multi , foarte multi ce si-ar dori permanetizarea accesului la bucate , le vine extrem de greu sa inteleaga si sa se integreze in cerintele economiei de piata . Sunt altii care vor sa-si securizeze averile si afacerile si considera ca un sistem oligarhic al burgheziei-proletare le-ar veni ca o manusa . Armonia si forma contrariilor , chestiuni de nuanta , perspectiva pierderii privilegiilor ii determina pe unii sa faca greseli atent contabilizate de tinerii ce au motivatie propriul viitor sa stea de veghe in strada . Schimbati canalul radio , domnule Nistorescu , pe vremuri ascultam tematori ” Europa Libera „, selectati muzica ce va place ,” de gustibus , non discutandum !” Elitele unei tari nu se regasesc in actuala guvernare , guvernele de tehnocrati sunt hulite de frica pierderii ciolanului si intelectualii de vaza ai Romaniei sunt persiflati de niste semi-docti . Nu subestimati tinerii , domnule Nistorescu , sunt mult mai inteligenti decat ii credeti dumneavoastra , o sa aveti extrem de curand confirmarea , ei sunt Proiectul de Tara pe care il vor pune in aplicare atunci cand o sa vina timpul !

  • Nu mai sint tinăr , dar sint perfect in acord cu tinerii , exceptindu-i pe maneliști și pe aceia aparținând comunității LaGBT cu ” a ” de la atei .

  • Fiecare cu lumea lui , sunt multi trecuti de 60 de ani ce stramba din nas si nu inteleg in ruptul capului pe cei tineri , armata de visatori nu trebuie tulburata , trebuie lasati sa-si deruleze visele nostalgice pana la capat , trezirea din reverie poate sa mareasca numarul infarcturilor , ” elitele ” lor sunt Valcov , Iordache , Serban Nicolae , Nicolicea , Codrin Stefanescu sub conducerea intelepta a cuplului imaculat Dragnea-Tariceanu . Tinerii inteleg acest esantion , nu ii suiera , nu ii aplauda , isi urmeaza propriul destin si incearca sa-si puna in aplicare planurile de viitor prin racordarea la realitatea imediata , scena politica internationala este exploziva , lumea e intr-o continua miscare si schimbare , tara nu poate sta cantonata in nostalgia sovromurilor , a pupaturilor de moaste , povesti nemuritoare cu cincinale inainte de termen si promisiuni concretizate in galeti , pixuri si afise electorale , tinerii sunt cei ce vor lua taurul de coarne , adevaratele elite ei sunt , in joc este propriul lor destin !

  • @ Cedan ….Nu-i place „estul” , l-a uitat intentionat , prea esti moftangiu ,concentreaza-te pe ce a vrut sa spuna , de pandit greseli minore e la indemana copiilor .

 7. Excelent articol! Din pacate, ai nostri tineri sunt f. superficiali si usor de manipulat pentru ca, din pacate, in lumea de azi nu mai au timp sa citeasca si de aici si lenea de a gandi. Dar cel mai mare pericol vine de la mijloacele de (dez)informare care nu informeaza ci promoveaza agenda si interesele celor care-i platesc fie ca sunt partide politice, servicii secrete, ONG-uri, companii, persoane, etc. In Romania mai exista totusi jurnalisti si intelectuali care nu se prostitueaza precum Rares Bogdan, CTP, Turcescu, si ar fi bine daca ar fi sustinuti in eforturile lor de informare corecta si educare a tierilor care-si fac educatia pe Fb.

  • turcescu ? Parcă vorbeai mai sus de manipulare si dezinformare .Chiar ai timp sa crezi ca tinerii se uita la a3 ,otv ,b1 sau mai stiu eu ce „mare” televiziune de știri ?

  • Cu tot respectul, aveti partial dreptate. In urma unui sondaj 25% dintre tineri refuza sa aiba o calificare deoarece, spun ei, salariile sunt prea mici iar la sugestia reporterului sa faca o facultate au raspuns ca este prea greu. Intr-un reportaj dat la Antena 3 , asistatilor sociali dintr-o comuna li s-au oferit locuri de munca pe un santier, avand tansportul dus-intors si o masa calda asigurate. Toti au refuzat, unii spunand ca este greu pe santier. Insa tinerii care manifesteaza contra masurilor guvernului PSD sunt de alta categorie. Sunt calificati si supracalificati , majoritatea cu facultati bune , unii facute in strainatate, fapt pentru care o parte sunt angajati la multinationalele hulite de d-l Tudose. Multi sunt foarte informati cunoscand realitatea din occident si doresc sa aiba conditii apropiate privind angajarea, promovarea, salarizarea, dupa merite, dupa aportul social.Aceasta este si explicatia lozincii: VREM O TARA CA AFARA. Intradevar PSD=PNL=PMP deoarece sunt clonele PCR. La congresul de alegere al presedintelui PNL reporterii postului Realitatea facand sondaj privind conceptiile politice ale doctrinei liberale au observat sa multi dintre liberali aveau nostalgii comuniste. Tinerii harnici din strada isi doresc un partid de centru-dreapta care sa-i reprezinte deoarece dezavueaza conceptiile comuniste, vazand nivelul de dezvoltare din occident comparativ cu situtia dezastruoasa din Romania in care puterea politica si economica este controlata de fostii privilegiati ai regimului comunist. Acestia , organizati in clanuri mafiote, infiltrati in toate partidele si institutiile statului,fara constiinta civica si dragoste de tara, prin afaceri oneroase, prin inselatorii, mita, au acumulat averi imense nemeritate. Acum sunt disperari pentru ca trebuie sa dea socoteala. Va rog sa dati si comentariul meu .

 8. PSD si PNL sunt la fel ? Ei , daca priviti mai cu atentie veti vedea ca PSD este UNIC in anvergura hotiior , escrocheriilor si potlogariilor ! Si nu-l mai invinuiti pe Iohannis ca este sprijinitorul PNL-ului ! Iohannis nu datoreaza PNL-ului nicio centima ! Daca se baza pe PNL era si acum primar la Sibiu ! Deocamdata Iohannis are procentul cel mai mare de incredere dintre politicieni ! Si asta nu se datoreaza PNL-ului ! Aveti impresia ca l-au votat peste 6 milioane de cetateni pentru ca i-a facut campanie PNL-ul ? Nu ! Asa ca nici la alegerile viitoare nu se va baza pe PNL ! D-le Nistorescu , inteleg ca nici dvs. nu prea sunteti multumit de prestatia PSD la guvernare ! De PNL spuneti ca ar face la fel ! Atunci de ce nu ati fost si nu sunteti de acord cu un guvern tehnocrat ? Aproape toata presa l-a haituit pe Ciolos ! Ca nu este sustinut politic , ca pe cine reprezinta , … ! Au fost alegeri si avem un guvern politic ! Si ? Chiar v-au convins niste scamatori politici , Grindeanu si Tudose , hingheriti de un Dragnea , ca sunt mai competenti decat un tehnocrat precum Ciolos ?

  • Pt.Nastratin. Dumneata ai un comentariu de slugoi obedient al sotului doamnei Carmen daca sustii o nulitate politica , un slujitor al dusmanilor ROMANIEI in ” persoana umana ” Dacian Julien Ciolos ! Nu te mai intreb de rusine ca imi racesc ‘geaba gura ! Vai mama dumitale …, esti penibil !

  • Nastratine , te-ai prins ca mancurtul – orchestra de la taraful „Kopeika Gaurita ” din Tiraspol posteaza cu nick-uri diferite ?

 9. Spune pe finalul articolului ” cainele de paza al democratiei ”, ” care este ”, Cornel si Nistorescu: ” Elitele unei țări sunt obligate să deseneze traseul generațiilor viitoare ”, mare adevar graieste, dar ma vad nevoit sa tot repet;dupa 30.dec.1947 cand s-a intamplat cu tara noastra o mare ticalosie, serviciile secrete ale fostei URSS in cardasie cu cozi de topor autohtone adica analfabetii satelor si oraselor in anii stalinismului au asasinat, exterminat, cu multa abnegatie ELITELE ROMANESTI iar in locul lor au promovat nulitatile amintite mai sus condusi de indivizi din cadrul ” poporului ales ” care populau la greu serviciile secrete rusesti ! Actuala clasa politica isi are radacinile in analfabetii astia promovati atunci, iar in perioada tovarasiei anii ’65-’89, Ceausescu Nicolaie si alti romani mai inteligenti ca el au reusit sa mai curate tara de haitele analfabete, dar in dec.’89 dupa lovitura de stat data de rusi si omul lor batranul edecar Ion si Iliescu si altii ca el, inainatare a unora …, Militaru,Barladeanu, Petre Roman, au instalat in locul tovarasiei democratia originala in sos slinos de capitalism de cumetrie care a permis mega hotii si mega banditisme economice, care au adus tara noastra in 28 de ani in ruina: economica, politica, sociala, sunt peste 3-4-5 milioane de romani imprastiati in Lumea asta cam prost facuta, sa isi castige existenta, iar din pacate ca tara putem sa fim faramti, putem sa fim faramati ca stat national unitar deoarece am devenit un NIMENI ECONOMIC care atragem un NIMENI POLITIC, adica sa redevenim cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu, dupa 100 de ani de la itirea REGATULUI ROMANIA MARE- EVERESTUL NOSTRU CA TARA … !

  • Am inceput sa-ti citesc comentariul dar dupa prima fraza mi-a venit asa o duhoare de dinti stricati din cauza consumului excesiv de stevie murata la borcan si de picioare nespalate cu iz specific de Tiraspol ! Am renuntat….. ! Tu insa continua , se va gasi cine sa te citeasca pentru ca voi intre voi , astia de la brigada artistica komsomolista ,, KOPEIKA GAURITA ”, sunteti obisnuiti cu duhorile pe care le exalati ! Si nu va deranjeaza ! Unii spun ca este si un mod de a va recunoaste !

 10. am uitat sa mai fim noi insine si nici nu ne mai „batem” pentru asta !…contemplatia caracteristica (unii ii spun lene iar eu ii desfid!) a natiei nu poate fi agreata de globalizarea sorosista …omul ca unealta si sclav al banului trebuie sa aduca profitul necesar corporatiilor (multinationale, etc) iar romanul are o problema majora cu asta …evident ca lipsa educatiei si cohortele de avocati vanduti si alti facatori de „bine” si ei „dezinteresati” ne mint si ne deruteaza copiii si tinerii , e drept, lasati cam de capul lor (NECOPT) de familie si scoala (ca deh!…drepturile lor, libertatea si liberul arbitru!)…am o singura intrebare d-le Nistorescu: reusiti sa schimbati postul (daca aveti unde!) destul de repede atunci cand incepe „publicitatea” sau o ascultati stoic?

 11. sa fii tu sanatos si sa-ti mearga bine, @Lacrimi amare ….Boje , Boje… sa stii ca nimeni nu-ti cere ce nu poti oferi…asta-i destinul fiecaruia. iar tu nu te intersectezi cu mine ca nu ai cum. ideile tale sint incubate intr-un mediu ostil vietii.

 12. MAESTRE,daca as avea talentul dvs.as relata cum,oferind 50 de lei pe 12 verze,o femeie s-a uitat la mine si mi-a spus: e mult,domnu`…” Cred ca acestia sunt OAMENI adevarati,care simt si gandesc,nu cei din piata ori de la toate tarabele radio-tv.

 13. Foarte bun articol. Este nevoie de NATIONALISM, maestre ! In aceste timpuri tulburi si pentru a securiza viitorul este nevoie de nationalism (implicand aici, bineinteles, respingerea multor idei ale „societatii deschise”- noua ideologie coloniala).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*