În Olanda, referendumurile dăunează democrației

Alegerile prezidențiale din SUA au schimbat abordarea guvernelor vestice în relația cu platformele sociale, oferindu-le argumentul pentru restrângerea libertății în spațiul virtual, pornind de la dosarul implicării Rusiei în procesul electoral american.

În urmă cu o săptămână, șefii Facebook, Twitter și Google au vorbit în Senatul SUA despre acțiunile trolilor ruși. Cealaltă miză a audierii lor la Washington a fost o nouă lege care i-ar putea obliga pe acești giganți ai lumii virtuale să dezvăluie autorităților identitatea celor ce plătesc pentru reclamele politice (așa cum se întâmplă acum cu presa tradițională americană, controlată în mare parte de doar 15 miliardari). Proiectul de lege american poate merge chiar până la eliminarea de pe aceste platforme a conținutului produs de presa Kremlinului. Avocații companiilor din Silicon Valley, mereu în căutare de profit, s-au eschivat în fața acestor propuneri ce le-ar reduce veniturile.

O mișcare similară are loc în aceste zile în Olanda, unde Senatul a dat deja undă verde unei legi de supraveghere în masă a comunicațiilor online, o lege care oferă o mult mai mare libertate de acțiune serviciilor civil și militar de informații. Spre deosebire de legea în vigoare din 2002, potrivit căreia serviciile secrete pot urmări doar conexiunile individuale la Internet, noua lege extinde supravegherea la toate zonele (cartiere, gări, aeroporturi) și asupra unor grupuri largi de indivizi și companii.

Societatea civilă olandeză s-a mobilizat împotriva acestei noi legi și ONG-urile au reușit să adune semnăturile necesare organizării unui referendum consultativ, care ar putea avea loc pe 21 martie. Criticii arată că inclusiv schimbul între aliații din NATO al acestor informații rezultate din supravegherea în masă ar putea duce, spre exemplu, la arestarea în Turcia a unor jurnaliști olandezi de origine turcă, victime colaterale ale supravegherii unui întreg cartier în care locuiește un suspect de terorism. Reacția guvernanților? Liderul Apelului Creștin Democrat (partid aflat la guvernare) a declarat, nici mai mult, nici mai puțin, că rezultatul consultării va fi ignorat. Este o abordare în linia deschisă de Consiliul de Stat din Olanda (organ consultativ din care fac parte membri ai casei regale, foști înalți demnitari și șefi de mari companii), care preciza în urmă cu un an că utilizarea referendumurilor și a altor forme de democrație populară subminează funcționarea democrației reprezentative olandeze și a statului de drept. Supravegherea în masă, cenzurarea mai mult sau mai puțin mascată a conținutului online sunt doar primii pași ai guvernelor vestice către cel mai mic numitor impus de China și Rusia în noul război informațional. Însă pasul de la această necesitate strategică până la negarea dreptului la referendum și ignorarea rezultatelor este cel puțin compromițător pentru o țară precum Olanda, atât de riguroasă când vine vorba să predea lecții de democrație și stat de drept mai noilor membri UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Corect, Marchievici. Atuncea de ce l-au condamnat presa si forumistii din România pe Puigdemont, care-a organizat un referendum? pentru a spune, acuma ca „negarea dreptului la referendum si a rezultatelor sale este cel putin compromitator pentru o tara precum Olanda”? da, e la fel de compromitator pentru Olanda cât este si pentru dictatorul de Rajoy si regele Spaniei (fiindca-i vorba de doua regate). Ce-i asta ! dreptul la referendum si la recunoasterea rezultatelor lui tine de drepturile, de câstigurile umane fundamentale, nu de altceva. Nu ca fur, sunt violent, dau cu ciomagul, acuz, intoxic, deturnez banul public, dar când altul face-un referendum, sa fie urmarit peste tot în Europa si condamnat la ani grei (30) de închisoare. Da, Marchievici, ai, în fine, dreptate perfecta. Fii, însa, consecvent.

    • Referendumul LOCAL (Catalunia) nu trebuie confundat cu unul făcut la nivel NAȚIONAL! Fiindcă primul poate fi ignorat tocmai pentru faptul că nu constituie opinia ÎNTREGULUI POPOR! Dacă un referendum național este ignorat (cum se vrea în Olanda) atunci aceasta este clar O ANTIDEMOCRAȚIE !!!

  2. Ia te uita!! Nu ma asteptam la asa ceva de la Olanda! Ia repede, maine dimineata ambasadorul nostru la Haga sa iasa cu o declaratie publica (cum fac si mitocanii de ambasadori olandezi) sa le spuna olandezilor ca noi romanii suntem foarte ingrijorati de derapajele antidemocratice ale guvernantilor olandezi si ca democratia este in pericol in Olanda. Ba chiar ar trebui sa anunte, ambasadorul nostru desigur, ca Romania se opune mentinerii Olandei in Schengen si ca vom solicita instituirea unui MCV pentru Olanda. Democatia este in mare pericol in Olanda si noi vrem sa-i ajutam sa se indrepte!!! He, he, he ar trebui sa-l agatam pe unde-l vedem pe amaratul ala de ambasador si sa facem misto de el si Olanda!. Prea s-au comportat mitocaneste!!!

  3. Inclin sa le dau dreptate olandezilor. Prefer sa fiu condus de un grup de oameni inteligenti, cum sunt cei din acel consiliu, decat sa ma las la mana unor multimi manipulate pe Facebook. O alta alternativa ar fi probabil votul obligatoriu, care are da rezultate foarte greu de contestat.

    • Într-adevăr, ăia ”inteligenții” care vrei să te conducă cică le mai zice și ILUMINATI !!! Brrrr!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.