Olguța, mai generoasă decât Generalul Izmană

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, nu mai prididește cu definitivarea actului normativ privind creșterile salariale. Deputatul PSD susține că noua lege a salarizării pe care o are în lucru îi va face fericiți pe toți românii angajați la stat. Însă declarațiile lui Vasilescu confirmă că „cine împarte parte își face“ și prin noua grilă de remunerare a tuturor bugetarilor.

Așadar, majorările pentru bugetarii de rând se vor realiza printr-o serie de eșalonări. Dar, ca de obicei, cei mai câștigați dintre români vor fi tot parlamentarii. Principalii beneficiari ai noii legi sunt senatorii și deputații, care vor avea un coeficient de salarizare 5, adică în jur de 15.600 de lei. Singurii cărora li se va micșora indemnizația vor fi șeful statului, premierul și șefii celor două camere ale Parlamentului. Indemnizațiile acestora vor fi reduse cu câteva mii de lei.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că sistemul de calcul al indemnizațiilor va fi schimbat, urmând să fie raportat la salariul mediu pe economie, respectiv 3.131 de lei brut. Dacă în prezent președintele, premierul și președinții celor două Camere câștigă 21.540 de lei, în noua schemă, aceștia vor pleca acasă, lunar, cu aproximativ 18.000 de lei. În jur de 15.600 de lei vor lua și parlamentarii fără nicio funcție. „Am încercat să echilibrăm indemnizațiile parlamentarilor cu cele din magistratură. Nu mi se pare normal ca un procuror stagiar să aibă un salariu mai mare comparativ cu un senator sau cu un deputat“, și-a justificat Olguța Vasilescu decizia. În baza calculului coeficientului 5 cu viitorul salariu mediu, rezultă o indemnizație de 15.600 de lei brut. Astfel, un parlamentar ar urma să câștige în jur de 11.200 de lei net. În prezent, parlamentarii fără funcții au o indemnizație netă medie de 5.500 de lei.

Șeful Camerei Deputaților, liderul PSD, Liviu Dragnea, și-a făcut în ultimii doi ani un adevărat titlu de glorie din promisiunea electorală de reducere drastică a salariilor înalților demnitari. Fostul premier interimar Gabriel Oprea a emis Ordonanța 14/2015, prin care erau majorate salariile a 68 de înalți demnitari. Prin respectiva decizie a lui Oprea, președintele, premierul și șefii celor două Camere au o indemnizație de 21.450 de lei brut. Miniștrii și ceilalți membri din conducerile Parlamentului, dar și șefii mai multor instituții, printre care și SRI, SIE și Curtea de Conturi, iau 19.055 de lei lunar.

Ordonanța cu beneficii a lui Oprea, ținută în sertare

Cu toate că ordonanța dată de Gabriel Oprea a stârnit nemulțumirea majorității parlamentare, iar Dragnea a promis respingerea ei, aceasta își produce efectele direct din sertarele Camerei Deputaților, unde este îngropată. Senatul a respins ordonanța 14/2015 încă din noiembrie 2015. Apoi legea a ajuns la Camera Deputaților, care, în loc să o respingă conform asigurărilor verbale date de Liviu Dragnea, a înmormântat-o de-a dreptul. Potrivit raportului întocmit de Comisia de buget, președintele, premierul și șefii celor două Camere ar fi urmat să aibă indemnizații de doar 9.267 de lei, iar miniștrii să ajungă la 7.627 de lei. Doar că întreaga discuție s-a finalizat prin respectivul raport, pentru că acesta nu a mai ajuns să fie supus votului deputaților în plen. Camera Deputaților este for decizional în această speță.

Mai mulți parlamentari din Comisia de buget spun că s-a mers pe varianta păstrării la sertar a raportului, pentru că acum are prioritate noua formă a legii salarizării unice, propusă de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Ajustarea salariilor tuturor bugetarilor ar urma să fie operată în următoarele săptămâni.

Mai mulți bani și pentru baronii locali

Nici baronii locali nu au fost omiși de la calculele majorărilor salariale. Aproximativ 3.400 de lei ar urma să primească, potrivit schemei de salarizare, aflată în lucru la Ministerul Muncii, un viceprimar de comună cu un număr de locuitori mai mic de 1.500. Viceprimarii comunelor mici, cu mai puțin de 3.000 de locuitori, câștigă între 2.400 și 3.200 de lei.

„Nu este normal ca primarul să nu fie cel mai bine plătit într-o primărie. Când eram primar la Craiova, toţi directorii aveau salariile peste mine. Secretarul avea salariul aproape triplu decât primarul. Aşa ceva nu mai trebuie acceptat“, susține Olguța Vasilescu.

La capitolul bile negre, proiectul contabilizează și întărește controlul șefilor de instituții asupra subordonaților prin instituirea unui fond de premiere de 5% din bugetul fiecărui ordonator de credite. „Este o prevedere care se va aplica fiecărui ordonator de credite, de la ministere la primării. Pot să fie doar doi-trei oameni care muncesc într-o direcție și este firesc ca ei să fie stimulați“, se justifică ministrul Muncii. Sporurile sunt prevăzute să nu depășească 30% din fondul de salarii al fiecărei instituții. Fiecare ordonator de credite va decide cum sunt acordate sporurile, pe categorii de salariați și pe nivel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.