ONU are probe: Prințul bin Salman a ordonat asasinarea lui Khashoggi

Agnes Callamard, raportor special al ONU pentru execuții extrajudiciare, a redactat un raport de 100 de pagini privind moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi și i-a cerut secretarului general ONU, Antonio Guterres, să inițieze o ”investigație penală”, deoerece a identificat ”probe credibile suficiente” care arată că asasinarea lui Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie 2018, a fost comisă la ordinele directe ale prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, și ale altor înalți oficiali saudiți.

Raportoarea ONU a arătat că Khashoggi a fost ”victima unei execuții premeditate, deliberate, o execuție extrajudiciară pentru care, având în vedere legislația internațională a drepturilor omului, este responsabil statul Arabia Saudită”.

Raportul încheie șase luni de investigații și precizează că ”această anchetă privind drepturile omului arata că sunt probe suficiente și credibile privind reponsabilitatea prințului moștenitor, ceea ce face necesare noi invesțigatii”, scrie Financial Times.

Callamard a avut acces la o serie de înregistrăti ale conversațiilor din interiorul consulatului saudit care au avut loc înaintea, în timpul și după asasinarea lui Khashoggi. ”Fără îndoială, autoritățile turce au mai multe informații despre evenimentele din consulatul saudit decât vor sau pot să pună la dispoziția anchetei”, arată raportul.

Chiar și așa, raportul conține mai multe detalii șocante legate de moartea jurnalistului. După ce a intrat în consulat, jurnalistului i s-a făcut o injecție cu un sedativ, după care a fost sufocat cu o pungă de plastic. Înregistrările arată că lui Khashogii i se spune că va fi dus în Arabia Saudită. ”Trebuie să te luăm în țară. E un ordin de la Interpol”, spune o voce. ”Nu există nicio acuzație împotriva mea”, spune jurnalistul, care mai avertizează că în fața consulatului sunt oameni care îl așteaptă să iasă. Unul dintre saudiți îi cere apoi lui Khashogii să îi trimită un mesaj fiului său și apoi îi spune ce să scrie. Imediat, o altă voce spune: ”N-o mai lungi atât”. ”E un prosop aici. O să mă drogați?”, spune Khashoggi. ”O să te anesteziem”, spune unul dintre indivizi. Urmează apoi o scurtă luptă, dupa care unul dintre bărbați întreabă dacă Khashoggi a leșinat. ”Uite, își ridică capul. Împinge. Împinge aici, nu-ți lua mana, împinge”, se mai aude pe înregistrare.

După dispariția sa, presa, pe baza informațiilor primie în special de la autoritățile turce, a relatat că trupul lui Khashoggi a fost dezmembrat și luat din consulat. Rămășițele sale nu au fost găsite până acum.

Raportul ONU arată că s-au descoperit probe care dovedesc că locul crimei a fost curățat într-un mod profesionist.

Cel mai important este însă că raportul recomandă impunerea unor sancțiuni împotriva prințului bin Salman, sanctiuni similare celor impuse până acum de SUA și unele țări europene consilierului prințului, Saud al-Qahthani, până acum țapul ispășitor al afacerii. Raportul ONU a recomandat ca aceste sancțiuni să vizeze activele din străinătate ale prințului moștenitor, asta dacă acesta din urmă nu va reuși să-și dovedească nevinovăția.

Bin Salman a negat că ar fi avut un rol în acest asasinat. În schimb, autoritățile saudite au trmis în judecată 11 suspecți saudiți despre care spun că ar fi fost implicați într-o ”operațiune ilegală”. Aliații Arabiei Sautie și grupurile internaționale pentru drepturile omului au privit cu scepticism această decizie a guvernului de la Riyadh.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. „dacă acesta din urmă nu va reuși să-și dovedească nevinovăția” – pe principiul daca il acuzam si daca avem pagini multe atunci sigur e vinovat.
    Noi ar trebui sa spumegam contra „vinovatului” precum cainii turbati, la comanda? Mai dau populatiei un „capul lui Motoc”?

  2. Liniste totala, nu ne convine criminalul Ar fi fost bine sa fie vinovat Dragnea ! Da,da
    .

  3. Ce a facut printisorul saudit? A ordonat executia unui om? Pai aceste lucruri sunt la ordinea zilei in toata lumea atat civilizata cat si „necivilizata”. Fara indoiala ca este o fapta reprobabila dar infinitezimala in raport de ce produc state care se bat cu caramida in piept ca ar fii stalpii democratiei (si nu numai ei): zeci, sute, mii,…pana la milioane, de morti. Printisorul saudit este ca mieluselul comparat cu alti „grei” in ale crimei. Si credeti ca daca coate goale de la ONU il vrea judecat, o sa fie vreodata condamnat? Fiti seriosi! Sa va dau un exemplu mai neutru sa zicem, deci nu dintre cei „grei”: Chile. Dupa impuscarea lui Allende(1973 daca bine imi aduc aminte) au urmat aproximativ 30000 de morti si disparuti. Pinochet a fost la un moment dat chiar arestat(Spania?) dar a murit in patul lui de acasa. Din aceeasi regiune pot sa va dau la repezeala alte doua nume: Uruguay si Argentina. La altii va las placerea sa va ganditi.

  4. ONU are probe! Și ce face cu ele? Toate statele independente nu permit judecarea cetățenilor proprii de terți, dacă nu au un interes special. Sauditii ar baga în seama aceste probe numai dacă vor sa nu mai fie print moștenitor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.