Opera drept corp cultural

Smaranda Găbudeanu şi Cristina Lilienfeld

Operă şi muzică nouă, dans contemporan şi tango, text improvisation şi vorbire cântată, disonanțe şi jazz, proiecții video live şi înregistrate: „În trup“ este un spectacol cu adevărat sincretic, arată un text trimis presei. Realizatorii mizează pe „un mix de influențe născut din colaborarea unor artişti de formații foarte diferite. Punctul de pornire a fost libretul lui Ciprian Măceşaru, care reinterpretează o poveste shakesperiană: cum ar fi ca Hamlet şi Ofelia să fie unul captiv în corpul celuilalt? Şi cum ar fi ca Hamlet să fie un cerb?“, arată realizatorii.

În regia lui Rareş Zaharia, cu muzica Dianei Rotaru şi coregrafia Cristinei Lilienfeld, „În trup“ provoacă o meditaţie poetico-surealistă asupra ambiguităţii identitare: suntem corpul nostru sau ceea ce gândim? Dinamica Hamlet – Ofelia atinge teme precum identitate sexuală, magie și subconștient, într-un cadru atemporal. Cele patru soliste, reprezentând vocile personajelor – soprana Rodica Vică (Hamlet) şi mezzosoprana Antonela Bârnat (Ofelia), respectiv umbrele lor, corpurile „false“ – dansatoarele Smaranda Găbudeanu (Hamlet) şi Cristina Lilienfeld (Ofelia) aduc în centrul spectacolului și o altă aluzie la Hamlet, o operă-în-operă ce vorbește despre etichetele sociale aplicate femeii şi bărbatului.

Cu montarea pe traseu

Premiera  „În trup“ a avut loc la începutul lunii noiembrie, în Studioul de Operă şi Multimedia al Universității Naționale de Muzică București. Au urmat încă două reprezentații, pe 9 noiembrie 2017, în Sala „Studio“ a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, pentru ca sâmbăta, 11 noiembrie, să găsească din nou montarea într-o prezentare la UNMB.

Echipa proiectului a fost completată de Andreea Koch (scenografie), Ansamblul SonoMania (Valentin Ghiță la oboi/corn englez, Mihai Pintenaru la clarinet, Horia Văcărescu la vioară, Marian Movileanu la violă, Eugen-Bogdan Popa la violoncel, Adriana Maier la pian, Sorin Rotaru pentru percuţie dar și artiştii video Serioja Bocsok, Cristian Iordache – ygreq şi Maia Manolescu pentru grafică şi animație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.