Când tinerii își fac povestea din imagini

Orașul ca atelier de film

Foto_Mișu Ionescu

În perioada 9-31 octombrie 2017, un grup de 15 tineri din liceele bucureștene au participat la cea de-a doua ediție a Atelierului de educație vizuală GoBucharest, organizat de 111 Film & Entertainment, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Aseară elevii s-au adunat din nou pentru a participa la Gala GoBucharest, în cadrul căreia au fost proiectate scurtmetrajele realizate de liceeni pe parcursul atelierului. Acest proiect cultural a fost finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti – ARCUB.

Andrei Roșoiu, de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc“, spune că „GoBucharest îți deschide mai mult mintea, începi să vezi lucrurile altfel, le vezi în ansamblu. Îți creează un mod nou de a fi. […] Pe lângă momentele frumoase, am rămas cu faptul că imaginile nu înseamnă nimic dacă nu au o poveste“.

Foto Mișu Ionescu

Selecția de fotografie

Cei 15 adolescenți, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, care au fost selectați în urma unui concurs de fotografie, au trecut printr-un training intensiv. Ei au fost ghidați prin etapele realizării unei producții cinematografice de profesioniști din lumea artistică și culturală, precum directorii de imagine Tudor Lucaciu (Hârtia va fi albastră; Boogie; Marto, după Crăciun; Un etaj mai jos) și Mișu Ionescu (unul dintre cei mai activi tineri directori de imagine ai momentului, care a semnat imaginea unor filme precum Pieptiș/ Abreast, Fragile, Handle With Care, Goana sau Oase pentru Otto), monteurul Roxana Szel ­(Câini; Comoara) sau regizorii Iulia Rugină (Breaking News, Love Building, Să mori de dragoste rănită, Captivi de Crăciun) și Vlad Petri (București, unde ești?). Participanții au obținut pe parcursul atelierului un set complex de cunoștințe teoretice și practice, care i-au ajutat să creeze primul lor scurtmetraj documentar, având ca temă orașul București.

Foto Mișu Ionescu

Capitala ca nevoie

„GoBucharest poate reprezenta un prim pas pentru cei care doresc să urmeze mai departe o carieră în domeniul cinematografiei. În același timp, e important pentru că ne-a făcut conștienți de orașul în care trăim, de nevoile lui, de plusurile și de minusurile lui. Ne-a făcut să-l privim cu alți ochi, dintr-o altă perspectivă“, arată, într-un text trimis redacției, Oana Roxana Dicilea de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu“.

Poveștile în imagini realizate de adolescenți în cadrul atelierului de educație vizuală au fost proiectate la Grand Cinema and More, în cadrul Galei speciale GoBucharest. Cele 15 scurtmetraje vor fi disponibile ulterior și pe platforma online a proiectului, promit organizatorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.