Ordin de evacuare pentru milioane de americani

Update Aproape şapte milioane de oameni au primit ordin de evacuare în Florida şi Georgia, înainte ca uraganul Irma, care a fost retrogradat la nivelul trei din cinci, să lovească statul american, au anunţat oficiali din serviciile de administrare a situaţiilor de urgenţă, citaţi de Associated Press.

Guvernatorul Floridei, Rick Scott, a avertizat că Irma este “cea mai catastrofală furtună văzută vreodată în stat”: “Trebuie să plecaţi – nu în această seară, nu peste o oră, chiar acum”.

Între timp, uraganul Irma a scăzut în intensitate, devenind de categoria 3. Se aşteaptă, însă, să mai crească în intensitate înainte să ajungă în Florida.

Uraganul Irma care a produs rafale de vânt de până la 295 km/h a devastat săptămâna aceasta mai multe insule din Marea Caraibilor, cauzând peste 20 de decese.
Irma a atins Cuba în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Este așteptat să lovească Florida duminică dimineața.

Autoritățile au deschis sute de adăposturi pentru persoanele care nu vor să plece din zonă. Mai multe hoteluri s-au umplut cu cetățeni americani evacuați.

ONU estimează că până la 37 de milioane de persoane vor fi afectate de uraganul Irma. Președintele SUA, Donald Trump, a declarat stare de urgență în Florida, Puerto Rico și Insulele Virgine americane, iar autoritățile din Bahamas au decis să evacueze șase insule din sudul arhipelagului. Trump a spus într-un mesaj înregistrat că Irma este “o furtună cu un potenţial distructiv absolut istoric” şi a îndemnat populaţia să asculte recomandările autorităților.

Circa 35.000 de cetăţeni români în zona Florida

Ministerul român al Afacerilor Externe a atenționat vineri cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în SUA – zona statului Florida că se constată o scădere a forţei vânturilor dezvoltate de uraganul Irma, aflat în prezent între Bahamas şi Cuba, fiind încadrat în categoria uraganelor de gradul 4, pe o scară de la 1 la 5, și considerat a avea efecte devastatoare.

„Urmărind traiectoria estimată a uraganului, se constată că pericolul maxim îl reprezintă momentul când acesta va atinge teritoriul SUA în sudul statului Florida, coasta estică a peninsulei fiind cea mai predispusă la efectele majore ale uraganului. Autorităţile locale americane au decretat evacuarea obligatorie a cetăţenilor (rezidenţi sau vizitatori) din regiunile Monroe, Miami Dade, Broward, Palm Beach, Pinellas şi Florida Keys şi voluntară în o serie de alte regiuni din sudul Floridei. Toate zonele litorale din sudul Floridei se vor confrunta cu inundaţii masive generate atât de ploile masive, dar şi de apa oceanului, ce va fi împinsă de vânturile puternice către ţărm. Se estimează că în numai în zona oraşului Miami nivelul apei va creşte cu 2-3 m, ceea ce va inunda o bună parte din oraş. Milioane de cetăţeni din aceste regiuni se deplasează în prezent către nord, majoritatea cu mijloace auto, acest lucru ducând şi la o criză a carburanţilor. Pentru a uşura evacuarea, autorităţile locale au suspendat plata pentru tronsoanele de autostradă, iar normele de timp pentru şoferii de camion au fost extinse, pentru a permite alimentarea urgentă a zonei cu produsele deficitare.

Aeroporturile din zonă, respectiv Miami, Fort Lauderdale şi Orlando, vor fi închise începând de sâmbătă, 9 septembrie 2017, când efectele uraganului vor începe să fie simţite în zonă. Până atunci, companiile aeriene au crescut numărul de zboruri pentru a face faţă solicitărilor.

Toate şcolile şi instituțiile guvernamentale vor fi închise în Florida, începând de vineri şi până luni. De asemenea, toate oficiile consulare ale statelor străine, acreditate în Florida, şi-au închis birourile în cursul acestei săptămâni, până la restabilirea condiţiilor normale de funcţionare.

Chiar dacă imediat după ce va lovi teritoriul SUA uraganul Irma va descreşte în intensitate, ajungând un uragan de gradul 2 în zona Orlando şi de gradul 1 la graniţa cu Georgia, autorităţile statelor învecinate (Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord) au luat deja măsuri de protecţie, fiind aşteptate inundaţii locale datorate ploilor masive”, preciza MAE într-o atenționare de călătorie.

Cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în aceste zone sunt sfătuiţi să acorde maximă atenţie anunţurilor autorităţilor locale şi să evacueze imediat zonele periculoase. De asemenea, persoanele care au cunoştinţă despre cetăţeni români aflaţi în stare de dificultate ca urmare a acestor condiţii speciale sunt rugate să contacteze Ambasada României la Washington pentru acordarea asistenţei necesare, în coordonare cu autorităţile americane locale.

În zona statului Florida sunt estimaţi, potrivit statisticilor autorităţilor americane, un număr de circa 35.000 de cetăţeni români sau de origine română, fiind statul cu cea mai numeroasă comunitate română din jurisdicţia Ambasadei şi a treia ca mărime din SUA.

În cazul declanşării alarmei locale (prin posturi locale de radio sau telefoane mobile), este obligatorie adăpostirea de urgenţă în adăposturile amenajate sau locuri înalte şi rezistente la vânt, mai avertiza ministerul.

Solicitările de asistență consulară se pot face la numerele de telefon ale Ambasadei României în SUA, secţia consulară: +1202332392, +12023322935 sau +1202332858, precum și la telefonul de urgență al Secţiei Consulare: +12024208350.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.