Ordonanța anticipatelor, trântită de CCR

Lovitură puternică pentru liberali, aflați încă în goana după alegeri anticipate. Curtea Constituțională a admis, joi, excepția de neconstituționalitate a Avocatului Poporului în legătură cu ordonanța de urgență 26/2020 privind alegerile anticipate, declarând-o neconstituțională. În esență, odată cu această decizie, scenariul anticipatelor este blocat.

„În ziua de 12 martie 2020, plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art. 146 lit. d) din Constituția României și al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, s-a pronunțat asupra excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor ordonanței de urgenă a Guvernului nr. 26/2020 privind modificarea și completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat și Camera Deputțailor, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate, excepție ridicată direct de Avocatul Poporului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2020 privind modificarea și completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate este neconstituțională, în ansamblul său”, arată CCR.

Curtea spune că prevederea din OUG care permite alegătorului să voteze în orice secție de votare, indiferent de une are domiciliu încalcă Legea fundamentală.

„Curtea a constatat că dispoziţiile art.I pct.35 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26/2020, care elimină condiția restrictivă și permite alegătorului să voteze în orice secție de votare, independent de circumscripţia electorală unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, înlăturând efectele juridice pe care legea în vigoare le atribuie unor elemente esențiale ale exercitării dreptului de vot și dreptului de a fi
ales al cetățeanului (domiciliul sau reşedinţa), cu consecința eludării însuși scopului pentru care au fost înființate circumscripțiile electorale, încalcă drepturile fundamentale consacrate de art.36 și art.37 din Constituție”, se arată în comunicatul de presă al Curții.

De asemenea, CCR precizează că organizarea alegerilor locale organizate odată cu cele parlamentare anticipate în acest an încalcă dreptul de vot a cetățeanului, deoarece îl pune în situația de a parcurge o procedură de vot greoaie.

„Curtea a constatat că dispozițiile art.IV alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26/2020, care reglementează posibilitatea organizării simultane a alegerilor parlamentare anticipate și a alegerilor locale generale din anul 2020, încalcă dreptul de vot al cetățeanului, prevăzut de art.36 din Constituție, întrucât îl pune în situația parcurgerii unei proceduri de votare greoaie, complicate, de natură a-i restrânge libertatea de exprimare a voinței politice și, implicit, efectivitatea dreptului la vot. Dispozițiile criticate încalcă și dreptul persoanei de a fi aleasă, prevăzut de art.37 din Constituție, întrucât înlătură posibilitatea unei persoane de a candida în acelaşi timp pentru o funcţie electivă locală (primar, consilier local, consilier județean) şi pentru o funcţie electivă națională (deputat sau senator)”, au explicat judecătorii Curții.

CCR adaugă că „având în vedere că actualul Parlament și-a început mandatul în urma alegerilor desfășurate la 11 decembrie 2016, iar potrivit dispozițiilor art.63 alin.(1) din Constituție, Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, Curtea a reținut că adoptarea actului normativ prin care se aduc modificări legii privind alegerea Parlamentului României s-a realizat cu mai puțin de un an înaintea alegerilor pe care le reglementează. Mai mult, ținând cont de faptul că obiectul reglementării – „unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate”, a cărui incidență, prin ipoteză, este anterioară datei la care expiră mandatul actualului for legislativ, deci anterioară lunii decembrie a anului 2020, este evident că modificarea se realizează cu și mai puțin timp înainte de organizarea acestor alegeri”.

De asemenea, Curtea a constatat că modificările adoptate au o relevanţă semnificativă în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Parlament, și reglementează elemente esențiale ale legii electorale cum ar fi eliminarea unui element esențial privind identificarea cetățeanului care își exercită dreptul de vot (domiciliul sau reşedinţa) și lipsirea de efecte juridice a normelor care consacră unul dintre principiile pe care se întemeiază sistemul electoral în vigoare (cel al reprezentării proporţionale).

„Prin urmare, având în vedere că sunt întrunite ambele aspecte care atrag incidența principiului securității juridice, Curtea a constatat că, prin adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.26/2020,
legiuitorul delegat nu a respectat obligația de a se abține de la modificarea cadrului normativ în materie electorală, astfel cum aceasta a fost dezvoltată în jurisprudența Curții Constituționale, şi nici recomandările Codului bunelor practici în materia electorală elaborat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), încălcând dispoziţiile constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) privind
statul de drept, obligaţia respectării Constituţiei și principiul securității juridice”, mai precizează CCR.

Sursa citată mai spune că OUG pe anticipate lipsește de legitimare și reprezentativitate mandatul de parlamentar. Astfel, „Curtea a observat că actul normativ al legiuitorului delegat afectează drepturile electorale ale cetățenilor, precum și regimul constituțional al Parlamentului. În consecință, Curtea a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26/2020, în ansamblul său, contravine dispozițiilor art.115 alin.(6) din Constituție”.

Sesizarea excepției de neconstituționalitate privind OUG pe anticipate a fost făcută de Avocatul Poporului pe 21 februarie.

Ordonanţa de urgenţă care reglementa organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată de Guvernul Orban pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.

Principalele prevederi din OUG: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.
De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, se prevedea că data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent.

În plus, alegătorii puteau vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare.

VEZI

Motivele pentru care Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța anticipatelor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioana Radu 8515 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. Cei care au votat pentru „trantire” sunt PSD-isti, tradatori de Partid si Presedinte. Cei numiti de d-uL Iohannis care au votat in conformitate cu interesele Partidului si Liderului, deci impotriva, sunt profesionisti independenti. Clar?!

  2. La bandele si gruparile penale actuale greu vor isi gasi un numitor comun. Cu 6-7 premieri doborati in mai putin de 4 ani Romania a cazut definitiv în haos si anarhie.

  3. Multa UE Yoha, multa UE PNL! Sa va umpleti de placute suedeze, sa va saturati !

  4. Lili ,mamaie , matale chiar vrei sa cred ca urmaresti sa te alegi cu un COLIV 19 de la inghesuiala cu anticipatele de pe tabla SRI ! De ce nu incerci altceva mai prietenos de la inghesuiala cu necunoscuti? O blenoragei simpla ti-ar prii mai bine, mamaie !Se trateaza, exista leac.

  5. „emil”, vrei sa ne oferi dovada ca nu esti Centurista degustatoare de otomani(„Nastratin”/”Nas’ty” fiind prima odrasla din flori!) „lili”? Mergand pana la a o invia din morti? Lepadaturi tradatoare de tara si Constitutie, ce dovezi va mai sunt
    necesare ca sa va in…”muiati”?

  6. Cu puțină răbdare putem găsi şi alte informații despre acest subiect :
    – „Potrivit surselor citate, OUG a fost declarată neconstituțională în integralitatea sa, atât pe formă, cât și pe fond. Decizia a fost luată cu 8-1, singura care a votat pentru admiterea OUG fiind judecătoarea Simina Tănăsescu.”

    În rest … s’auzim numai de bine pentru că „Politica este arta de a obţine voturi de la săraci şi fonduri electorale de la bogaţi, promiţându-le unora protecţia faţă de ceilalţi.” (Murphy)

  7. Fomisti iliberali, habarnisti in constitutionalitate – precum si suplinitorul de Medias, si-ar croi o Constitutie dupa chipul si hidosenia proprie pentru a apuca cashul puteri – nici o treaba cu nevoile tari si populatiei, pana acum sunt tot pe aratura.

  8. Si-au tras-o singuri cu stingu-n dreptul, bratienii si seful lor . CCR frineaza dorinta de dictatura a dulapului de la Cotroceni
    In loc de parlamentul lui va avea romanii lui care l-au votat in diaspora carora PNL-ul sa le asigure locuri de munca si o viata decenta ca doar au vrut sa guverneze..Sau poate nu mai vor acuma ?

  9. ” Parlamentul meu … ‘ mai are de așteptat, circumscripția electorală nu ar mai fi avut niciun sens, era evidentă încălcarea termenului imperativ pentru modificarea legii !

  10. A INVIAT lili…au scos-o finantatorii ei…SUCCESURI…ti-as aminti ca din 465 de parlamentari PSD are 202, deci puteti face orice, ca si cel care a respectat ”de indata”, tot a CCR, iar ”sub” ministri au ramas oamenii lui Basescu adica PD-L-ul, daca ”valorile” nationale sunt reprezentate de oameni ca L Stanciu, etc. atunci felicitari, prefer un om din popor care nu stie sa citeasca, acela nu va avea niciodata acces la decizii de tip Rarinca, Tundrea, etc…

  11. a aparut lilisor! Bravo, mi-era frica ca esti ruda cu ala de la MI de-a imbolnavit juma de tara. Ma bucur ca esti sanatoasa fizic. La capsor stim cum stai, deci nu-i bai. Sanatate, lilisor!

  12. Ce e amizant la lili&comp, e cum incearca ei sa caute scuze la incompetenta legislativa a unui guvern. E inspaimantator cat de habarnisti pot fi. Mai ales in situatia actuala.

  13. @Murphy
    D-na Tanasescu este singurul prof. universitar de Drept Constitutional pe acolo.
    Restul umplutura bolsevica.

  14. Daca va mai amintiti, actiunile: ura si dezbinare prin manipularea minciunilor a inceput de mult timp! Si aceasta mizerie a fost scoasa la inaintare acoperand destule porcarii liberalo-pmp-isto-cotroceniste, desi stiau clar ca este interzis prin Constitutie, aceasta carte a legii tiparita cu cel putin 20-25 ani in urma! Cum naiba sa fii in functie si mai ales in politica fara sa cunosti ad literam Cnstitutia?! Astia care nu au nicio treaba cu carticica legislativa a tarii, nu au voie in politica si nici in functii inalte! Sa fie clar!

  15. Iohannis si peneleaua sa zica mersi ca nu sunt anticipate in situatia cea mai probabila in care nu se linisteste molima si nici nu se stie daca nu ia avant mai mare,iar prezenta ar fi fost mult diminuata si mai mare in mediul rural unde iar nu se stie cine pica de popa prostu,plus ca turismul electoral,atat de drag penelistilor,nu se stie daca va mai functiona,nici cu masca,nici fara masca.Peste toate astea nu se stie daca ne va permite virusatea patriei sa desfasuram macar alegerile locale in siguranta si nu trebuie cumva amanate,(nu se stie daca si la toamna…ne linistim). Sa speram ca totusi va fi bine,ca este bine sa fie bine ca sa nu fie rau,ca-i mai bine fara alegeri,decat fara alegatori sanatosi,nu-i asa? Mai bine decat grija alegerilor este sa vada toti tovarasi conducatori,in plus fatza de combaterea molimei ,cu ce masuri si cum o scot la un bun final si cu economia ,masuri in sprijinul activitatii efective in economie si agricultura si acoperirea necesitatilor in domeniile de prima importanta in situatia care s-a creat acum si in tzara,dar si in contextul economic extern.Ca am pus-o si mai si daca ne paste o criza economica ce poate fi si mai rea decat molima.

  16. In mod normal, aia care dansau din buric in piata Victoriei, zi si noapte, ar trebui sa faca la fel si acuma. Sa iasa si sa protesteze impotriva CCR, cu bebelusii in brate. Si chiar sa strige si JOS DRAGNEA si MU.E PSD.

  17. @Murphy
    Eu nu prea dau doi bani pe politica. Nu ma intereseaza pentru ca toti au interesele lor.
    Nu pot sa fac decat sa stau,sa observ si sa judec cu creierul meu.
    CCR-ul este complet pe miriste.
    De la deciziile alea cu protocoalele. Am cheltuit sute de milioane de euro ca sa facem ce? Sa dublam tehnica pe care o aveam deja in dotare. Dar bani de spitale nu avem.
    Cu completurile specializate. Este ca si cum eu sau tu daca facem un accident de circulatie trebuie sa cerem un complet specializat in accidente de circulatie. O cretinitate absoluta.
    CCR-ul a ajuns o filiala politica ce nu are nici o legatura cu Constitutia sau cu cu Statul Roman.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.