Organizarea concursului câştigat de fiul ministrului Toader, luată la control

Ministerul Educaţiei a anunţat vineri că verifică aspectele de legalitate privind organizarea unui concurs la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, fiind vorba despre postul de asistent universitar câştigat de Ionuţ Alexandru Toader, fiul ministrului Justiţiei.

”Ministerul Educaţiei Naţionale a luat act de informaţiile apărute recent în spaţiul public şi va verifica modul în care a fost organizat şi s-a desfăşurat concursul pentru ocuparea unui post în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Mai exact, controlul Ministerului Educaţiei Naţionale vizează ocuparea postului de asistent universitar (perioadă determinată), poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală. Persoanele, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017”, se arată în comunicatul de presă transmis de ministerul Educaţiei.

Verificările vin ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, potrivit cărora instituţia de învăţământ a adus modificări la metodologia de concurs pentru posturile didactice astfel încât fiul ministrului Justiţiei să poată prelua postul de asistent universitar.

În replică, conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a transmis că niciuna dintre modificările aduse metodologiei nu afectează postul ocupat de Ionuţ Alexandru Toader.

” Ionuţ-Alexandru Toader a candidat pentru postul de asistent universitar, poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală; Drept civil. Persoanele, perioadă determinată, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea, anul universitar 2016-2017. Comisia de concurs a fost formată din cinci profesori şi conferenţiari de la universităţi din România şi o persoană de la Facultatea de Drept din Iaşi. Media de concurs a fost 9,24, candidatul fiind admis. Conform reglementărilor interne ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, nu pot participa la concursuri de angajare persoane ale căror rude exercită funcţii de conducere. Pe perioada concursului, prof.univ.dr. Tudorel Toader nu a exercitat funcţia de rector al Universităţii, fiind suspendat din funcţie, iar articolul nefiind aplicabil în acest caz. La nivel naţional, Legea Educaţiei nu are prevederi care să restricţioneze accesul la posturi didactice membrilor familiei”, se arată în răspunsul universităţii.

Mai mult, Senatul Universităţii a modificat în luna martie articolul 8 din metodologia de concurs pentru posturile didactice, însă conducererea instituţiei susţine că ” nu a produs nici un efect în cazul postului mai sus-menţionat, deoarece modificarea viza strict posturile interdisciplinare. În cazul acesta, a fost vorba despre un post în domeniul Drept, cerinţa pentru candidaţi fiind diplomă de doctor în Drept. Mai mult de atât, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Senatul a modificat metodologia de concurs în sensul introducerii unei trepte suplimentare de validare şi filtrare a candidaţilor pentru posturi didactice, instituind o comisie la nivelul fiecărei facultăţi care să verifice îndeplinirea criteriilor de eligibilitate”, se mai arată în răspunsul instituţiei.

Universitatea ”Al. I. Cuza”: Acuzaţiile în cazul concursului câştigat de fiul lui Tudorel Toader, fără bază

Universitatea ”Al. Ioan Cuza” din Iaşi precizează că acuzaţiile privind modificarea metodologiei de concurs pentru a avantaja un candidat specific (fiul lui Tudorel Toader – n.r.) sunt lipsite de orice fundament,urmând ca instituţia să colaboreze cu Ministerul Educaţiei pentru clarificarea situaţiei.

Reprezentanţii Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” arată, într-un comunicat de presă transmis vineri, că au primit o solicitare din partea Ministerului Educaţiei pentru a da informaţii despre concursul pentru ocuparea postului de asistent universitar câştigat de către fiul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Universitatea ieşeană speră ca prin acest demers să se elimine ”orice acuză privind favorizarea unui candidat prin modificarea condiţiilor de concurs”.

În acelaşi comunicat este specificat şi faptul că universitatea îşi dă acordul ca informaţiile pe care le va furniza ministerului, cât şi rezultatele anchetei să fie făcute publice.

”Acuzaţiile privind modificarea metodologiei de concurs pentru a avantaja un candidat specific sunt lipsite de orice fundament. Atât înainte, cât şi după modificarea metodologiei, cerinţa pentru candidatura la un post de asistent la Facultatea de Drept a fost Diplomă de Doctor în Drept, nu într-un domeniu conex. De altfel, nu există diplomă desausau în oricare altă ramură a Dreptului. Universitatea va coopera în totalitate cu reprezentanţii Ministerului şi sperăm ca lucrurile să se clarifice în cel mai scurt timp”, se arată în comunicat.

Ministerul Educaţiei a anunţat vineri că verifică aspectele de legalitate privind organizarea unui concurs la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, fiind vorba despre postul de asistent universitar câştigat de Ionuţ Alexandru Toader, fiul ministrului Justiţiei.

Verificările vin ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, potrivit cărora instituţia de învăţământ a adus modificări la metodologia de concurs pentru posturile didactice astfel încât fiul ministrului Justiţiei să poată prelua postul de asistent universitar.

Conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi arăta că niciuna dintre modificările aduse metodologiei nu a afectat postul ocupat de Ionuţ Alexandru Toader.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat, pe pagina sa de socializare, referitor la concursul câştigat de fiul lui la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, că, prin modificarea regulamentului, a fost introdus un filtru suplimentar, precizând că afirmaţiile din spaţiul public sunt tendenţioase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.