Ouăle contaminate au ajuns și în România

Autoritatea Sanitar-Veterinară a anunţat că în judeţul Timiş a fost descoperită şi sechestrată o tonă de „gălbenuş de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania”.

Lotul respectiv a fost reţinut în depozitul unităţii unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare, precizează ANSVSA, într-un comunicat. Cele 1.000 de kg depistate în dimineaţă zilei de 9 august vor fi neutralizate prin incinerare.

Acţiunea a fost realizată în cadrul alertei Comisiei Europeană, care a transmis tuturor Statelor Membre următoarea recomandare:

„Este necesar că toate statele membre să fie vigilente în ceea ce priveşte produsele utilizate pentru controlul acarianului roşu în unităţile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanţe neautorizate”.

Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care aparţine familiei chimice fenilpirazol, potrivit sursei citate. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpuşele, termitele, coropişniţele, gărgăriţele şi alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui că şi substanţă antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.

Recomanda
Author