OUG 114 schimbată încă sperie băncile din România

Cele mai mari instituții de credit din România au identificat patru riscuri ridicate și patru moderate, se arată într-un document al Băncii Naționale a României intitulat Sondaj trimestrial privind riscurile sistemice. Instituțiile de credit au identificat ca sever, pentru a doua oară consecutiv, riscul provenind din cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar, cu implicații asupra solvabilității sectorului. Băncile apreciază acest risc ca fiind dificil de gestionat și cu un impact foarte ridicat asupra sistemului financiar. Similar sondajului anterior, instituțiile de credit au fost consultate cu privire la posibilele implicații ale intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare. Deși OUG nr. 114/2018 a fost modificată și completată de către legiuitori, instituțiile de credit și-au menținut în mare parte opinia cu privire la efectele acestei reglementări, însă impactul este în general evaluat mai moderat. Dintre potențialele efecte ale ordonanței sunt precizate: reducerea profitabilității băncilor și implicit erodarea capitalului; limitări suplimentare pentru activitatea de creditare; concentrarea pieței bancare; limitarea unor inițiative de dezvoltare produse/procese în domenii precum digitalizarea; ajustarea costurilor în diferite arii de activitate ale băncilor; posibile litigii cu consumatorii în ceea ce privește înlocuirea ROBOR cu noul indice de referință.
După importanță, următoarele patru riscuri sunt considerate ridicate de către instituțiile de credit: riscul de creștere a costului de finanțare ca urmare a majorării
ratei dobânzii și/sau a deprecierii monedei naționale; riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente în contextul evoluțiilor externe; riscul asociat inovației financiare și provocărilor la adresa securității cibernetice; riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental.
S-a înregistrat o inversare din punct de vedere al importanței între riscul 2 și riscul 3, în sensul majorării importanței riscului de creștere a costului de finanțare, comparativ cu exercițiul precedent.
În categoria riscurilor sistemice medii, potrivit evaluărilor instituțiilor de credit, se regăsesc: (i) riscul de intensificare a legăturii dintre sectorul bancar și sectorul public, (ii) riscul provenind din creșterea accelerată a creditării populației, (iii) riscul asociat evoluțiilor din piața imobiliară rezidențială și (iv) riscul de menținere a unei evoluții modeste a activității de creditare a sectorului companiilor nefinanciare. Riscul provenind din creșterea accelerată a creditării populației a fost revizuit în creștere, iar riscul asociat evoluțiilor din piața imobiliară rezidențială în scădere. Poziția primului risc și cea a ultimului risc din acest clasament s-au menținut neschimbate, comparativ cu exercițiul anterior.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Serios! Dar aseara a anuntat un ministru ca bancile au scos profit urias in 2018,cum de se invoca cuvantul „sperie”?

  2. Alea 4 Riscuri ridicate inseamna ceva mult prea complicat pentru mintea putina a analfabetei Veorica, desi ea e tot ce are mai bun azi PSDul, cum fain s-a exprimata seara Basescu!
    Crede careva ca gospodina asta pricepe ceva?!
    Intrebati-o pe Veorica, dlor jurnalisti, despre „cele 4 riscuri ridicate” pe care OUG 114 le reprezinta pentru Institutiile de credit!!!
    Vorbesc serios, sa mai si radem!!

  3. @parere: la 29 decembrie 2018 s-a publicat in MO aceasta Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 si a intrat in aplicare de la 1 Ianuarie 2019!
    Care e legatura cu profitul Bancilor pe Anul 2018?!

  4. Bancile infloresc atat prin declararea bilantului pe primul trimestru 2019, o crestere substantiala a profitului in comparatie cu trim. I 2018, cat si ca valoare de piata a actiunilor, in loc sa scada dupa ex-data dividend valoare le-a crescut, asa ca ”sperietoarea” este pentru cei pasionati de basmul lui Creanga cu drobul de sare. Numai ca se poarta caloriferul, nu prea are ce sa va cada in cap…nici macar ca sa va trezeasca la realitate…

  5. Joseph Stiglitz: ”Cei de la vârf au învățat cum să stoarcă bani de la restul lumii într-un mod de care restul lumii nu este conștient. Asta este adevărata lor inovație. Politica este cea care dă regulile pieței, însă politica a fost monopolizată de elitele financiare care și-au umplut buzunarele”.

  6. @lili
    Legatura cu profitul bancilor e ca bancile fac profituri uriase in Romania si nu vor sa piarda din profit si din controlul asupra romanilor (adica sa ii asupreasca,intelegi). Tu esti o corporatista,probabil lucrezi intr-o banca,ii iubesti pe straini si ii urasti pe romani. isarescu e mult mai rau ca tine,a facut doar bine bancilor straine si doar rau romanilor. Aceleasi banci din Romania (erste,societe generale,etc),in alte tari (franta,austria,etc) nu isi permit sa faca ce fac aici (dobanzi si comisioane uriase si guvernatorii bancilor frantei,austriei,etc lucreaza pt poporul lor nu pt bancile straine si mai pleaca si acasa odata la patru ani. isarescu nu pleaca,el este nemuritor,cat mai are zile are de distrus zilele romanilor. Pacat ca nu vine Vlad Dracul sa va dea un tratament special tie ,lui isarescu,iohanis si tuturor tradatorilor…

  7. Mandatul avocatului bancilor straine ,al lui Isarescu nu trebuie prelungit sub nici-o forma.
    A feudalziat tara si dupa atata timp vine si bolboreste „rsicuri” cand,
    tot timpul au acumulat profituri imense.
    Asa cum spunea dl Piperea intr-un articol, de 30 de ani Isarescu cu bancile au furat avutia nationala a tarii, doar scumpiri si inflatie ofera ca urmare a majorarii dobanzilor sau a perceperii de dobanzi mari pt. „risc de tara „!Desi din 2017 exista Directiva UE de plati profitul in tarile in care isi desf.activitatea , toti ocultii in varf cu Isarescu, Iohannis au refuzat si acum bat moneda pe o biata OUG 114, pt. ca sistemul lor este de a memntine starea de lucruri,orice pas inapoi ei il iau ca pe un „atentat”viitor la purcoiul lor de bani!Nici-o pedeapsa nu ar fi blanda pt. jefuitorul si agentul Isarescu,mentinut de oculta mondiala .Riscurile sunt el si ocultii sai, pt.Ro,cele mai mari riscuri ,imprumuta scum, acumuleaza smulg averi si avutii nationale.Vine sa arunce laturi din nou,pt.ca in acest stat slabit si tradat nu exista un lider adevarat sa-i puna la zid si cu catuse.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.