„Taxa pe lăcomie” ar putea ajunge în atenția Comisiei Europene

Ludovic Orban excludere

PNL va sesiza Comisia Europeană, până la finalul săptămânii viitoare, cu privire la ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern care prevede introducerea unor măsuri fiscale, printre care şi „taxa pe lăcomie” pentru bănci, au declarat surse politice pentru mediafax.ro.

Sursele citate au explicat că argumentele care vor fi prezentate Comisiei Europene se referă la faptul că OUG 114/2018 încalcă, în ansamblul ei, Tratatul european, libertatea economică, libera concurenţă, precum şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale, a CEDO şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene referitoare la principiile previzibilităţii şi accesibilităţii normei legale.

Subiectul va figura şi pe ordinea de zi, spre abrobare, în şedinţa Biroului Executiv al PNL, care va avea loc luni la Parlament, de la ora 11.00, au precizat sursele menţionate.

Pe 4 ianuarie, liberalii au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) referitor la ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern care prevede introducerea unor măsuri fiscale, printre care şi „taxa pe lăcomie” pentru bănci.

Unul dintre argumentele oferite de PNL, în scrisoarea, este inexistenţa urgenţei unei asemenea măsuri, potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii. De asemenea, liberalii motivează că ordonanţa de urgenţă care instituie mai multe taxe, justificată de Guvern prin necesitatea implementării programului de guvernare, nu creează situaţia extraodinară care să impună o astfel de OUG. Totodată, PNL spune despre taxa pe activele instituţiilor bancare că este o măsură care nu sprijină cu nimic populaţia.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat, pe 16 ianuarie, că partidul va solicita abrogarea OUG 114/2018 privind măsurile fiscale.

Guvernul a adoptat, pe 21 decembrie 2018, ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale, numită şi OUG privind „taxa pe lăcomie”.

Principalele prevederi: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Ia uita-te cine e aparatorul bancilor, Sica Mandolina, bufonul betiv, omul de paie al basistilor. Au facut bancherii o cheta mica si ti-au dat ca sa ajungi si tu la tv? Ca de asta ii cereai si lui Urdarenu acum 2-3 ani.

  2. … băi trădătorilor … cine credeți voi că vă mai votează? Înțeleg lupta politică dar voi nu înțelegeți că faceți rău românilor prin acest exagerat sprijin acordat băncilor, multinaționalelor și celorlalți în jupuirea poporului român? Chiar nu realizați că vă ****** contra vântului?

  3. Ca-s „oropsite” gulerele albe (netranspirate de munca, ci doar de castig), e buna sesizarea Inaltelor Porti, totusi, la tovarasi nevinovatelor pedelepre basiste, nu se aude nimic, chiar nimic de oropsirea natiei saracite, destramate si plecate pe drumul pribegiei in cele patru vanturi. E drept ca inutil ar fi sa fie asteptari de lucruri bune si serioase de acest Sica si ai lui „liberali”, dar nici chiar asa, prea ne aminteste de JO ce alerga cu pactul (facut cu colegul de la ochiu’ si timpanu’) pe holurile Bruxelles-ului (sau: alt jalba in protap la imparat) – e mai simplu sa bestelesti tara si natie, decat sa faci ceva pentru aceste.

  4. Jalnic! Un pseudoIsàrescu apàrà ginta bancherilor ! Jalnic!

  5. Caraghiosul asta incearca sa-l imite pe Farfuridi cu ” ioropa „, cu ” zguduiri „. Bineinteles ca Ioropa o sa sara de c.. in sus, ca bancile si multinationalele de-acolo vin. Si?! Bani, oricum, nu ne dau. In aiureala aia de Schengen tot nu ne primesc. Gratie interventiilor in PE a unor indivizi plini de ura fata de Romania, sefii parlamentului si tot felul de pitifelnici tot ne balacare. Ideea e sa ne tinem tari si sa nu cedam in fata acestor atacuri. Iar Sica… sa cante la alta masa!

  6. Bai SICA MANDOLINA,ia maimuta in spinare si plimbate cu ea la UE.Voi nu mai sunteti NATIONALI cei din asa zisul PNL,dupa unirea cu cei din PDL crescuti de mafiotul BASESCU.Ati devenit ANTINATIONALI,odata ce parati la UE masurile fiscale luate de actuala guvernare.De fapt europarlamentarii vostrii voteaza intodeauna impotrive acestei tari.Acum nu sunteti de acord cu taxarea acestor banci care au profituri uriase pe spinarea romanilor si-l transfera la bancile „mama”.De ce nu faceti plangere la UE, sa spuneti ca in ROMANIA au cele mai mari dobanzi la creditele acordate populatiei si cele mai mici dobanzi la depozitele cetatenilor,pe langa tot felul de comisioane ascunse???In ce tara din UE se mai intampla asa ceva.Cartelul bancilor cu neimplicarea GUVERNATORULUI BNR MUGUR ISARESCU,sau cu sprijinul acestuia dicteaza ROBOR-ul,care se rasfrange asupra ratelor la banci pentru cei care au credite,precum si cursul EURO.Daniel Zamfir,care a fost in PNL,cand a ridicat aceasta problema a fost dat afara de voi tradatorilor.Sa vedem ce procent o sa atingeti la alegerile europarlamentare.Regret ca am votat cu acest partid istoric de cateva ori eu si familia mea,dar ne-am convins ca voi faceti jocul strainilor si NEONAZISTULUI KLAUS WERNER IOHANNIS.Eu cred ca romanii dupa acesti ani trecuti de la LOVITURA DE STAT s-au maturizat in gandire si vor vota cu cine trebuie nu cu acest partid care numai NATIONAL nu este.

  7. Cu Orban in frunte, mi-e ca dupa alegeri o sa-i facem PNL-ului toate cele de trebuinta de patruzeci de zile!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.