Palatul subteran Bucur Obor

Pasajul Bucur Obor, un fel de canal neîngrijit pe sub intersecţia cu acelaşi nume din Bucureşti, a fost luat la ochi de rafinatul om politic Adriean Videanu, acest politician navetist, aflat când la Cannes, când la Monte Carlo, când la Saint Moritz sau la Elounda Beach, în Creta (în funcţie de anotimp). El şi-a propus să îi dea banalului pasaj rutier o înfăţişare pe măsura epocii sale.Bucureştenii chinuiţi de străzile sparte şi de traficul spânzurat ca mortul de parul din incompetenţa primarilor se pot lăuda cu un singur lucru. Au la Bucur Obor un adevărat palat subteran. Când s-o astupa şi va fi redescoperit după secole va fi privit cu mai multă uimire decât mormântul lui Tutankhamon.

E un fel de palat îngropat, în care cerşetorii, aurolacii şi trecătorii se luminează la faţă. Mizerabilul Bucureşti are şi el ceva frumos. Un pasaj ca un palat de granit, aluminiu, sticlă şi oţel, început modest, cu numai 5,5 milioane de euro. Veţi vedea în articolele publicate în diverse publicaţii că Tehnologica Radion poate fi supranumită Tehnologica licitaţiilor.

Firma lui Theodor Berna este specialistă la câştigarea oricărei licitaţii organizate de oamenii PDL. Tehnica e simplă. Totdeauna propune preţuri microscopice. Şi apoi le umflă şi le face astronomice. Marele pasaj a început cu mai nimic şi a ajuns la aproape 100 de milioane de euro. Cu granit adus din China la 30 de euro şi socotit la o valoare usturătoare pentru banii publici, cu aluminiu, cu iluminat pentru chiori şi cu pretenţii de Paris. Cu un aşa pasaj la Pont Alma, prinţesa Diana ar fi trăit şi astăzi.

Vă prezentăm imaginile palatului subteran din Bucur Obor, cel mai scump din Europa, ctitorie PDL-Adriean Videanu. Asfaltul început să cedeze, iar măreţia să intre la ger şi zăpadă.

Cu siguranţă că nici un procuror DNA nu locuieşte în zonă şi nu trece niciodată prin prin acest pasaj! Sau dacă trece, închide ochii şi aşteaptă să iasă de partea cealaltă!

   Ce a scris presa din România şi au refuzat să citească procurorii DNA ?

                                                                      
                        O hotărâre cu scop şi ţintă

Prin Hotărârea nr. 83 a CGMB din 08/04/1999 se aprobă indicatorii tehnico-economici cu valoarea de 5.571.973 de euro pentru „Îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie la Pasajul Bucur Obor”, actualizată prin Hotărârea nr. 25 a CGMB din 1/02/2006 la valoarea de 12.904.338 de euro, fără schimbarea indicatorilor tehnico-economici. Ulterior, prin Hotărârea nr. 90 a CGMB din 2008, valoarea acestei investiţii ajunge la 12.904.338 de euro, fără schimbarea indicatorilor tehnico-economici, cu valoarea suplimentară de 12.810.306 de euro.
(Cotidianul)

Cine împachetează blocuri face şi pasaje de lux

Consorţiul format din firmele Tehnologica Radion, Metroul SA şi Delta ACM 93 SRL a câştigat un contract de 17,31 milioane de lei, fără TVA, atribuit de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), pentru îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie în pasajul Obor din sectorul 2.

Tehnologica Radion, firmă înfiinţată în 1993, este specializată în lucrări de construcţii rutiere, edilitare şi civile şi producţia de materiale de construcţii. Firma, deţinută de omul de afaceri Theodor Berna, a avut anul trecut afaceri de circa 160 milioane euro.

Metroul SA este specializată în servicii de proiectare, consultanţă şi evaluări. Firma a realizat toate liniile de metrou, dar şi alte lucrări de construcţii civile, industriale şi edilitare cum ar fi Tribunalul Bucureşti, Centrul Cultural Armean, RADET Bucureşti şi diverse licee şi şcoli.

Delta ACM 93 SRL a fost înfiinţată în 1993 şi este specializată în construcţia şi repararea drumurilor, printre lucrările realizate fiind reabilitarea sistemului rutier de pe mai multe străzi din Bucureşti, precum şi modernizarea unor drumuri judeţene şi naţionale. (Capital Online, 10 septembrie 2009)

Preţuri atât de mici la Tehnologica Radion că par de dumping

La doar câteva zile distanţă este Liviu Negoiţă să îşi desemneze firma de casă drept câştigătoare a acestei uriaşe licitaţii înecată în contestaţii, suspendată de câteva ori din cauza a ceea ce eufemistic unii dintre participanţi au numit „ambiguităţi”, „goange” sau unii mai puţin bine crescuţi „metode de măsluire”. Cum o face Negoiţă?

Cum face ca firmele sale favorite să şi câştige lăsându-le cu ochii în soare pe toate celelalte 43 care au cumpărat documentaţia de atribuire, printre care se numără nume grele precum Max Bogl Bauunternehmung Gmbh&Co KG Germania, Salini Construttori – SPA, Alpine Bau Gmbh Austria, Peyber Hispanic SL Madrid, Lena Engenharia E. Construccoes etc.?

Simplu. Firma care va câştiga în final şi care a mai câştigat alături de Delta ACM 93 contracte de nu mai puţin de 400 de milioane de lei de la Primăria Sectorului 3 în ultimii doi ani oferă preţuri imposibil de mici pe care, ulterior, le măreşte prin acte adiţionale cu mult peste limita de 50% permisă de lege, până la chiar 500%.

Potrivit procesului-verbal încheiat în Vinerea Mare după depunerea ofertelor de către cele trei consorţii care s-au mai amăgit să mai depună oferte alături de cel care este deja anunţat neoficial câştigător, preţurile oferite de Tehnologica Radion sunt de-a dreptul incredibile şi aiuritor de mici, motiv pentru care adună puncte după puncte din partea Comisiei de evaluare conduse de Alina Socobeanu, mâna dreaptă a lui Liviu Negoiţă şi una dintre apropiatele sale.

Exemplu la întâmplare. La numărul 50 din acest proces-verbal avem „lucrări de ridicare la cota cămine (capac nou) cu prefabricate din beton (lei/buc)“. Preturile oferite Eurovia SA – 1.117,42 lei, cel al Euroconstruct Trading ’98 a fost de 701,43 lei, iar cel al Mari Villa a fost de 498,5 lei. Cum era de aşteptat, oferta Tehnologica Radion s-a ridicat la doar 24,51 lei, de 45,5 ori mai mică decât oferta Eurovia, de 29 de ori mai mică decât oferta Euroconstruct Trading ’98 şi de 20 de ori mai mică decât oferta Mari Villa.

Acum, una din două: fie primele trei firme nu vor să câştige licitaţia lui Negoiţă, fie habar nu au să participe la o licitaţie, sau fie, varianta cea mai plauzibilă, Tehnologica Radion oferă preţuri atât de mici ştiind că nimeni nu o va pune să facă respectiva lucrare pentru că ar intra în faliment dacă ar fi nevoită să înlocuiască 5.000-6.000 de capace de canal la preţurile la care a licitat.

Preţul de achiziţie al unui capac pe piaţa liberă este de aproximativ 430 de lei (100 de euro), la care mai trebuie adăugate măcar costuri legate de manopera şi forţa de muncă. Cum era de aşteptat, doar la acest mărunt punct 50, firma lui Berna a adunat 1,5 puncte, în timp ce Eurovia – 0,03, Euroconstruct Trading ’98 doar 0,05, iar Mari Villa doar 0,6.

Din cei peste 158 de factori de evaluare ai licitaţiei, semne de întrebare legate de preţurile exagerat şi imposibil de mici oferite de Tehnologica Radion apar în nu mai puţin de 84, aducând puncte preţioase pentru întocmirea clasamentului final în urma căruia va fi desemnat câştigătorul.

Termen de finalizare a unui studiu de fezabilitate: O SINGURĂ ZI!

Cireaşa de pe tortul megalicitaţiei lui Negoiţă este reprezentată de durata oferită de Tehnologica Radion şi înghiţită pe nemestecate de Comisia de evaluare a Primăriei Sectorului 3 pentru realizarea proiectului tehnic, caiete de sarcini, documentaţia tehnico-economică, detalii de execuţie, lista de cantităţi care reprezintă un criteriu şi durata de realizare a studiului de fezabilitate şi a documentaţiei de avize. O zi, o singură zi faţă de 5, respectiv 15 zile la Euroconstruct Trading ’98 şi aceleaşi termene pentru Mari Villa.

Cum poţi să întocmeşti într-o singură zi un munte de hârtii care, culmea, nu depind numai de oamenii tăi pe care i-ai putea muta la locul de muncă doar ca să termine hârţogăraia, nimeni, dar absolut nimeni, nu poate oferi un altfel de răspuns decât în măsura în care te-ai fi înţeles cu organizatorul licitaţiei. Şi pentru că a oferit o singură zi – un termen halucinant de mic faţă de un volum de muncă atât de uriaş, Tehnologica Radion a primit 15 puncte, în timp ce Euroconstruct Trading ’98 a primit 1,67 puncte, iar Mari Villa a luat doar 1,67 puncte.
(Financiarul)

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.