Cu alte cuvinte, este vorba de fapte pe care, din totdeauna, Vaticanul şi, evident, Suveranul Pontif, indiferent de numele său, le-au condamnat cu vehemenţă. Evenimentul este fără precedent în relaţiile Vaticanului cu ţări importante, ca să nu mai spunem că el a avut loc cu câteva luni înainte ca Papa Benedict al XVI-lea să facă o vizită oficială în Marea Britanie. Este vorba de prima călătorie la Londra după 1982, când Papa Ioan-Paul al II-lea a efectuat o vizită pastorală. Ea urmează să aibă loc între 16-19 septembrie , drept pentru care pregătire sa a început de câtva timp.
Acesta este şi contextul în care, şi la Forreign Office s-au trecut în revistă mai multe măsuri ce ar trebui luate spre a face din proiectata călătorie a Papei o ”vizită ideală”. Evident, documentul buclucaş nu era destinat publicităţii, el fiind însoţit şi de o notă în care se preciza că ideile cuprinse în el au fost evocate în cadrul unei reuniuni de reflexie, iar unele dintre ele erau ”trase de păr”. ”Este vorba despre un document stupid, care, în niciun caz, nu reprezintă poziţia Forreign Office-ului şi nici a Guvernului”, declara purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe britanic, destul de stânjenit de ceea ce s-a întâmplat într-un moment în care, atât Biserica Catolică, în general, cât şi Suveranul Pontif, în special , sunt în mare încurcătură din cauza atacurilor presei internaţionale şi a durei reacţii a credincioşilor în urma marelui scandal de pedofilie în care sunt implicaţi numeroşi preoţi catolici.
Amintitul purtător de cuvânt de la MAE londonez a anunţat, totodată, că unul dintre autorii năzdrăvăniei este un tânăr funcţionar, care, din această cauză, a şi fost mutat. Scandalul declanşat de Forreign Office în aceste zile este atât de mare încât a simţit nevoia să ia poziţie chiar şi titularul acestui minister, David Miliband, care s-a declarat ”îngrozit” de cele scrise în textul apărut în presa londoneză. În tot acest timp, Francis Camrbell, ambasadorul britanic pe lângă Sfântul Scaun, s-a întâlnit cu mai mulţi responsabili de la Vatican, spre a prezenta scuzele de rigoare şi a lămuri delicata situaţie în care s-au aflat diplomaţii britanici, altfel recunoscuţi pentru rigoarea comportamentului şi conservatorismul ideilor lor.
Referindu-se la urmările insolitului incident dintre Vatican şi Forreign Office, Robert Piggot, specialist în probleme de religie al BBC, declara că ”acest document este în mod clar o glumă proastă”. ” Însă, el poate crea în mod potenţial un mare incident, dând impresia unor credincioşi catolici că Biserica lor nu este luată în serios. Impactul acestui document va depinde în mare măsură de maniera în care va răspunde însăşi Biserica Catolică”, declara, în încheiere, specialistul BBC în probleme de religie, şi el simţind că nu prea mai este nimic de zis despre asemenea întâmplări demne, mai curând, de filmele cu Benny Hill.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.