Paris – Nisa, prima mare cursă ciclistă a anului

A început „circul” pe două roţi

Prima cursă ciclistă importantă pe 2015 din UCI World Tour, „Paris – Nisa” şi-a consumat prologul şi primna etapă. După ce s-au „antrenat” în „zonele calde” în Santos Tour Down Under (Australia), Turul Oman-ului, Turul Qatar-ului sau în Vuelta a Andalucia, echipele de top din circuitul ciclist mondial intră în a doua decadă a lunii martie în linie dreaptă în marile competiţii din UCI World Tour. „Paris – Nisa” are 7 etape şi se termină pe 15 martie. Participă cele 17 echipe din Pro Tour şi 3 echipe (Cofidis, Solutions Crédits, Team Europcar şi Bretagne-Séché Environnement) din categoria Pro Continental care au primit „wild-card” pentru această cursă.

Între 11 şi 17 martie vom avea la „concurenţă” o altă cursă importantă, Tirreno-Adriatico (o „avanpremieră” la Il Giro), pe 22 martie o primă clasică de o zi, Milano-Sanremo, iar pe 23 martie începe Volta Ciclista a Catalunya, a doua mare cursă iberică după Vuelta a España.

Alexandre Kristoff la a 5-a victorie în 2015

Prima etapă din Paris-Nisa (Saint-Rémy-lès-Chevreuse >>Contres – 192 km) a fost una destul de agitată deşi era una pentru sprinteri. Toată lumea estima un rulaj de „agrement” al plutonului şi un sprint masiv pe final. Lucurile nu au stat deloc aşa. În partea a doua a cursei Thomas Voeckler (Team Europcar) şi Anthony Delaplace (Bretagne-Séché Environnement) au evadat şi pe ultimii 10-12 km au devenit ameninţători pentru pluton, mai precis pentru echipele cu sprinteri. Plutonul s-a trezit din adormire, la trenă a trecut Team Sky cu sir Bradley Wiggins (culmea, echipa britanică avea un sprinter, dar fără şanse la un sprint final) şi a început recuperarea. Abia cu 1,7 km înainte de linia de sosire cei doi evadaţi au fost ajunşi, ei putând fi consideraţi eroii zilei, pentru că au pus pe jar plutonul şi pentru că au rezistat zeci de km în evadare. S-a ajuns la sprint final care a fost câştigat de norvegianul Alexander Kristoff (Team Katusha), urmat de Nacer Bouhanni (Cofidis, Solutions Crédits) şi de Bryan Coquard (Team Europcar). Cei doi mari favoriţi ai etapei, John Degenkolb (Team Giant-Alpecin) şi Andre Greipel (Lotto Soudal) au venit pe locurile 15, respectiv 19. Dacă Greipel nu s-a angajat în sprintul final, în schimb Degenkolb a fost cel care a declanşat sprintul. Numai că a făcut-o prea devreme, cu vreo 100 de metri şi nu a mai putut beneficia de susţinere din partea coechipierilor, ceea ce l-a determinat să ridice piciorul de pe pedală cu 15-20 de metri înainte de linia de sosire. Este adevărat, Alexander Kristoff a avut un final remarcabil, el ţâşnind din roata Nacer Bouhanni, aflat în spatele lui Degenkolb şi câştigând cursa cu o bicicletă avans. Kristoff este la a 5-a victorie de etapă în acest sezon, devenind practic cel mai puternic sprinter al anului până în acest moment.

Clasamentul general

Clasamentul general este identic cu cel de după prolog (contratimp individual de 6,7 km desfăşurat în localitatea Maurepas şi arată astfel:

  1. Michal Kwiatkpwski (Etixx – Quick Step) – 5:22.58
  2. Rohan Dennis (BMC Racing Team) – a.t.
  3. Tony Martin (Etixx – Quick Step) + 07”
  4. John Degenkolb (Team Giant-Alpecin) + 09”
  5. Lui Leon Sanchez (Astana Pro Team) + 10”
  6. Lars Boom (Astana Pro Team) + 10”
  7. Michael Matthews (Orica GreenEDGE) + 10”
  8. Sylvain Chavanel (IAM Cycling) + 10”
  9. Tom Dumoulin (Team Gian-Alpecin) + 13”
  10. Geraint Thomas (Team Sky) + 13”

17 echipe Pro Tour în loc de 18 în UCI World Tour

Circuitul UCI World Tour la care participă obligatoriu toate echipele din categoria Pro Tour şi între două şi cinci echipe din categoria Pro Continental invitate de organizatori, are în 2015 un număr de 27 de curse. Spre deosebire de ultimii ani când aveam 18 echipe de categoria Pro Tour, în 2015 avem 17. Motivul este unul simplu, două echipe, Garmin-Sharp (fostul Subaru de acum 12 ani) şi Cannondale (ex Liquigas) au fuzionat. Noul nume esteTeam Cannondale-Garmin, şi s-a preluat palmaresul fostei grupări Garmin-Sharp. Pe locul vacant a urcat din categoria Pro Continental, echipa IAM Cycling, care a obţinut licenţă Pro Tour, dar în acelaşi timp, Team Europcar a renunţa, din raţiuni de ordin financiar la licenţa Pro Tour, „coborând” în categoria Pro Continental.

Cele sunt liderii ehipelor din Pro Tour prezenţi în cursă:

  • Ag2r La Mondiale (Franţa) – Jean-Christophe Peraud
  • Astana Pro Team (Kazahstan) – Fabio Aru
  • BMC Racing Team (SUA) – Tejay van Garderen
  • Etixx-Quick Step (Belgia) – vechiul nume: Omega Pharma-Quick Step)
  • FDJ.fr (Franţa) – Arnaud DeMare
  • IAM Cycling (Elveţia) – Sylvain Chavanel
  • Lampre-Merida (Italia) – Rui Costa
  • Lotto Soudal (Belgia) – vechiul nume: Lotto Belisol – Tony Gallopin
  • Movistar Team (Spania) – Gorka Izagirre
  • Orica GreenEDGE (Australia) – Michael Matthews
  • Team Cannondale-Garmin (SUA) – echipă rezultată din fuziunea dintre Team Cannondale şi Garmin-Sharp – Andrew Talansky
  • Team Giant-Alpecin (Germania) – ex Team Giant-Shimano – John Degenkolb
  • Team Katusha (Rusia) – Alexander Kristoff
  • Team Lotto NL-Jumbo (Olanda) – vechiul nume: Belkin Pro Cycling, ex Rabbobank – Wilco Kelderman
  • Team Sky (Marea Britanie) – Sir Bradley Wiggins
  • Tinkoff-Saxo (Rusia) – Rafał Majka
  • Trek Factory Racing (SUA) – Bob Jungels

Liderii echipelor Pro-continentale

  • Cofidis, Solutions Crédits – Nacer Bouhanni
  • Team Europcar – Thomas Voeckler
  • Bretagne-Séché Environnement – Eduardo Sepulveda
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.