Parlamentar UDMR sare în sus: „E incorectă”

FOTO: Crucile soldaților români din Cimitirul Valea Uzului profanate de un grup de cetățeni români de etnie maghiară, foter.ro

Senatorul UDMR, Tanczos Barna, respinge preluarea administrării Cimitirului de la Valea Uzului de către Ministerul Apărării Naţionale și propune ca gestionarea acestuia să fie făcută conform regulilor cimitirelor internaționale de război, de către statele care au acolo înmormântați eroi.
Tanczos Barna a declarat, marți, corespondentului Mediafax că preluarea de către MApN a Cimitirului de la Valea Uzului ar fi o soluție incorectă deoarece Primăria comunei Sânmartin, județul Harghita, a administrat foarte bine acest cimitir atâția ani.
„Cred că o preluare forțată a Cimitirului din Valea Uzului de către MApN ar fi o soluție incorectă și o greșeală în condițiile în care Primăria comunei Sânmartin, județul Harghita, cu greșeli dar, cu siguranță, cu bună credință, a administrat foarte bine acest cimitir atâția ani. Nu sunt de acord cu afirmațiile potrivit cărora crucile din cimitir ar fi ungurești, nu au tăblițe cu nume pentru că nu au fost înhumați în morminte ostași eroi cu nume. Numele celor care au fost identificați în arhivele austriece și ungurești sunt trecute pe gardul cimitirului, pe tăblițe de marmură. Cred că cimitirul ar trebui administrat după reguli noi, stabilite de cele patru – cinci țări ai căror eroi sunt înhumați acolo, iar cimitirul să intre într-o nouă etapă în care nu mai face singur nimic nici primarul din Sânmartin, nici cel din orașul Dărmănești, ci se vor respecta acele proceduri și reguli internaționale care guvernează aceste cimitire internaționale de război. Dacă reușim acest lucru, toată lumea va fi mulțumită și fiecare își va comemora eroii în mod demn”, a spus Tanczos.
Potrivit acestuia, nimeni nu neagă caracterul internațional al Cimitirului Valea Uzului, dar comemorări și evenimente organizate în cimitir nu au fost organizate în ultima perioadă decât din partea comunității maghiare.

Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Daca „Primăria comunei Sânmartin, județul Harghita, a administrat foarte bine acest cimitir atâția ani” unde erau crucile soldatilor de alte nationalitati? Ca se pare ca ei au pus numi pentru maghiari, austrieci si germani.
    Deoarece in cimitir sunt inhumati numai militari, trecerea cimitirului in administrarea M.Ap.N. ar fi benefica pentru ca:
    1) s-ar termina odata pentru totdeauna disputa teritoriala intre cele doua comune
    2) M.Ap.N. poate mult mai usor stabili cu ministerele de resort din celelalte tari modul de administrare.
    Cat despre buna credinta:
    1) Kelemen Hunor solicita ca pentru calmarea situatiei sa nu se mai efectueze comemorari in acel cimitir, pentru ca numai 2 zile mai tarziu vice-premierul ungar sa viziteze si sa depuna coroane in cimitir.
    2) Cand au sosit cetateni romani sa isi comemoreze eroii, au gasit cimitirul ocupat de cetateni de nationalitate maghiara. (si cu lacatul pus pe poarta)
    Deci una vorbim si alta fumam.

  2. …e vorba de batalia de la Cotul Donului,unde armata a II-a maghiara a fost aproape decimata-se pare ca din cei 256 000 de combatanti ,150 000 erau romani (ceilalti- svabi,slovaci,ruteni din regiunile facute cadou de Hitler);se apreciaza ca cca.100 000 de romani din aceasta armata au cazut in groaznica inclestare ,adaugandu-se celor cazuti care luptau in armata romana-

  3. Vizitati-cand va aduce vreun drum prin Ardeal-cimitire maghiare din diferite localitati :veti constata ca nu au cruci (doar cele romano-catolice,iar romano-catolicii maghiari sunt foarte putini,zdrobitoarea majoritate sunt protestanti-calvini sau unitarieni);cum se face ca in acel cimitir,pe toate mormintele sunt cruci ? daca defunctii erau maghiari,n-a fost nici macar un protestant intre ei ? sau amaratii nu erau maghiari,doar niste bieti „uj magyar”?apoi,ma duce gandul la un alt eveniment ,cand,huiduit in Parlamentul de la Budapesta pentru imensele pierderi umane suferite pe frontul de est (in al 2-lea razboi mondial ),ministrul Kallai a spus „Stai linistiti,nici unul nu era maghiar”; intreb si eu ,apropo de ce constata „ciudata asemanare”mai sus

  4. Ceva ma face sa cred ca acesti maghiari sunt in majoritate romani maghiarizati. In Muntenia in vechile cimitire romanii aveau cruci de lemn identice cu acestea inclusiv cu cele doua scanduri de sus care au rolul sa nu stea zapada pe ele iarna si sa putrezesca.

  5. Dar daca a fost atat de bine organizat si ingrijit , unde erau crucile soldatiilor romani ,reinhumati in 1927_28 respectiv a celor cazuti in razboiul 2 mondial ? Segregare numele tau se scrie cel mai bine in maghiara , dar sa mergeti pana la oasese soldatilor romani de pe teritoriul Romaniei deja este cam prea mult .
    Acuma nu vad unde sunt elementele care unesc in discursul dm Takocs , ca eu stiu ca elementul comun de unitate pe teritoriul Romaniei , este garantat de Armata Romana , iar faptul ca armata va prelua cimitirul din valea Uzului va pune capat abuzurilor instituite de UDMR , si deschderea lui pentru toti care vor a-si plange eroi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.