Parlamentul desemnează noua conducere a ANRE și modifică Regulamentul Comisiei SRI

Camera Deputaților și Senatul se reunesc miercuri, de la ora 11, pentru a desemna noua conducere a Agenției Naționale de Reglementare în Energie, fiind probabilă și supunerea la vot a modificării Regulamentului de funcționare a Comisiei parlamentare de control al Serviciului Român de Informații.

Ședința plenului reunit va fi precedată, de la ora 10, de o reuniunea Birourilor Permanente ale Camerei și Senatului care va definitiva ordinea de zi a plenului.

Instalarea unei noi conduceri a ANRE survine în condițiile în care expiră mandatele președintelui și vicepreședintelui Agenției, alături de cele ale unor membri în Comitetul de reglementare al ANRE.

Candidatura deputatului PSD Dumitru Chiriță pentru funcţia de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie a fost validată, luni, în comisiile parlamentare de industrii.

“Astăzi (luni – n.red.) au avut loc audierile celor care şi-au depus candidaturile pentru Comitetul de Reglementare al ANRE.

În urma votului majorităţii PSD-ALDE şi UDMR au fost aleşi Dumitru Chiriţă – preşedinte, Zoltan Nagy-Bege – vicepreşedinte – era în funcţie (…), Cornelia Sulger – membru în Comitetul de reglementare al ANRE şi, pentru mine o surpriză complet neplăcută, Gabriel Gheorghe, preşedintele Consiliului de Administraţie la Romgaz”, a declarat, pentru Mediafax, deputatul PNL Virgil Popescu, membru al Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

Virgil Popescu a afirmat că Gabriel Gheorghe nu a ştiut care este tariful de înmagazinare a gazelor încasat de Romgaz. “A fost stupefiant. A răspuns 720 de lei pe MWh, în condițiile în care acest preț este de 21 de lei pe MWh”, a relatat Popescu.

De asemenea Hotărârea nr. 30/1993 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei de control al SRI va fi modificată astfel încât persoanele chemate la audieri să fie obligate să se prezinte, potrivit declarației de marți a președintelui comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda. „Mâine sperăm că va fi pe ordinea de zi a Biroului Permanent reunit și pe ordinea de zi a plenului reunit”, a spus Manda.

Una dintre modificări prevede „obligația persoanelor care sunt invitate la comisie, să fie obligate să se prezinte, să prezinte Comisiei aspecte pe care considerăm sau consideră că le au de adus înaintea Comisiei noastre”.

„Am hotărât să modificăm prevederile Hotărârii Parlamentului care stabilea că ședințele comisiei au caracter de informații clasificate și vom introduce un text în care spunem că toate ședințele comisiei se desfășoară cu respespectarea prevederilor Legii 182, Legea informațiilor clasificate. În sensul că, dacă nu facem referiri la informații cu caracter secret, strict secret, secret de serviciu sau secret de stat, sunt lucruri pe care le putem dezvolta, comunica, în cadrul comisiei și sunt lucruri pe care le putem comunica inclusiv public”, a susținut Manda. Totodată, președintele Comisiei SRI a punctat că nu s-au propus sancțiuni pentru persoanele care refuză să se prezinte la Comisie, deoarece „nu am considerat oportun”.

O altă modificare ar viza Serviciul Român de Informații.

„Una dintre ele este că SRI-ul este obligat să răspundă, există un text în care scrie că trebuie să răspundă solicitării Comisiei într-un termen rezonabil, termenul să fie de șapte zile și, dacă nu este de șapte zile, să răspundă motivat în șapte zile de ce dorește prelungirea termenului la răspunsurile pe care comisia le adresează”.

De asemenea, o altă modificare „este ca atunci când vom face și avem deja deplasări în teritoriu, să le facem pe baza hotărârii Comisiei, fără să așteptăm ședințele de Birouri Permanente reunite”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.