Partidele tradiționale și falimentara ”politică a cloroformului”

Dacă Marea Britanie nu va găsi o soluție pentru ieșirea din UE până la data de 1 iunie, guvernul va trebui să organizeze alegeri europarlamentare, chiar dacă țara se află pe picior de plecare din Uniune. Așa prevăd tratatele europene și astfel au stabilit liderii UE la ultimul summit dedicat Brexitului, atunci când s-a decis și prelungirea termenului până la data de 31 octombrie.

Sondajele efectuate în Marea Britabie arată că de haosul politic al Brexitului vor profita partidele care doresc ieșirea tarii din UE. Un sondaj YouGov publicat pe 17 aprilie arată că noul partid al lui Nigel Farage, Brexit Party, ar câștiga europarlamentarele din Marea Britanie cu un scor de 27%. ”Partidul a fost înființat abia în ianuarie anul acesta, dar are deja 5% în plus față de laburiști și 12% față de conservatori”, scrie The Times. Cu greu ar putera forțele pro-europene să câștige aceste alegeri, chiar și într-o ipotetică alianță. Partidele cu adevărat pro-UE au scoruri mici: Partidul Liberal Democrat este cotat cu 9%, Verzii cu 10%, Change UK (o formațiune creată de ”dezertorii” pro-europeni din rândul conservatorilor și laburiștilor) este cotată cu doar 6%. Laburiștii au 22%, iar Conservaorii 15%, însă orientarea acestor partide nu poate fi considerată pro-europeana, conservatorii fiind dominați de curentul eurosceptic. În plus, UKIP, fostul partid al lui Farage, este cotat cu 7%.

Nigel Farage este fostul lider al Partidului Independenței (UKIP), care a condus campania câștigătoare pentru Brexit, pentru referendumul din iunie 2016. A părăsit la scurt timp partidul, dar și-a păstrat locul de eurodeputat în Parlamentul European, împotriva căruia militase. Acum, ”Farage își canibalizează fostul partid, care se află abia pe locul șase, cu 7%”, scrie The Times. UKIP a câștiga ultimele alegeri europarlamentare din Marea Britanie, în 2014.

Sondajul YouGov a produs panică în politica britanică. ”Cadrele Partidului Conservator se pregătesc pentru un dezastru, dacă vor avea loc alegeri europene. Nivelul sprijinului pentru partidul lui Farage nu va face decât să agraveze și cele mai sumbre temeri”, scrie The Telegraph. Cea mai sigură cale de a evita acet ”dezasru” este ca Marea Britanie să părăsească UE înainte de alegeri, însă pentru aceasta este necesar un acord al parlamentarilor de la Londra, imposibil de obținut în ultimele luni.  ”Oricum, șansele unei plecări rapide din UE sunt reduse. Acordul propus de May a fost respins deja de trei ori, iar discuțiile cu laburiștii pentru a găsi un compromis sunt in impas”, arată The Telegraph.

Sondajele din Marea Britanie sunt un semnal de trezire la realitate pentru liderii UE. Nu puține sunt publicațiile europee care arată că liderii de la Bruxelles, Paris sau Berlin au avut iluzia că ieșirea lui Farage din viața politică dupa 2016 și manifestațiile pro-europene masive din Marea Britanie sunt un semnal că Regatul Unit poate să revina în UE. Așa se poate explica prelungirea succesivă a datei ieșirii Marii Britanii din UE, de la 29 martie până pe 12 aprilie și apoi până pe 31 octombrie.

Speranțele de la Bruxelles par să fie deșarte. Schimbările din Marea Britanie în ce privește UE sunt unele structurale și nu trecătoare, arată sondajele electorale. Ascensiunea Chinei, globalizarea accelerată, criza financiară din 2008 și consecintele ei, toate au făcut să scadă încrederea în piețele financiare și in instituțiile supranaționale și multilaterale care iau locul statelor națiune (fie UE, fie ONU, FMI, Organizația Mondială  Comerțului), încredere manifestată la finalul secolului trecut. Aceste organizații nu au reușit să ofere oamenilor un răspuns adecvat la provocările amintite.

Britanicii au votat pentru ieșirea din UE nu numai dintr-un orgoliu național atent manipulat de partide precum UKIP, și acum Brexit Party, ci și din cauza valurilor de imigranți, din cauza revoluției industriale care le amenință locurile de munca, din cauza unui model de dezvoltare despre care cred că îi transformă în dezmoșteniți ai globalizării. Pentru e evita rezultate electorale precum cele estimate de YouGov, partidele tradiționale britanice ar trebui să propună nu doar căi deja batătorite, ci idei și viziuni noi, care astăzi sunt total absente.

”Dacă partidele tradiționale decid să continue cu politica cloroformului, convinse că pot anestezia prin inacțiune orice conflict social, atunci nu fac decât să amâne ajungerea la putere în UE a lui Viktor Orban, Marine Le Pen sau Matteo Salvini. Dacă partidele vor crede că seismele politice  populiste din Austria și Italia sunt pasagere, că nu au legătură cu restul Europei și că nu anunță ceea ce se va întâmpla în Spania sfâșiată de conflicte regionale, în Franța în care protestează clasa de mijloc împovărată de taxe sau chiar în Germania unde creșterea economică se reduce, atunci aceste partide tradiționale nu vor avea decât surprize în viitor”, scrie publicația italiană Linkiesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

2 Comentarii

  1. UE a vrut sa stearga cu buretele doua mii de ani de istorie si traditii ale tarilor europene. Bagarea cu anasana in acelasi tarc a tarilor care nu au absolut nimic in comun se dovedeste a fi un dezastru. UE e pe moarte si nimic nu o mai poate salva, oricat s-ar lamenta unii sau altii.

  2. Poporul care a inventat Magna Charta nu se va lasa santajat de niste birocrati nealesi de nimeni care se inchina la moastele lui Marx (fratele Jonker…) Asa incat cu cat se va intinde mai mult coarda, cu atat ii va plesni mai rau pe cei care o fac. Aviz amatorilor.
    Utopia numita UE a ajuns deja la punctul unde s-a transformat dintr-un pretins campion al Libertatii si Democratiei, intr-un Lagar din care nimeni nu mai poate iesi decat rupt in bucati. Ca daca nici britanicii nu vor putea, nimeni nu va mai indrazni nici macar sa incerce. Honni soit qui mal y pense !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.