Pericolul care pândește România după poluarea de la Moldova Nouă

Ministrul Economiei, Mihai Fifor, a declarat, miercuri, în timpul unei vizite în orașul Moldova Nouă, din județul Caraș-Severin, că se caută soluții urgente pentru rezolvarea problemei ridicării prafului de la suprafața iazului de decantare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Economiei s-a aflat, miercuri, în județul Caraș-Severin, unde a vizitat orașele Moldova Nouă și Reșița. Mihai Fifor s-a întâlnit cu reprezentanți ai administrației publice județene și locale, dar și ai societăților Moldomin Moldova Nouă și Arsenal Reșița, pentru a stabili dacă activitatea lor poate fi reluată și ce demersuri trebuie făcute.

De asemenea, ministrul Economiei a discutat și despre problema ridicării prafului de la suprafața iazului de decantare Boșneag, din Moldova Nouă.

„Poluarea de la Moldomin este o situație destul de serioasă în care ne regăsim și pentru care căutăm soluții urgente. Este deja o problemă transfrontalieră, este o chestiune ce are nevoie urgentă de măsuri.Trebuie să facem ceva pentru ca această poluare să înceteze. Societatea este în faliment și are un administrator judiciar care gestionează lucrurile acolo. Noi căutăm soluții pentru a conserva acest loc astfel încât exploatarea să poată rămână atractivă pentru un potențial investitor”, a declarat Mihai Fifor.

La mijlocul lunii iulie, Comisia Europeană a trimis o scrisoare „formală de notificare” României, „privind eşecul de a adopta măsuri pentru a se conforma cu regulile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) asupra deşeurilor miniere”.

„În special, în timpul perioadelor cu vânt, acest iaz de decantare este o sursă majoră de poluare şi o ameninţare pentru sănătatea localnicilor din Moldova Nouă, România şi Veliko Gradište, Serbia”, atenţionează Comisia.

„Conform directivei 2006/21/EC, statele membre trebuie să se asigure că resturile rămase în urma extracţiei sunt gestionate fără să pună în pericol vieţi umane sau să afecteze mediul înconjurător. Directiva interzice abandonarea deşeurilor rezultate în urma extracţiilor. Mai mult, dacă România nu acţionează în două luni, Comisia poate raporta România din nou la CJUE, caz în care ţara se va confrunta cu amenzi”, informează CE.

Recomanda
Stelian Cornea 747 Articole
Author