Pesta porcină africană, confirmată în localități din Tulcea

Specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au confirmat focare de pestă porcină africană (PPA) în gospodării din 29 dintre cele circa 140 de localităţi din judeţul Tulcea, a declarat directorul instituţiei, Mitică Tuchilă.

„Sunt 29 de localităţi afectate mai mult sau mai puţin de PPA. Întregul aparat sanitar-veterinar judeţean şi colegi din alte DSVSA-uri ne ajută în acţiunile de stopare a difuzării acestui virus în alte exploataţii sau localităţi. De asemenea, avem o echipă care participă la eutanasia şi ecarisarea exploataţiei comerciale cu circa 46.000 de capete de porcine. Acţiunea este în derulare şi probabil că va mai dura o perioadă”, a afirmat Tuchilă.

Reamintim că, pe lângă echipele de medici veterinari care se ocupă de focare, în judeţ mai activează şi echipe care întocmesc documentaţiile necesare acordării despăgubirilor proprietarilor de suine sacrificate pentru stoparea extinderii focarelor de PPA, conform Hotărârii de Guvern nr. 1.214/2009 actualizată, potrivit România Tv.ro. 

„Bugetul DSVSA include sume necesare despăgubirii proprietarilor animalelor infectate cu boli prevăzute în HG nr. 1.214/2009, ca de exemplu anemia infecţioasă ecvină, leucoza enzootică bovină şi gripa aviară. Astfel, avem bani pentru despăgubiri ca urmare a sacrificării porcilor, dar Autoritatea Naţională ne-a solicitat estimări pe care noi le-am transmis deja”, a precizat directorul DSVSA.

 

Sursă foto: Agrointel

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.