Peştele şi fructele de mare, un aliment cu multiple calităţi dietetice

Peştele este un aliment cu multiple calităţi dietetice, uşor de digerat şi foarte nutritiv datorită conţinutului său bogat în proteine, vitamine (A,D,E, B12) şi minerale (fosfor, iod, potasiu). Mai mult, scrie doctorul Mihaela Bilic în cartea sa „Trăiesc, deci mă aboţin”, grăsimea din peşte nu este periculoasă, fiind bogată în acizi graşi nesaturaţi, dar şi acizi graşi esenţiali (omega 3 şi omega 6).

Efectele pozitive ale consumului de peşte: Peştele scade riscul bolilor cardiovasculare;  uleiurile esenţiale fluidifică sângele şi diminuează efectele inflamatorii, scăzând riscul de ateroscleroză şi aterogeneză; datorită acizilor graşi esenţiale, omega 3 şi omega 6, consumul de peşte duce la ameliorarea simptomelor poliartriteti reumatiodă şi creşte imunitatea;  peştele gras conţine vitamina D, esenţială în absorţia şi fixarea calciului în oase;  peştele din conserve (cu oase) este o sursă de calciu;fierul din peşte este mult mai bine absorbit decât fierul din vegetale şi previne anemia;stidiile au proprietăţi afrodisiace deoarece stimulează eliberarea de hormoni sexuali, iar conţinutul crescut de zinc asigură o bună calitate a spermei; grăsimile din peşte au efecte pozitive asupra grăsimilor sangvine, scăzând trigliceridele şi colesterolul ; fructele de mare sunt sărace în calorii, bogate în proteine şi minerale, de aceea sunt recomandate în dietă.

Efecte negative: Creveţii sunt bogaţi în calciu, dar şi în colesterol, însă acest colesterol nu duce la creşterea colesterolului din sânge; produsele din apă pot conţine uneori cantităţi toxice de metale poluate (mercur) de aceea medicul Bilic recomandă atenţie în privinţa locurilor de unde cumpăraţi; peştele sărat şi afumat este contraindicat persoanelor cu hipertensiune arterială sau boli hepatice

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 507 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.