Petre Roman îl acuză pe Andrei Pleşu de plagiat şi că a fost turnător la Securitate

De la un telefon pe care Andrei Pleşu i l-a lui Petre Roman, când i-a adresat cuvinte grele fără a mai aştepta un răspuns, a început un război între cei doi foşti prieteni, care acum se derulează în public.

După acel telefon, Roman i-a spus lui Pleşu, într-o emisiune televizată, că are „un caracter slab”. Imediat, în „Dilema veche”, Pleşu îl atacă virulent, trecând în revistă momentele mineriadei şi refuzul acordării vizei pentru Regele Mihai, încheind astfel textul său: „Petrică, să-ţi spun ceva: mai bine să ai un caracter slab, decât să n-ai caracter deloc”.

Nici Petre Roman n-a rămas mai prejos, astfel încât, într-un text trimis către corectnews.ro, îl face pe Andrei Pleşu „aplaudac al lui Băsescu”, reamintindu-i şi de scrisoarea trimisă lui Ceauşescu, în care recunoştea că a dat Securităţii informaţii despre Meditaţia transcendentală!

Petre Roman îl mai acuză pe Andrei Pleşu că a plagiat chiar titlul cărţii „Minima moralia”, scrisă de filosoful german Theodor W. Adorno!

Ce-l doare pe Andrei Pleşu: „Prăpastia dintre statutul de disident anti-ceauşist şi turnătoria la Securitate”

Iată textul integral al textului lui Petre Roman:

„Când în urmă cu trei luni şi pentru prima oară citeam uluit scrisoarea lui Andrei Pleşu către Nicolae Ceauşescu, un sentiment de prietenie şi admiraţie pentru el s-a năruit fără voia mea. M-am exprimat cu toata grija de care eram capabil, fără să-l acuz, dar constatând din chiar conţinutul scrisorii că el făcuse o ’mărturisire’ Securităţii în legătură cu activitatea membrilor ’grupului de meditaţie transcedentală’. Am primit un telefon furios şi cuvinte dintre cele mai jignitoare de la Andrei Pleşu şi apoi telefonul trântit mai inainte ca eu să pot spune vreun cuvânt. Au urmat câteva deziceri publice de mine în termeni insultători. Am scris atunci un mic text intitulat ’Andrei Pleşu – un caracter slab’ care circulă pe internet.

Acum câteva zile, Andrei Pleşu a încercat să rescrie istoria mea politică uitând cu desăvârşire de a lui. El nu şi-a dat demisia în momentul episodului venirii Regelui Mihai I cu prilejul Sărbătorii Paştelui din 1990 şi dovada clară este că a continuat să fie ministru până la mineriada din septembrie 1991. Ar fi fost potrivit să-şi dea demisia din funcţia de ’aplaudac’ al lui Băsescu când acesta l-a ’executat’ politic pe acelaşi suveran anul trecut. El a continuat, demn, să-l susţină pe Băsescu. În momentul mineriadei din 13-15 iunie 1990, Andrei Pleşu era ministru şi ar fi putut foarte simplu, în lumina acuzaţiilor dure pe care mi le aduce acum, să nu-şi dorească şi să nu devină din nou ministru în guvernul liber ales de Parlament după mineriadă. Spre deosebire de el, eu cred în continuare că prezenţa sa în guvernul Roman a fost necesară şi pozitivă. Nu mai e cazul să spun că la acea oră n-aveam habar de scrisoarea sa către Ceauşescu. După câţiva ani, a urmat numirea lui Andrei Pleşu la propunerea mea, în funcţia de ministru de externe, ca reprezentant în guvern a Partidului Democrat, deşi el nu era membru al acestui partid. M-a anunţat ferm că urmează să se înscrie în Partidul Democrat, lucru pe care nu l-a facut şi pe care nici nu i l-am reproşat.

În fapt, finalul articolului scris de Andrei Pleşu împotriva mea arată clar ce-l doare: prăpastia care se cască între statutul asumat de disident anti-ceauşist şi turnătoria la Securitate, documentată în chiar scrisoarea lui către Ceauşescu.

Pe baza culturii mele de profesor universitar şi cu titlul de doctor în ştiinţe a Universităţii din Toulouse n-am cum să nu constat că, matematic vorbind, problema lui Andrei Pleşu n-are soluţie.

P.S. Din straturile joase ale culturii mele ştiu că ’Minima Moralia’ este o lucrare scrisă, în plin razboi şi Holocaust, de marele filozof german Theodor W. Adorno, lucru pe care Andrei Pleşu nu l-a menţionat niciodată în lucrarea sa cu acelaşi titlu”.

P.S. Şi în ultimul număr din „Dilema veche”, Andrei Pleşu gafează impardonabil, într-o scrisoare către ministrul Ecaterina Andronescu, în care-i cere să-l pedepsească pe Victor Ponta pentru plagiat, uitând că nici el n-a explicat propriul său plagiat din H. Corbin, despre care a scris cotidianul.ro, în care n-a ratat nici măcar cuvântul „etc.”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.